Denník N

Ženy sa už nehanbia mať sex na jednu noc, ale ľutujú ho viac ako muži

Fotolia
Fotolia

V ženách sa zrážajú evolúciou podmienené mechanizmy, ktoré ich skôr odhovárajú, a ich túžby „požehnané“ presvedčením, že nie sú o nič horšie ako muži.

Sexuálna revolúcia, emancipácia, prístup k antikoncepcii, populárna kultúra, v ktorej sa sex na jednu noc stal rovnako prijateľným pre obe pohlavia, či uvedomenie si žien, že je v poriadku mať (v ideálnom prípade pri eliminácií rizík) sexuálny styk len čisto pre pôžitok a bez ďalších očakávaní. To všetko sa podieľa na tom, že sex na jednu noc sa ani medzi ženami nevníma ako akási extravagancia či niečo špinavé.

Napriek tomu prieskumy ukazujú, že ženy majú viac ako muži tendencie takéto „povyrazenie si“ ľutovať a nemusí to priamo súvisieť ani s tým, či boli alebo neboli spokojné. „Stalo sa mi to raz, s kolegom zo zahraničnej pobočky našej firmy. Nehovorím, že som v živote neurobila nič horšie, ani si o sebe nemyslím, že som skazená, a na rovinu poviem, že sa mi to aj páčilo. Zmenilo sa to, keď som sa dozvedela, že je ženatý. Ja som vtedy bola single a môžem si hovoriť, že som nikoho nepodviedla, ale dobrý pocit to nebol,“ hovorí 28-ročná Barbora.

Myslí si, že sex na jednu noc je prijateľnejší, ak ide o dvoch ľudí bez záväzkov. Je však presvedčená o tom, že ojedinelý incident s cieľom len telesného uspokojenia je „menšia“ nevera ako to, keď ľudia majú trvalý mimomanželský alebo mimopartnerský vzťah a investujú doň napríklad citovo či finančne.

Niekde je to OK, inde tabu

„Ženy môžu mať väčší pocit viny, lebo to súvisí s tým, ako boli celé generácie vychovávané. Aj v otvorených kultúrach, kde sa zo ženskej sexuality či takzvanej čistoty nerobí veľká veda, sa stále dievčatám skryto podsúva, že sa musia chrániť, že sa musia ovládať, a ak zlyhajú, je to dôvod na hanbu. V kultúrach, kde je sexualita žien okliešťovaná náboženskými a spoločenskými normami, je to ešte horšie, lebo je to tabu,“ vysvetľuje antropologička Karin Sonnefeldová z telavivskej Open University.

Sonnefeldová pozná niekoľko prieskumov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie