Denník N

Fico: Prezidentovo vyhlásenie zjavne nebolo napísané na Slovensku (doslovný prepis)

Premiér pri svojom vyhlásení. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér pri svojom vyhlásení. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Robert Fico reaguje na prejav prezidenta, v ktorom vyzval na rekonštrukciu vlády alebo vypísanie predčasných volieb.

Vážené dámy a páni,

chcem vám poďakovať za pružnosť, pretože sú to veľmi urgentné časy, a preto vítam, že mám možnosť reagovať na vyhlásenie pána prezidenta.

Pán prezident dnes o šestnástej hodine prečítal vyhlásenie, ktoré zjavne nebolo napísané na Slovensku. Toto jeho vyhlásenie má rukopis ľudí, ktorí absolútne nepoznajú ústavnoprávne tradície a pravidlá na Slovensku, a sledujú úplne iné ciele, ako je stabilita našej krajiny.


Podcasty Denníka N nájdete na: Podbean – Stitcher – Soundcloud – RSS

Na rozdiel od pána prezidenta mne naozaj nie je jedno, aký bol motív zavraždenia dvoch mladých ľudí. Šokovali ma slová prezidenta, že aj keby išlo o náhodný motív, reflektuje to stav spoločnosti. Nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť s tým, čo pán prezident v tejto súvislosti povedal.

Návrhy prezidenta na totálnu rekonštrukciu vlády spojenú s hlasovaním o dôvere novej vláde sú popretím výsledkov demokratických parlamentných volieb, ktoré prebehli v roku 2016.

Prezident sa týmto vyhlásením hlási k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu na Slovensku. Ak má dôjsť k zmenám vo vláde, budú výsledkom dohody koaličných partnerov a v tomto procese Ústava Slovenskej republiky nevidí žiadnu úlohu prezidenta Slovenskej republiky.

Predčasné voľby môžu nastať len vtedy, ak sa za ne rozhodne hlasovať minimálne 90 poslancov Národnej rady.

Dámy a páni, naším cieľom je vyšetrenie tohto brutálneho činu a nebudeme, citujúc známu sociologičku, tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí, ako to robí opozícia, médiá a dnes aj pán prezident Slovenskej republiky.

Ďakujem pekne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie