Denník N

Šéf ľudovcov v europarlamente: Fico ma šokoval, po vražde novinára nemôže argumentovať miliardárom z Ameriky

Manfred Weber je nemecký politik z bavorskej CSU, od roku 2014 je lídrom frakcie Európskej ľudovej strany. Foto – Ladislav Vlha
Manfred Weber je nemecký politik z bavorskej CSU, od roku 2014 je lídrom frakcie Európskej ľudovej strany. Foto – Ladislav Vlha

To Robert Fico by sa mal nad sebou zamyslieť a rozmýšľať nad tým, ako označil novinárov za prostitútky, povedal šéf frakcie ľudovcov v Európskom parlamente.

„Prezident sa momentálne správa viac v záujme Slovenska ako premiér,“ povedal pre Denník N významný nemecký europoslanec Manfred Weber, šéf frakcie ľudovcov v Európskom parlamente, ktorý podporil vyslanie misie ôsmich členov Európskeho parlamentu na Slovensko.

Premiér Robert Fico povedal, že demonštrácie na Slovensku sú snahou destabilizovať krajinu, a obvinil prezidenta Kisku z kooperácie s americkým miliardárom Georgeom Sorosom, s ktorým sa v septembri stretol. Čo si o tom myslíte?

Som šokovaný, že sme počuli takéto obvinenia. Premiér by mal v prvom rade brať do úvahy názor ľudí na uliciach. Prezident Slovenska je zvolený demokraticky, rovnako ako premiér, takže takéto obvinenia v takej kritickej situácii pre štát nedávajú žiaden zmysel. Fico to však robí a som z toho šokovaný. Musím však dodať, že Soros je temný duch pre viacerých politikov v Európe, ktorí ho využívajú vždy, keď sa objavia problémy, a využívajú ho ako zámienku problémov. Nemyslím si, že keď zabijú novinára, môžete argumentovať miliardárom z Ameriky. V prvom rade musíte vziať na seba zodpovednosť ako premiér, nehľadať ľahké výhovorky. A napokon, on sám by mal premýšľať, ako sa správal v minulosti. Mám na mysli jeho vyhlásenie, keď označil novinárov za „špinavé protislovenské prostitútky“ počas predsedníctva EÚ na Slovensku. Tieto slová od premiéra sú neprijateľné. Oni robia svoju prácu, my politici musíme robiť svoju prácu. Fico má o čom rozmýšľať. V takejto ťažkej situácii pre vlastnú krajinu by mal v spoločnosti budovať mosty a nie múry.

Ešte pred vyše týždňom to bol najviac proeurópsky premiér z V4. Nemyslíte si, že tieto slová výrazne poškodia jeho imidž v Bruseli?

Chcel by som zdôrazniť, že pre mňa to nie je otázka straníckeho trička. Máme také postoje aj voči našim maďarským priateľom (Fidesz Viktora Orbána je v Európskom parlamente vo frakcii ľudovcov, Smer je medzi socialistami PES, poznámka redakcie). V prípade Slovenska je momentálne v hre oveľa viac ako o len debata o politike, postoch či zotrvanie na poste premiéra. To už nie je téma.

A čo ňou je?

Tou je základná otázka, v čo všetci veríme. A to je sloboda – sloboda médií, sloboda na kontinente. O to tu ide. Preto nevidím priestor na to, aby premiér obviňoval iných, ale mal by vziať na seba zodpovednosť. Prezident je momentálne na Slovensku ten správnejší hlas, on chápe, že je na stole základná otázka, a žiada skutočné opatrenia. Prezident momentálne viac hovorí v záujme Slovenska ako vláda.

Čo vám prvé prišlo na um, keď ste sa dozvedeli o vražde Jána Kuciaka?

Je to ako výbuch v EÚ, pretože druhýkrát za pár mesiacov máme vyšetrovanie prípadu vraždy novinára. Po Malte teraz na Slovensku. Vyšetrovali prípady, ktoré majú spoločné možné prepojenie medzi mafiou a štátnym sektorom, a to sa dá nazvať zemetrasením európskych hodnôt a nezávislosti novinárov. Mám obavy z toho, čo sa deje.

Podporili ste misiu členov Európskeho parlamentu na Slovensko, ktorá príde o pár dní. Prečo?

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani povedal, že to musíme brať veľmi vážne. Dohodli sme sa, že pošleme okamžite misiu na Slovensko. Budú v nej kolegovia z výboru pre kontrolu rozpočtu, čo sú naši experti na zneužívanie európskych fondov a korupciu. Je možné, že išlo aj o európske peniaze. Súčasťou misie sú naši kolegovia z výboru vnútorných vzťahov. Toto nie je iba o peniazoch, je to o základných právach a vláde zákona. Misia je potrebná, pretože toto už nie je iba slovenský problém, ale ide aj o problém európsky. My ako Európania sa na to musíme pozrieť zblízka. Chceme jednoducho priniesť svetlo do tmy a chceme zabezpečiť, že vyšetrovanie na Slovensku bude stopercentne nezávislé a skutočne prinesie transparentnosť do celého procesu. V mene Jána Kuciaka a jeho priateľky, na ktorú nesmieme zabúdať, musíme bojovať za transparentnosť. Nebudeme v tom sami, ale Európsky parlament musí byť ochranca nezávislého vyšetrovania a v prvom rade základných slobôd.

Posledný článok Jána Kuciaka, publikovaný po jeho smrti, bol o zneužívaní eurofondov ľuďmi údajne napojenými na taliansku mafiu. Kuciak tiež zistil, že títo ľudia robili biznis s ľuďmi blízkymi Robertovi Ficovi. Čo si o tom myslíte?

Výsledky investigatívy Jána Kuciaka sú veľmi znepokojujúce, pretože ukazujú spojenie medzi organizovaným zločinom, štátnymi štruktúrami a veľmi dôležitými politikmi. Nemôžem povedať, či to je pravdivé alebo nie, to nie je moja úloha ako politika. Musíme však garantovať, aby novinári mali slobodu, aby robili svoju prácu. Musíme garantovať nezávislosť vyšetrovania zo strany štátu. Prvé reakcie slovenskej vlády však ukazujú skôr rezignáciu niektorých politických lídrov na Slovensku. Myslím si, že prezident Slovenska mal dobrý návrh: buď rekonštrukcia vlády, alebo, ak to nevyjde, tak predčasné parlamentné voľby. Ľudia na Slovensku, ale aj v Európe očakávajú, že budeme jasne vedieť, čo sa deje.

Spomínali ste Ficov výrok o protislovenských prostitútkach. Napríklad šéf Reportérov bez hraníc povedal, že slová vytvárajú atmosféru a v takej atmosfére sa ľahšie môže stať aj niečo také ako táto vražda.

Všetci v Európe vidíme radikalizáciu politiky aj agresívnejší tón komunikácie. Musíme sa vrátiť k zodpovednému správaniu. Naše problémy nevyrieši tvrdá, agresívna rétorika. Preto si myslím, že je to korektný kontext. Tvrdšie slová môžu napokon viesť k radikálnym krokom jednotlivcov. Apelujeme na to, aby sa každý správal zodpovedne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie