Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O opiátoch, ktoré zabíjajú 50-tisíc Američanov ročne

Carfentanyl vo fľaštičke do atramentovej tlačiarne dovezenej z Číny. Foto – TASR/AP
Carfentanyl vo fľaštičke do atramentovej tlačiarne dovezenej z Číny. Foto – TASR/AP

V USA na rozdiel od iných vyspelých štátov klesá priemerná dĺžka života. Dôvodom je fentanyl a iné lieky, pôvodne vyvinuté proti bolesti.

Karl Marx vyhlásil, že náboženstvo je ópium ľudstva. Jeho výrok by mal znieť v dnešnej Amerike inak: Ópium je novým náboženstvom.

A toto náboženstvo je smrteľne nebezpečné. Američanom už dva roky po sebe klesá priemerná dĺžka života, čo je vo vyspelých krajinách úplný unikát. Na vine sú opiáty, ktoré ročne zabijú vyše 50-tisíc ľudí. Je to oveľa viac, ako ich zomrie pri autonehodách.

V tomto texte Andrewa Sullivana je prakticky všetko, čo o novej americkej pliage potrebujete vedieť. Hlavným vinníkom sú farmaceutické firmy a vláda, ktorá si nenápadného zabijaka dlho nevšímala.

Na začiatku to vyzeralo dobre. V 80. rokoch vyvinuli firmy nové lieky na báze ópia (nachádza sa v maku), ktoré tlmili bolesť. Výsledky boli stále lepšie, pilulky mali zázračnú silu a farmaceuti ubezpečovali lekárov, že nie sú návykové. Mýlili sa.

Dnes sú podľa odhadov dva milióny Američanov závislé od opiátov – heroínu, morfia, syntetických opiátov a najmä od fentanylu. Účinky drogy na báze ópia sú iné, než je napríklad účinok kokaínu alebo marihuany. Opiáty vyvolávajú pocit šťastia, s ktorým si vystačíte sami, nepotrebujete spoločnosť ani sex.

Ópium vás privedie do raja na zemi, ale keď jeho účinok pominie, nastane peklo. Preto tí, ktorí sú odeň závislí, volia možno podvedome predávkovanie. Ako vyhlásil slávny americký komik Lenny Bruce: „Zomriem mladý, ale je to ako bozkávať sa s Bohom.“ Zomrel vo veku 41 rokov.

Pôvodnou úlohou opiátov bolo tlmiť fyzickú bolesť, ale dokážu tlmiť aj bolesť emocionálnu. Ópium pozná ľudstvo už dlho, v Amerike a v Británii sa jeho užívanie rozmohlo najmä v 19. storočí, Briti naň vynakladali v priemere vraj až desatinu rodinných rozpočtov.

Ópiu prepadli básnici Byron, Shelley, Keats aj Baudelaire, o sto rokov neskôr napríklad Jean Cocteau, ktorý napísal: „Ópium je unikátne a vďačím mu za svoje najkrajšie hodiny.“

Lenže dnešné opiáty sú rádovo silnejšie a sú také koncentrované, že predávkovanie je veľmi ľahké. Upadnete do šťastnej osamelosti, postupne na vás padne spánok, spomalí sa vám dych, až prestane dýchať úplne.

Američania sú absolútni suveréni v užívaní opiátov a podľa odhadov je ich spotreba 30-násobná oproti bežnej spotrebe liekov proti bolesti vzhľadom na veľkosť populácie.

Bývajú obvykle na predpis, lenže lekári ich predpisujú oveľa častejšie, než by museli, lebo pacienti to od nich naliehavo vyžadujú. Keď sa vláda nedávno začala spamätávať a obmedzovať ich predpisovanie, prišiel na rad čierny trh, ktorý zásobujú Číňania.

Na rozdiel od iných drog, ako napríklad kokaín, čierny trh s opiátmi nie je sprevádzaný kriminalitou, lebo nadrogovaní ľudia sú mierumilovní, šťastní vo svojej osamelosti a drobné pilulky dostanú na každom rohu od prívetivých dílerov.

Najsilnejším opiátom je fentanyl, vyvinutý v roku 1959 a dnes hojne využívaný v medicíne. Je 50-krát účinnejší ako heroín. Pomohol zachrániť nespočetné množstvo ľudí, napríklad vo vojnách, keď mohli chirurgovia vďaka nemu operovať priamo v poli – taký silný účinok fentanyl má.

A zároveň, ako píše autor, je to zrejme „najnebezpečnejšia droga, akú kedy ľudstvo vyvinulo“. Pilulka je taká malá, že ich náklad, ktorý sa vojde do kufra jedného auta, by dokázal zabiť všetkých obyvateľov New Yorku. Aj vďaka svojej úspornej veľkosti  je snom všetkých dílerov. Kilo heroínu má cenu zhruba pol milióna dolárov, cena kila fentanylu sa šplhá cez milión.

Od roku 2013 sa počet úmrtí na predávkovanie fentanylom a ďalšími syntetickými opiátmi zvýšil v USA šesťnásobne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie