Denník N

Organizátori veľkého pochodu za Jána Kuciaka zvolali na piatok nové zhromaždenie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o17:03 – Mladí organizátori pamiatkového pochodu za Jána Kuciaka žiadajú vyšetrenie jeho vraždy a vraždy jeho priateľky a novú, dôveryhodnú vládu.

Organizátori spomienky na Jána Kuciaka Peter Nagy, Katarína Nagy Pázmány, Karolína Farská a Juraj Šeliga organizujú novú demonštráciu na piatok 9. marca. Miesto a čas ešte spresnia.

Žiadajú dôkladné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej a novú, dôveryhodnú vládu.

Vládu bez ľudí s podozreniami

„Dnes je zrejmé, že premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v piatok postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete. Z tohto dôvodu pokračujeme v občianskych zhromaždeniach a vyzývame všetkých občanov, aby sa k nám pridali a vytrvali,“ napísali vo vyhlásení.

Organizátori požadujú „dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov“ a „novú, dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.

Organizátori zhromaždenia napísali, že nie sú členmi žiadnej politickej strany.

„Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti,“ napísali v tlačovej správe.

V piatok v mrazivom počasí prišlo na pochod v Bratislave asi 25-tisíc ľudí. Predpoveď počasia na 9. marca je zatiaľ pomerne priaznivá, v Bratislave má byť 11 stupňov a zamračené.

Karolína Farská, ktorá stála za Protikorupčnými pochodmi, hovorí, ak by sa časť ich požiadaviek naplnila, teda ak by Fico s Kaliňákom do piatkového pochodu odstúpili, akciu by zrejme nezrušili.

„V takom prípade by sme sa spolu museli začať rozprávať o tom, ako sa k tomu postaviť a čo robiť. Pravdepodobne by to pre nás nebol koniec, ale vôbec vám neviem povedať, ako by sme na to reagovali, keďže to tak momentálne z ich strany nevyzerá,“ povedala Farská.

Hlina im chce v piatok prenechať Námestie slobody

Na stredu má rezervované Námestie slobody pred úradom vlády predseda KDH Alojz Hlina. Zatiaľ nevie, či demonštráciu zorganizuje. Opozícia sa o tom radí v tejto chvíli.

Alojz Hlina tvrdí, že je ochotný toto námestie prenechať organizátorom piatkového pochodu. Tí zatiaľ presné miesto konania pochodu neohlásili.

Nora Gubková z radnice Starého Mesta tvrdí, že na miestnom úrade je tento aj budúci týždeň nahlásených niekoľko protestov alebo pochodov, ktoré by sa mali konať na Námestí slobody alebo na Námestí SNP. Ako účel sú uvedené protestné zhromaždenia či boj proti mafiánskemu štátu. Gubková zdôrazňuje, že podľa jej minulých skúseností sa väčšina z týchto ohlásených zhromaždení aj tak pravdepodobne nakoniec nebude konať.

Opozičná strana SaS dnes (v pondelok) organizuje protest v Košiciach. Na demonštrácii s názvom „Nikdy viac“ by mali vystúpiť napríklad Lucia Ďuriš Nicholsonová, Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Janka Cigániková.

Mohli by sa spojiť s pochodom za život?

Po piatkovom pochode a ostrých vyjadreniach duchovných na adresu politikov sa objavili aj špekulácie, či by účasť na protestoch nezvýšilo napríklad spojenie sa s organizátormi pochodu za život. Na ten posledný prišlo podľa niektorých odhadov až stotisíc ľudí.

„Z mojej strany osobne napríklad vôľa je, ale skôr pomôcť s organizáciou ako takou. Ak by som dostal do emailu nejakú serióznu ponuku, otázku alebo námet na stretnutie od organizátorov týchto pochodov, tak sa ním budem vážne zaoberať,“ hovorí spoluorganizátor pochodu za život Marek Michalčík, ktorý v posledných parlamentných voľbách kandidoval za KDH.

Obáva sa však toho, že zlúčenie týchto dvoch skupín by mohlo niektorých ľudí odradiť, aby sa následne pochodu za odstúpenie Kaliňáka a Fica alebo pochodu za život zúčastnili.

Tvrdí, že organizátori pochodu za život sa zvyčajne angažujú len v čase, keď sa táto akcia koná, a v súčasnosti sa každý venuje inej práci a aktivitám.

Koncerty chcú zorganizovať v Žiline aj Prešove

V organizovaní spomienkových akcií plánuje pokračovať aj šéf hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák. Ten stál aj za nedeľným Koncertom pre Jána a Martinu v Bratislave, na ktorý prišli tisíce ľudí.

„Túto nedeľu sa pokúšame zorganizovať podobné koncerty v Žiline a Prešove. Sú to krajské mestá v regiónoch, odkiaľ obaja pochádzali,“ hovorí Kaščák.

Na akciách sa ani tentoraz nechystajú predstaviť nejaké politické požiadavky. „Zatiaľ to necháme na hudobných akciách, ale ten čas teraz plynie tak zvláštne pomaly, že to, čo bude zajtra a pozajtra, ešte nevieme. Ale už len to, že tá akcia sa koná, je jasný odkaz, čo si o súčasnej politickej situácii myslíme,“ povedal Kaščák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie