Denník N

Fico vidí za tlakom na Kaliňáka pokus o prevrat a Sorosa

Premiér Robert Fico naznačuje, že za prezidentovým nedeľňajším prejavom je George Soros.

Premiér Robert Fico (Smer), ktorý čelí už aj od koaličných partnerov tlaku na odchod Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra, zaútočil na prezidenta Andreja Kisku v štýle konšpirátorov. Premiér prezidenta podozrieva z nekalých kontaktov s podnikateľom Georgeom Sorosom.

„Chcem dnes na tejto tlačovej konferencii pánovi prezidentovi postaviť jednoduchú otázku – 20. septembra 2017, New York, Piata avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu Slovenskej republiky išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno a ten človek sa volá pán Soros,“ pýtal sa Fico, ktorý tak už druhýkrát vo svojom vystúpení reagoval na Kisku. Ten ho v nedeľu vyzval na rekonštrukciu vlády, druhým riešením sú podľa prezidenta predčasné voľby.

Premiér: Destabilizácia organizovaná zo zahraničia

„Pýtam sa veľmi jednoznačne, prečo na toto stretnutie nezobral so sebou žiadneho predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí?“ Fico chce od Kisku vedieť, o čom bolo toto stretnutie. Za tlakom na Roberta Kaliňáka a jeho vládu vidí destabilizáciu organizovanú zo zahraničia. „To, čo sa stalo po vražde novinára a jeho partnerky, naznačuje, že je tu pokus o totálnu destabilizáciu,“ vyhlásil.

Spojenie amerického miliardára s vraždou novinára a protestami už niekoľko dní šíria bez akýchkoľvek dôkazov a vecných prepojení konšpiračné weby ako Hlavné správy.

Prezidentský palác v reakcii na Ficovu tlačovku zareagoval vyhlásením, že premiér sa snaží konšpiračnými teóriami odpútať pozornosť.

„Premiér ignoruje, že sa mu rúca vláda. Dnes doručil demisiu prezidentovi jeho bývalý blízky spolupracovník Marek Maďarič. Jeho dvaja koaliční partneri zvažujú, čo ďalej. Odpútavanie pozornosti konšpiračnými teóriami nezbavuje premiéra povinnosti riešiť hlbokú politickú krízu, alebo uvoľniť miesto niekomu, kto to dokáže. Prezident Andrej Kiska začne avizované rozhovory s reprezentantmi parlamentných strán v stredu,“ povedal prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Kiska stretnutie so Sorosom na jeseň 2017 netajil. „Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a filantropom Georgeom Sorosom. Stretnutie inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times, kde písali o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike,“ napísal vtedy na Facebooku.

Krpelan povedal, že toto stretnutie organizovala naša ambasáda. „Bol tam aj človek z ministerstva zahraničných vecí.“

V Moste sú šokovaní

Ficov prejav odsúdila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd. Premiér sa podľa nej rozhodol, že bude cieliť na najnižšie pudy, ktoré sú atakované konšpiračnými teóriami. „V demokratickej krajine to považujem za absolútne neprípustný a neakceptovateľný prejav premiéra. Pre mňa osobne je to absolútne neprijateľné.“

V podobnom duchu je aj stanovisko Mosta: „Slová, ktoré odzneli na tlačovej besede premiéra Roberta Fica, sú pre stranu Most-Híd nepochopiteľné a neakceptovateľné. Namiesto hľadania riešení na vzniknutú politickú situáciu hľadal premiér vinníka v zahraničí. Premiér zvolil nebezpečnú cestu, z ktorej už nemusí byť návrat. Preto vyzývame premiéra Fica, aby svojimi slovami neznemožnil ďalšie rokovania o rekonštrukcii vlády,“ znie stanovisko strany.

Fica kritizuje aj Žitňanskej kolega z Mosta František Šebej „Je to absolútny nezmysel, som šokovaný. Teraz som začal rozmýšľať, ako sa s tým mám vysporiadať, viac odo mňa zatiaľ nečakajte.“

Podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz hovorí, že Ficove slová môžu veľmi skomplikovať rekonštrukciu vlády. „Hľadať vinníka namiesto riešení je nebezpečné. Absolútne sa neviem stotožniť s tým, čo tu odznelo. Je to neakceptovateľné.“

Štátny tajomník na ministerstve obrany Róbert Ondrejcsák (nom. Mosta) napísal, že „hľadanie nepriateľa v zahraničí je neprijateľné a posúva nás to mimo slušnej spoločnosti“. Ondrejcsák už skôr naznačil, že po návrate zo služobnej cesty zrejme odstúpi.

Most-Híd vznikol ako strana, ktorá postavila svoju identitu na spájaní národností a tolerancii.

V Maďarsku vedie Orbánova vláda už dlhodobo veľkú kampaň proti Sorosovi. Orbánov Fidesz má krátko pred voľbami a Soros je u našich susedov už niekoľko rokov touto dominantnou stranou vykresľovaný ako nepriateľ štátu.

Korčok nevidí vplyvy zo zahraničia, so Sorosom bol aj Lajčák

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok vyhlásil, že podľa jeho osobného názoru „politický vývoj na Slovensku nie je nijako ovplyvňovaný zo zahraničia“.

“Pokiaľ ide o stretnutie prezidenta Kisku s Georgeom Sorosom minulý rok v septembri v New Yorku, môžem potvrdiť, že som sa na ňom nezúčastnil ani ja ani nikto z delegácie ministerstva zahraničných vecí,“ povedal Korčok.

Denník N požiadal o stanovisko aj ministra Lajčáka, ten zatiaľ neodpovedal.

Lajčák bol na stretnutí so Sorosom a Kiskom v roku 2016. Ukazuje to aj fotografia stálej misie Slovenska v OSN.

Podľa dokumentov WikiLeaks Soros v roku 2011 odporúčal vtedajšej americkej ministerke zahraničia Hillary Clintonovej za vyjednávača súčasného Ficovho ministra zahraničia Miroslava Lajčáka. „Európska únia a Spojené štáty musia v tejto otázke spolupracovať, ale vzhľadom na albánske európske ambície musí viesť Únia,“ písal vtedy  Soros v správe. „Preto navrhujem, aby ako vyjednávačov vybrali niekoho z trojice Carl Bildt, Martti Ahtisaari, Miroslav Lajčák. Všetci majú silné prepojenie na Balkán.“

So Sorosom spájal Kisku kvôli ich stretnutiu Robert Kaliňák už vlani v decembri. Na mimoriadnej schôdzi, kde chcela opozícia Kaliňáka odvolať, sa minister vnútra pýtal, či za poľovačkou naňho nie sú sponzori mimovládnych organizácií za jeho postoj k migračnej kríze. „Ťažko povedať, či to začalo prekážať mimovládnym organizáciám a ich sponzorom, ktorých navštívil aj pán prezident.“

Opozícia hovorí o strate zdravého rozumu

Boris Kollár (Sme rodina) hovorí, že Ficov prejav „už hraničí so stratou zdravého rozumu. Buď Fico už zdravý rozum stratil, alebo je veľký hráč. No ak tomuto Robert Fico verí, nie je spôsobilý viesť tento štát“.

Robert Fico podľa líderky OĽaNO Veroniky Remišovej nastúpil na cestu konšpiračných teórií, ktorá sa pre Slovensko nemôže dobre skončiť.

„Robert Fico sa rozhodol, že za sebou nechá spálenú zem a rozvrátenú spoločnosť. Slovensko v týchto ťažkých chvíľach potrebuje rozvahu a odvahu, nie konšpiračné teórie a strašenie nejakými bubákmi zo zahraničia. Od predsedu vlády ľudia čakajú jedno: vyvodenie politickej zodpovednosti, čo je za tejto situácie demisia Roberta Fica.“

„Robert Fico práve obvinil na tlačovej besede prezidenta z účasti na dvojnásobnej vražde a destabilizácii štátu,“ píše Ľubomír Galko (SaS). „Ten chlap sa podľa mňa chce vyhnúť base tým, že sa dá zatvoriť do blázninca.“

Spojenec konšpirátorov

Fico sa už v nedeľu po tom, ako prezident hovoril o predčasných voľbách alebo o rozsiahlej rekonštrukcii vlády, pohrával s náznakmi konšpiračnej teórie. „Prezidentovo vyhlásenie zjavne nebolo napísané na Slovensku,“ povedal Fico. Autorom sú podľa premiéra ľudia, ktorí nepoznajú ústavnoprávne pravidlá krajiny a nejde im o stabilitu Slovenska.

Prezidentove návrhy sú podľa Fica popretím výsledku parlamentných volieb. „Prezident sa týmto vyhlásením hlási k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu na Slovensku,“ vravel. Prezidentov hovorca Roman Krpelan teóriu o zahraničnom pôvode vyhlásenie poprel a napísal, že vzniklo v Tatranskej Javorine.

V Smere sa v posledných dňoch hovorí o tom, že Kaliňákova pozícia je už neudržateľná a v najbližších dňoch odstúpi, čo pripúšťa aj Fico. Zdroje z vedenia Smeru vravia, že ide už o Ficov strop a nikoho ďalšieho okrem ministra vnútra obetovať nechce. O tom, ako ďalej, by mali v Smere rokovať v prvej polovici týždňa.

Počas predvolebnej kampane Fico pred druhým kolom prezidentských volieb v roku 2014 Kisku opakovane spochybňoval tým, že ho spájal so scientológmi a označoval ho za bezpečnostné riziko vo vedení štátu. Svoje tvrdenia predseda Smeru opakoval napriek tomu, že Kiska vyhlásil, že členom tejto sekty nie je, ani nikdy nebol.

Premiér už v minulosti útočil aj na Sorosa. V roku 2008 ho spomenul, keď rečnil o tom, že financuje mimovládku Aliancia Fair Play, ktorá spochybnila dary Smeru. „To bola hrubá manipulácia s faktami, čo predviedla aliancia napojená na Sorosove peniaze,“ povedal Fico v roku 2008.

Aliancia Fair Play vtedy upozornila, že Smer-SD aj SDKÚ majú v Ružinove prenajaté priestory za nezvyčajne nízke sumy. Fico organizácii hrozil žalobami v prípade, že sa neospravedlní.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie