Denník N

Vyhlásenie Andreja Kisku k aktuálnej situácii (doslovný prepis)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Kiska žiada rozsiahlu rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby.

Vážené dámy, vážení páni, ďakujem, že ste prišli.

Vo štvrtok som oznámil, že dnes vystúpim vo verejnoprávnej televízii s vyhlásením k aktuálnej situácii na Slovensku o ohavnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Včera som sa dozvedel, že s vyhlásením po mne plánuje vystúpiť aj predseda vlády a pridal sa aj predseda Národnej rady.

Hovoril som osobne s premiérom Robertom Ficom o možných východiskách z vážnej politickej krízy. Žiaľ, ukázalo sa, že naše vnímanie a naše názory na možné riešenia sú zatiaľ rozdielne. Rozhodol som sa z týchto dôvodov moje večerné vystúpenie zrušiť a svoje stanovisko povedať už teraz. To posledné, čo naša spoločnosť v napätej situácii potrebuje, je politické divadlo na televíznej obrazovke v podaní najvyšších ústavných činiteľov.


Podcasty Denníka N nájdete na: Podbean – Stitcher – Soundcloud – RSS

V piatok si pamiatku dvoch mladých ľudí uctili desaťtisíce ľudí na celom Slovensku aj v zahraničí. Zdieľali sme rozhorčenie, smútok a želanie, aby boli páchatelia tohto ohavného činu nájdení a potrestaní. Ale cítil som z ľudí aj odhodlanie začať náročný, možno bolestný, ale nevyhnutný proces, aby sme opäť mohli veriť štátu, jeho predstaviteľom, jeho schopnosti nás chrániť a zaistiť spravodlivosť. Aby sme sa po tejto rane mohli znova postaviť na nohy.

Dnes je nedôvera ľudí voči štátu obrovská. Mnohí nedôverujú orgánom činným v trestnom konaní, mnohí z osobnej skúsenosti, a táto nedôvera je odôvodnená. Prekročili sa hranice, veci zašli priďaleko a niet cesty späť. Dostali sme sa do momentu, keď vnímame aroganciu moci.

Som presvedčený, že tento prípad riešia najlepší vyšetrovatelia, a dúfam, že vraždu dvoch mladých ľudí sa im aj podarí vyriešiť. Chcel by som preto poprosiť, ako prezident Slovenskej republiky, dôverujme im v tejto chvíli.

Nemôžem zľahčovať atmosféru, ktorá dnes našu krajinu dusí. Nevraživosť je obrovská, nedôvera je nevídaná a pocit nespravodlivého štátu je takmer absolútny. Aj keby sa motív vraždy dvoch mladých ľudí ukázal byť akýmkoľvek, aj keby bol hoci aj nejaký náhodný, veľké množstvo ľudí je presvedčených, že táto tragédia v mnohom odráža slovenskú realitu. A to je strašná vizitka stavu našej republiky po dvadsiatich piatich rokoch jej existencie.

Niečo zlé je pod povrchom, niečo zlé je v samých základoch nášho štátu. Čakal som týždeň na to, aké politické kroky vládna väčšina urobí, aké rozhodnutie sama prijme, aby sa pokúsila zmierniť napätie a obnoviť dôveru. Zdá sa však, že žiadne riešenie sa nečrtá.

Niektorí rezignovali a počúvam úvahy o ďalších. Ale nevidím žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery. Preto začnem rokovania s politickými stranami, ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vlády, vzťah vlády a opozície a predovšetkým o tom, ako začneme obnovovať dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát.

Nateraz vidím dve možnosti. Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a získala dôveru Národnej rady. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením. Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami. O tom však musí rozhodnúť parlament deväťdesiatimi hlasmi.

Rokovania s lídrami politických strán začnem v najbližších dňoch a následne budem verejnosť informovať. Som pripravený túto krajinu touto zložitou a ťaživou situáciou previesť.

Ďakujem za vašu pozornosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie