Denník N

Kiska, Danko a Fico: Stručný výber citátov z ich vyhlásení

Foto – N/Tomáš Benedikovič, TASR
Foto – N/Tomáš Benedikovič, TASR

Traja najvyšší ústavní činitelia sa v nedeľu vyjadrili k aktuálnej situácii na Slovensku. Prečítajte si to najdôležitejšie z ich prejavov.

Andrej Kiska, prezident (celý prejav)

Hovoril som osobne s premiérom Robertom Ficom o možných východiskách z vážnej politickej krízy. Žiaľ, ukázalo sa, že naše vnímanie a naše názory na možné riešenia sú zatiaľ rozdielne.

Nevraživosť je obrovská, nedôvera je nevídaná a pocit nespravodlivého štátu je takmer absolútny. Aj keby sa motív vraždy dvoch mladých ľudí ukázal byť akýmkoľvek, aj keby bol hoci aj nejaký náhodný, veľké množstvo ľudí je presvedčených, že táto tragédia v mnohom odráža slovenskú realitu. A to je strašná vizitka stavu našej republiky po dvadsiatich piatich rokoch jej existencie.

Čakal som týždeň na to, aké politické kroky vládna väčšina urobí, aké rozhodnutie sama prijme, aby sa pokúsila zmierniť napätie a obnoviť dôveru. Zdá sa však, že žiadne riešenie sa nečrtá.

Nateraz vidím dve možnosti. Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a získala dôveru Národnej rady. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením.

Andrej Danko, predseda parlamentu (celý prejav)

Verejne prehlasujem a úprimne si želám, aby ich vrah a objednávateľ skončil v pekle.

Pre mňa je netvor ten, kto spáchal túto vraždu. Ale zlým človekom pre mňa je aj ten, kto túto vraždu zneužíva, a to na akýkoľvek účel. Zlo plodí len zlo. Odmietam špinenie nevinných ľudí v podobe, ako sa dialo minulý týždeň.

Chcem vyzvať všetkých, aby svoj hnev obrátili voči skutočným páchateľom a objednávateľom. Ale tých musí potvrdiť relevantné vyšetrovanie. A potom za spravodlivosť a proti nim sa pokúsim byť jedným z prvých na barikádach. Nebudem mať zľutovanie s nikým, ak sa preukáže súvislosť.

Často hovorím, že sme národ, ktorý má svoju históriu stáročia, ale len pár rokov máme to šťastie mať svoj štát. A vidím to v okolitých štátoch, ako vo veľa veciach Slovensko je obdivované, ako pracovitosť Slovákov, národnostných menšín, ako je vnímaná. Nie náhodou sa Slováci v okolitých štátoch stávajú premiérmi, primátormi miest. Máme to vo svojej genetike.

Ukameňujme spolu tých netvorov, ktorí to urobili, ale až vtedy, keď budeme vedieť, kto sú skutoční páchatelia.

Robert Fico, predseda vlády (celý prejav)

Pán prezident dnes o šestnástej hodine prečítal vyhlásenie, ktoré zjavne nebolo napísané na Slovensku. Toto jeho vyhlásenie má rukopis ľudí, ktorí absolútne nepoznajú ústavnoprávne tradície a pravidlá na Slovensku, a sledujú úplne iné ciele, ako je stabilita našej krajiny.

Prezident sa týmto vyhlásením hlási k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu na Slovensku. Ak má dôjsť k zmenám vo vláde, budú výsledkom dohody koaličných partnerov a v tomto procese Ústava Slovenskej republiky nevidí žiadnu úlohu prezidenta Slovenskej republiky.

Naším cieľom je vyšetrenie tohto brutálneho činu a nebudeme, citujúc známu sociologičku, tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí, ako to robí opozícia, médiá a dnes aj pán prezident Slovenskej republiky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie