Denník N

V Smere už pripúšťajú, že Kaliňák skončí

Minister vnútra Robert Kaliňák v Gabčíkove. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister vnútra Robert Kaliňák v Gabčíkove. Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico zatiaľ považuje ministra vnútra za najvyššiu možnú obeť. Rozhodnutie má padnúť v prvej polovici týždňa.

Len deň, dva alebo tri môžu deliť ministra vnútra a podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka od demisie. Napriek tomu, že premiér Robert Fico to zatiaľ odmieta, v Smere odstúpenie ministra vnútra momentálne považujú za pravdepodobné a podľa zdroja z vedenia strany s tým už počíta aj predseda vlády.

V situácii, keď odchod Kaliňáka po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej žiada aj koaličný Most-Híd, sa stáva pozícia ministra vnútra ťažko udržateľná.

V strane majú o súčasnej situácii rokovať v pondelok aj v utorok a dohoda na prípadnej rezignácii ministra by mohla padnúť už v týchto dňoch. O situácii by mohlo okrem najužšieho vedenia rokovať aj predsedníctvo. Fico podľa informácií Denníka N nemieni zájsť ďalej, než je obeta Kaliňáka, a na ďalšie výmeny vo vláde nemieni pristúpiť. V strane sa ako o možnej nástupkyni hovorí hlavne o jeho štátnej tajomníčke Denise Sakovej. Fico sa vo svojich dvoch nedeľných vystúpeniach priamo ku Kaliňákovi nevyjadril.

Unavený minister

To, že odstúpenie je reálne, naznačovalo aj vystupovanie Kaliňáka v nedeľnej debate RTVS. Pôsobil unavene a miestami porazenecky, až v druhej časti relácie prešiel do útokov na opozíciu. „Moja stolička je v porovnaní so smrťou mladých ľudí bezvýznamná,“ vravel napríklad minister, ktorý pri mnohých pokusoch o jeho odvolávanie vždy pôsobil odhodlane. Odpovediam na svoje prípadné odstúpenie sa snažil vyhýbať.

Predseda strany má k straníckej dvojke veľmi blízky osobný vzťah: tak ako jemu nedôveruje nikomu zo straníckych kolegov. Kaliňák je v tejto chvíli posledným ministrom, ktorý Fica vo vláde sprevádza nepretržite od roku 2006. Ešte predtým spolu Smer rozbiehali a v roku 2014 bolo všetko pripravené na to, aby práve Kaliňák nahradil Fica vo funkcii premiéra, keď sa predseda Smeru rozhodol kandidovať za prezidenta.

Robert Fico na dnešnej tlačovke. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér ho podržal pri všetkých jeho doterajších kauzách a platí to aj naopak. Trávili spolu aj dovolenky – známy je najmä ich spoločný výlet v Spojených štátoch, keď na motorkách spoločne prešli krížom celú Ameriku.

Robert Kaliňák je jednoznačnou dvojkou Smeru aj podľa prieskumov verejnej mienky a výsledkov vo voľbách. Podľa posledného prieskumu Focusu sa pri spontánnom meraní popularity politikov ocitol na ôsmom mieste a bol s prehľadom najpopulárnejším podpredsedom akejkoľvek strany. V parlamentných voľbách v roku 2016 získal 357 018 preferenčných hlasov. Na porovnanie: líder najsilnejšej opozičnej strany Richard Sulík ich dostal 179 249.

Čo už politicky prežil

O jeho silnej pozícii u Fica svedčí aj to, že prežil už veľmi ťažké kauzy. Kaliňák napríklad v januári 2010 zostal ministrom vnútra po medzinárodnom škandále, keď slovenská polícia pri nácviku vyhľadávania výbušnín v batožinách cestujúcich služobnými psami nechala odletieť z letiska v Poprade do írskeho Dublinu 90 gramov trhaviny v kufri nič netušiaceho slovenského pasažiera.

O obrovskom zlyhaní našej polície informovali všetky svetové médiá, Kaliňák však za to odmietol prebrať politickú zodpovednosť a podržal ho aj Fico, ktorý hovoril o individuálnom zlyhaní policajta. Kaliňák vtedy povedal, že išlo o fatálnu chybu konkrétneho policajta a nie systémové zlyhanie, neodvolal ani policajného prezidenta Jána Packu.

Rovnako sa mohol Kaliňák spoľahnúť na svojho predsedu aj pri kauze Bašternák, ktorú Denník N a týždenník Trend otvorili krátko po voľbách v roku 2016. Fico dodnes býva v byte, ktorý si prenajíma od Ladislava Bašternáka. Ten sa tým, že prejavil účinnú ľútosť a zaplatil dva milióny eur, prakticky priznal k tomu, že sa od štátu obohatil cez vratky DPH, ktoré si uplatnil pri fiktívnych nákupoch bytov v rezidenčnom dome Five Star Residence. Polícia túto kauzu po upozornení Kriminálneho úradu finančnej správy zahrala do autu a vyšetrovať sa začala až po tom, ako na ňu upozornili novinári.

Neskôr sa ukázalo, že Kaliňák mal s Bašternákom aj obchodné vzťahy. On aj Fico však pri opakovaných pokusoch opozície odvolať ministra vnútra aj premiéra túto kauzu odrážali s tým, že je vyfabulovaná. „Skúsenosti a prax ukázali, že pod vedením Roberta Kaliňáka má rezort vnútra aj polícia najlepšie výsledky v histórii samostatného Slovenska, ktoré dnes patrí medzi najbezpečnejšie krajiny Európy,“ vyhlásil napríklad premiér v septembri 2016, keď opozícia navrhla jeho odvolanie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie