Denník N

Európska nočná mora v Taliansku: viac ako polovica ľudí volila populistov, môžu vládnuť

Matteo Salvini z Ligy (severu) môže byť novým talianskym premiérom. Foto - tasr/ap
Matteo Salvini z Ligy (severu) môže byť novým talianskym premiérom. Foto – tasr/ap

Voľby v Taliansku vyhralo Hnutie piatich hviezd, najviac hlasov má pravicová koalícia. Väčšinu nezískal nikto a Taliansko čakajú dlhé rokovania, ktoré sa môžu skončiť opakovanými voľbami.

„Európsku úniu čaká veľmi zlá noc,“ napísala po zverejnení prvých exit pollov z Talianska Marine Le Penová.

Líderka francúzskej krajnej pravice tak gratulovala svojej spriatelenej strane – Lige (severu). Euroskeptická a protiimigrantská strana v nedeľných voľbách získala takmer 18 percent a stala sa treťou najsilnejšou stranou v Taliansku.

Pravicová koalícia, v ktorej bola, však vo voľbách získala najviac hlasov – 37 percent. Salvini už povedal, že je pripravený vládnuť. Najprv však bude musieť nájsť niekoho, kto mu dodá mandáty potrebné na to, aby mal väčšinu.

“Je to mimoriadne víťazstvo, ktoré ma napĺňa hrdosťou, radosťou a pocitom zodpovednosti,” povedal Salvini.

Liga však nebola jedinou stranou, ktorá oslavovala veľké víťazstvo. Najviac hlasov (ako samostatná strana) dostalo populistické Hnutie piatich hviezd – viac ako 32 percent. Populistov tak volila polovica Talianov.

Médiá po celom svete aj talianski novinári to okamžite označili za triumf antiestablišmentu – podobný brexitu či víťazstvu Donalda Trumpa.

Víťazstvo populistov však nie je jediným dôležitým momentom talianskych volieb. Tie priniesli aj ďalší pád európskej ľavice, porážku Berlusconiho a pat. Jeho možným riešením je koalícia, ktorej sa EÚ a investori obávali najviac.

„Štvrtý marec priniesol výsledok, ktorého sa Európa obávala a ktorý Taliansko neočakávalo až v takých rozmeroch,“ napísal v denníku La Stampa komentátor Marcelllo Sorgi.

Bordel a pád ľavice

Talianske denníky výsledky označili za „bordel“situáciu, v ktorej nebude možné vládnuť.

Víťazstvo populistického Hnutia piatich hviezd sa očakávalo. Dlhodobo ho predpovedali prieskumy, v ktorých sa strana založená v roku 2009 pohybovala okolo 28 percent. Vďaka úspechu na chudobnejšom juhu nakoniec hnutie získalo viac ako 32 percent.

Je to historický úspech a strana, ktorú do volieb viedol 31-ročný Luigi Di Maio, bude najväčšia v oboch komorách talianskeho parlamentu.

Ešte väčšou správou je však tretie miesto Ligy. Matteo Salvini, europoslanec, ktorý vyhodil z loga slovo sever a namiesto presadzovania záujmov severu sa zameral na antieurópske a protimigrantské nálady, z nej urobil stranu, ktorá môže rozhodnúť o novom premiérovi.

Salvini v kampani odkazoval, že urobí v Taliansku poriadok, zakročí proti „nebezpečnému islamu“ a deportuje 600-tisíc ilegálnych imigrantov, ktorí do Talianska prišli v posledných rokoch. Kritizoval aj EÚ a euro, ktoré už v Taliansku nechce.

„Ak robíš bunga bunga s extrémistami, nevyhráš. Chápeš, Berlusconi?“ znie na bilbordoch aktivistov. Foto – tasr/ap

Na voličov to platilo a Liga len tesne zaostala za (doteraz) vládnou ľavicovou Demokratickou stranou. Oproti voľbám v roku 2013 si polepšila o 13 percent.

Naopak, výsledok Demokratickej strany potvrdzuje pád ľavice na kontinente. Socialisti postupne získali rekordne málo hlasov v Španielsku, vo Francúzsku, v Nemecku aj Česku. Teraz sa k porazeným pridal aj bývalý premiér Matteo Renzi so svojou stredoľavou stranou.

Renzi odchádza, Berlusconi prehral

Výsledok strana označila za jednoznačnú prehru, šéf strany Renzi rezignoval. Demokratická strana získala iba polovicu z toho čo v predchádzajúcich voľbách a najviac jej voličov podľa prieskumov odišlo k Hnutiu piatich hviezd.

Viacerí členovia strany už preto hovoria o odchode do opozície, hoci pred voľbami sa ako o reálnej možnosti hovorilo o spojení Demokratickej strany s Berlusconiho volebnou koalíciou, v ktorej bola aj Liga.

A to aj napriek tomu, že obe strany verejne tvrdili, že sa to nestane.

Predbežné výsledky v percentách (snemovňa reprezentantov/senát)

Hnutie piatich hviezd 32,7/32,2
Demokratická strana 18,7/19,1
Liga severu 17,4/17,6
Forza Italia 14/14,4
Bratia Talianska 4,3/4,3
Slobodní a rovní 3,4/3,3

Poznámka: hranica zvoliteľnosti je 3 %, Taliansko však má zmiešaný volebný systém, vďaka ktorému sa môžu do parlamentu dostať aj zástupcovia strán, čo získali menej ako 3 %.

Berlusconi však napokon prehral. Počas celej kampane sa tváril ako líder pravicovej koalície, no vo voľbách ho napokon preskočil práve Salvini. Keďže sa Berlusconi a Salvini dohodli, že ten, kto získa viac hlasov, bude mať právo nominovať premiéra do prípadnej vlády, Salvini je na koni.

Berlusconi nemôže zastávať žiadny verejný úrad, na post premiéra chcel preto z Európskeho parlamentu stiahnuť jeho predsedu Antonia Tajaniho. Salvini sa však netají tým, že premiérom chce byť on sám. Dokonca to dal napísať priamo aj na zmenené logo strany.

Jeho premiérske ambície majú trhlinu – volebná koalícia zrejme väčšinu nezíska (výsledky ešte nie sú konečné) a veľkú koalíciu pod jeho vedením by v Demokratickej strane takmer určite neprijali.

Pre Renziho stranu by to totiž mohlo znamenať koniec, podobne ako koalícia s Hnutím piatich hviezd.
Ak by však napokon v strane zmenili názor, mohli by obom stranám dodať mandáty na to, aby vláda vznikla.

Spojenie, ktorého sa bojí celá Európa

Nervozitu v Európe vyvoláva možná vláda Hnutia piatich hviezd a Ligy. Hnutie už od svojho vzniku odmieta koalície, no v poslednom čase začalo svoj postoj zmierňovať a po voľbách oznámilo, že bude rokovať s inými stranami.

Volebné výsledky mu inú možnosť nedávajú. V senáte aj snemovni reprezentantov bude jednoznačne najväčšou stranou, no väčšinu mať nebude. Politicky má najbližšie k Lige, s ktorou má spoločný euroskepticizmus, populistické vyjadrenia o migrantoch a čiastočne aj kritiku „tradičných strán“.

Koalícia Hnutia piatich hviezd a Ligy by priniesla nepokoj do Bruselu, kde si želajú stabilné a proeurópske Taliansko. Spojenie týchto dvoch strán by totiž znamenalo presný opak.

„EÚ má na juhu obrovský problém. Akákoľvek vláda vznikne, môžeme očakávať výzvy na väčšie míňanie a nižšie dane. To je vzhľadom na fiškálne pravidlá eurozóny nemožné. Čo urobí Nemecko?“ napísal na Twitteri novinár Ferdinando Giugliano, ktorý píše pre Bloomberg a La Repubblicu.

Dodáva, že Hnutie piatich hviezd sa doteraz darilo izolovať, no aj tak rástlo. „Liga je dominantnou stranou napravo od stredu. Či sa vám to páči, alebo nie, toto je nové Taliansko.“

Salvini tvrdí, že s hnutím do vlády ísť nechce, no situácia sa ešte môže zmeniť.

Okrem toho, že by vláda Hnutia piatich hviezd a Ligy bola proti migrácii a multikulturalizmu, na stole by sa mohol ocitnúť aj odchod z eurozóny.

Hnutie síce už pred voľbami svoju kritiku eura zjemnilo a o jeho konci hovorí ako o poslednej možnosti, no Liga chce späť vlastnú taliansku menu. Už spomínala aj plány na paralelnú menu – novú líru.

Obe strany sa zhodnú na zrušení povinného očkovania a nižšom veku odchodu do dôchodku. Hnutie by navyše chcelo zaviesť univerzálny základný príjem (aspoň 780 € mesačne).

Talianska burza už na očakávanú politickú nestabilitu reagovala poklesom. Padlo aj euro.

Na post premiéra by si vo vláde hnutia a Ligy robil nárok Luigi Di Maio. Ten už v pondelok oznámil, že chce ako víťaz volieb skladať vládu. Práve jeho osobný motív môže napokon rozhodnúť o tom, že hnutie pôjde do koalície, hoci je to proti jeho zásadám.

Strana totiž má aj pravidlo dvoch funkčných období. Di Maio bol do parlamentu zvolený druhýkrát po sebe, a ak by sa tejto zásady striktne držal, v predčasných voľbách by už kandidovať nemohol.

Ťažké skladanie vlády

Povolebná situácia v Taliansku potvrdzuje to, čo sa stalo trendom v celej Európe – strany sa drobia, rastú nové hnutia, čo znamená, že získať väčšinu v parlamente bude čoraz ťažšie.

V Nemecku sa po minuloročných voľbách prvýkrát rokovalo o spojení štyroch strán, v Španielsku vládne menšinová vláda a v Británii sa donedávna silná vláda takisto musí spoliehať na podporu malej strany zo Severného Írska.

V Česku majú už niekoľko mesiacov menšinovú vládu v demisii.

Taliani sú na „zlepence“ a spojenia strán, ktoré majú pomerne odlišný program, zvyknutí. Aj preto tam za 72 rokov mali 66 premiérov.

Vylúčiť sa preto vopred nedá žiadna z možností – či už je to veľká koalícia Demokratickej strany, Ligy, Berlusconiho strany Forza Italia a Bratov Talianska (ešte viac extrémistická strana), euroskeptická koalícia Hnutia piatich hviezd a Ligy či vláda Hnutia piatich hviezd s Demokratickou stranou.

Situáciu má teraz v rukách prezident Sergio Mattarella, ktorý môže zostavením vlády poveriť Di Maia alebo Salviniho ako lídra víťaznej koalície. Pred piatimi rokmi rokovania o novej vláde trvali viac ako dva mesiace.

Teraz sa takisto očakávajú dlhé vyjednávania. Ak sa strany nedohodnú, voľby v Taliansku sa zrejme budú opakovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie