Denník N

Radičová: Vidím ľudí na námestí, ale aj plnú sálu žien na MDŽ

Iveta Radičová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Iveta Radičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Expremiérka predpokladá, že Robert Fico použije všetky možnosti, aby dovládol toto volebné obdobie. Zmeny však musia prísť, lebo tlak je veľmi veľký.

Môže vláda dovládnuť v tejto zostave nasledujúce dva roky?

Už nevieme predpovedať ani počasie a vy odo mňa očakávate takúto predpoveď. Bola by to veľmi veľká špekulácia, keby som reagovala. Primárne záleží na tom, čo urobí koaličný partner Most-Híd. Nevylučujem, že budú hľadať spôsob, že po istých obmenách bude vláda pokračovať ďalej.

Ale v tejto zostave? S ministrom vnútra Robertom Kaliňákom?

Myslím si, že k istým zmenám bude musieť prísť, lebo ten tlak je veľmi veľký.

Smer pripúšťa, že Robert Kaliňák bude musieť odísť. Môže to stačiť najmä pri podozreniach o Márii Troškovej či Viliamovi Jasaňovi?

Veta „skutok sa nestal“ by mala prestať na Slovensku zaznievať. Obávam sa, že odchod jednej osoby nebude zárukou, že zrazu nastane výrazná zmena na polícii, v prokuratúre, ale aj na súdoch, ktorá zmení ich prístup a začnú sa veľké kauzy naozaj riešiť, a nie odsúvať či konštatovať, že sa nič nestalo. Je to o štýle vládnutia, o atmosfére v spoločnosti. Hlavný cieľ musí byť znovu obnovovanie dôvery občanov, inak mám obavy. Veľké obavy.

Neprekvapuje vás, že Most-Híd a najmä Lucia Žitňanská, z vlády neodišla?

Ja som sa k tejto otázke už raz vyjadrila. Bohužiaľ, pri Moste-Híd ma už nič neprekvapí.

Povedali ste, že teraz to je na Moste-Híd. Kto podľa vás v tejto situácii skôr ustúpi? Most od požiadavky rekonštrukcie vlády, alebo Robert Fico, ktorý drží vo funkcii Roberta Kaliňáka?

Neviem odhadnúť rozloženie nálad vnútri jednotlivých politických subjektov. Desať rokov sledujem štýl vládnutia Roberta Fica, ktorý je naozaj učebnicovým machiavellizmom – udržiava si moc za každú cenu a používa na to klasický spôsob, teda vyrábanie nepriateľov. Takže si myslím, že použije všetky možnosti ako dovládnuť toto volebné obdobie.

Prezident Kiska povedal, že jednou z možností je rekonštrukcia vlády. Čo si má predstaviť človek pod týmto pojmom?

To je vecou rokovaní koalície. Ale môže to byť spojené s výmenou premiéra i s výmenou niektorých ministrov vo vláde. To všetko je súčasťou tohto pojmu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako zmenila vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej našu spoločnosť?

Nedovolím si zovšeobecňovať celú slovenskú spoločnosť. Vidím pochodujúcich ľudí na námestí v treskúcej zime, ale vidím aj plnú sálu žien, matiek, na oslavách MDŽ. My sme polarizovaná spoločnosť. Politika je personifikovaná. Pán premiér má naďalej najvyššie percentá podpory v rámci politických strán. To sú neodškriepiteľné fakty. Nesmieme tu vytvárať nepravdivú ilúziu, že sa v celej spoločnosti nejak zásadne menia hodnoty a postoje. Možno sú len vykryštalizovanejšie.

Mnohí to prirovnávajú k roku 1989. Aj podľa vás sa dnešné pochody na to podobajú?

Aj to bol postupný proces, ktorý by nemal svoje vyústenie, keby nenastúpila v tom čase istá garnitúra politikov, reprezentujúca hnutie v úvode. Ale nezabúdajme, že aj tam do troch mesiacov nastalo štiepenie a vytvorenie celého pluralitného spektra. To samo osebe nie je negatívum, ale pozitívum. Negatívom sa to stane, keď sú subjekty znepriatelené, bez možnosti spolupráce, keď medzi nimi neprebieha diskusia. Bez diskusie neudržíte spoločnosť pokope. Sklamanie, sprevádzané nenávisťou, hnevom, obavami, strachom a smútkom je asi prevládajúca emócia, ktorej sme teraz svedkami. Ak niečo môže pomôcť, tak je to len reprezentácia, ktorá príde so zásadne iným štýlom politiky.

Dá sa teda to, čo sme videli za posledné dni, prirovnať k roku 1989?

Nedá sa to porovnávať z hľadiska hĺbky zmeny. V 1989 išlo o transformáciu totalitného režimu na demokratický a pokiaľ by som to prirovnanie použili, tak sa na sekundu zľaknem, že ide o transformáciu demokratickej spoločnosti na totalitný či autoritatívny režim, a to je práve moja obrovská obava. Dúfam, že nejde o takúto zmenu.

Minister Kaliňák v O 5 minút 12 tiež obvinil vašu vládu, že podnikateľom, ktorí sú spájaní s talianskou mafiou, vyplatila osem miliónov na vratkách DPH. Čo ste si povedali, keď ste to videli v RTVS?

Áno, jasné, my sme na vine. Ak osem či sedem rokov po tom, čo sa to malo stať, toto vysloví minister, ktorý má od roku 2012 moc v rukách a tvrdí, že informácie o konaní týchto podnikateľov mal, tak sa pýtam, prečo to hovorí až dnes. Prečo to dávno nevyšetril?

Minister vnútra Kaliňák o pochodoch povedal, že si ľudia prišli uctiť dvoch mladých ľudí. Nevníma to tak, že by ľudia prišli demonštrovať proti tejto vláde. Bol to protest voči vláde?

Ľudia nemali na pochode túto požiadavku. Platí, že im to nemožno vkladať do úst. Motívy mohli byť rôzne a určite tam boli aj ľudia, ktorí nie sú spokojní s touto vládou. Napokon, sme naozaj rozdelení jedna k jednej, keď spočítate prívržencov koalície v pomere k ostatným, a potom sú tu nevoliči. Je dôležité, že určite tých ľudí spájali smútok a obava. Obava, či sa také niečo nebude opakovať, alebo výkrik, ako sa to vôbec mohlo stať. To je dostatočný signál pre politika, že to nie je v poriadku.

Ako druhú možnosť označil prezident Kiska predčasné voľby. Pomohli by v tejto situácii?

Samotné predčasné voľby môžu nanovo rozdať karty v ponuke, ktorá je k dispozícii. Ale samotné predčasné voľby neriešia pre mňa základný problém, a to je nízka dôvera k politike a politikom vôbec.

Mali by nasledovať?

Politická kríza musí mať nejaké riešenie. Môže mať riešenie, ktoré spomínal prezident Kiska – istú rekonštrukciu vlády a na rekonštrukciu vlády nepotrebujete ústavnú väčšinu ako na predčasné voľby. Myslím si, že momentálne matematika počtov poslancov nijak nehovorí o tom, že má parlament 90 hlasov na odsúhlasenie predčasných volieb.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Takže je pravdepodobnejšia rekonštrukcia vlády.

Ťažko odhadovať, lebo neznámy je predovšetkým postoj Mosta-Híd. Ale faktom je, že minimálne táto strana, ale aj kotlebovci by museli zahlasovať za predčasné voľby, a to je vysoko nepravdepodobný scenár.

Nezvažujete v tejto situácii, že sa vrátite do politiky?

Nie, nezvažujem.

Čo sa musí stať, aby ľudia začali opäť veriť inštitúciám a politikom?

Dôveryhodnosť sa získava veľmi veľmi ťažko, ale prvý a nevyhnutný krok je zásadná zmena štýlu politiky. Nevytváranie obrazu nepriateľa, nešírenie nenávisti, neznižovanie dôveryhodnosti všetkého ostatného okolo, neútočiť podpásovo na konkurentov, ale byť vecný. To sú úplne nevyhnutné prvé kroky, bez ktorých to nejde.

Vidíte dnes na politickej scéne stranu, ktorá by dokázala vrátiť politike dôveryhodnosť?

Nebudem to komentovať.

Mnohí dnes hovoria, že žijeme v mafiánskom štáte. Aj vy to tak cítite?

Je to veľmi tvrdé vyjadrenie. Máme oligarchickú demokraciu. Prepojenie istých záujmových kruhov na politické štruktúry. Preseknúť ich je nesmierne ťažká vec. Viem, čo to znamenalo, už len pri pokuse ozdraviť a vymeniť generálnu prokuratúru. Ten príbeh je živý. Znamená to i to, že nezvolená, neviditeľná štruktúra má moc namiesto volených zástupcov, a to považujem za najväčšie ohrozenie a nebezpečenstvo, ktorého sme svedkami.

Veríte dnes polícii, súdom a prokuratúre? Máte v nich ako občan dôveru?

Ako premiérka som povedala, že mám významne oslabenú dôveru voči nášmu súdnictvu, našej prokuratúre a polícii, aj keď časť z nich si robí svoju prácu profesionálne. Bola som za to nesmierne skritizovaná, ako to ako premiérka môžem povedať. No, môžem to povedať, lebo to boli fakty a zadanie pre premiéra bolo, je a bude obnoviť dôveru v tieto inštitúcie a želám si, aby sa to v istom momente podarilo naprieč politickým spektrom zvoleným do národnej rady.

Ozývajú sa hlasy, že aj keď sa vražda vyšetrí, za tejto vlády a za tohto šéfa polície tomu ľudia neuveria, ak sa nepreukážu prepojenia na vysoké politické špičky. Tak ako mnohí spochybňujú, ako polícia vyšetrila vraždu Ernesta Valka.

Správne, tá pochybnosť tu je. Ernesta Valka zabili počas mojej vlády, bol to môj blízky priateľ. Zasiahlo ma to nielen ako politika, ale aj ako osobu. Musím povedať, že dodnes si kladiem niekoľko otáznikov a je mi ťažké uveriť, že to naozaj bolo tak, ako nám to ponúkla polícia, prokuratúra. Pochybnosti zostali.

Môže sa to opakovať aj pri vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej?

Nepredbiehajme. Volila by som slová opatrne. Polícia, súdnictvo, prokuratúra – časť z nich si vykonáva svoju prácu veľmi zodpovedne a chcem veriť, že časť špičkových vyšetrovateľov urobí, čo môže. Ale z dôvodov, ktoré som naznačila, určité obavy mám.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie