Denník N

Ako by mohla vyzerať a fungovať Bratislava

95 nápadov ako zlepšiť Bratislavu prináša projekt Mestské zásahy, ktorý iniciovali architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.
95 nápadov ako zlepšiť Bratislavu prináša projekt Mestské zásahy, ktorý iniciovali architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

Projekt Mestské zásahy sa po siedmich rokoch vrátil do hlavného mesta a prináša 95 nápadov, ako Bratislavu zmeniť k lepšiemu. Pozrite si niektoré z nich.

Vinice pod bratislavským hradom, Zámocká ako umelecká ulička, plávajúci bazén na Dunaji, web pre transparentné posudzovanie stavebných zámerov alebo osvetlenie dominanty Mosta SNP podľa počasia.

Tieto a ďalších viac ako 90 nápadov prináša do Bratislavy projekt Mestské zásahy, ktorý sa po siedmich rokoch vracia, aby opäť inšpiroval k pozitívnej zmene.

„Otázka, ktorú nám často kladú je, koľko z nápadov prvého ročníka sa podarilo zrealizovať,“ píše jeden z iniciátorov projektu Matúš Vallo. „Pravdaže je dôležité previesť nápady zo stola a papiera do reality a vždy sa budeme usilovať pomôcť realizácii niektorým z nich a snažiť sa posúvať veci ďalej. Lenže ešte dôležitejší ako samotná realizácia je pre nás fakt, že sme spoznali skvelých ľudí. Ľudí – local heroes, ktorí sú otvorení novým nápadom či impulzom a nerezignovali na to, čo sa v ich okolí deje, ľudí, čo sa o miesto, v ktorom žijú, úprimne zaujímajú a, samozrejme, ľudí, ktorí sa do Zásahov aktívne zapojili a predostreli svoje riešenie.“

Návrhy na odbornej úrovni od architektov, umelcov, dizajnérov, sochárov, študentov, ale napríklad aj od zástupcu vedúceho samoobsluhy, fotografa alebo vysokoškolského učiteľa, uvidíte od 24. apríla v Starej tržnici na výstave, ktorá potrvá do 31. mája. Dovtedy si niektoré z nových Zásahov môžete pozrieť tu.

Bratislavský Vino-Hrad - Michal Bažalík, Marek Lečko, Lukáš Lečko.
Bratislavský Vino-Hrad – Michal Bažalík, Marek Lečko, Lukáš Lečko.

Akvaponická farma v chátrajúcich kúpeľoch - yourDesign: Michala Hrnčiarová, Petra Trnková a Dalibor Vidiečan, Martin Brix a Tomáš Augustín.
Akvaponická farma v chátrajúcich kúpeľoch – yourDesign: Michala Hrnčiarová, Petra Trnková a Dalibor Vidiečan, Martin Brix a Tomáš Augustín.

Chrániče stromčekov - do-design: Ing. Jozef Hrabina, Mgr. Sabina Hrabinová.
Chrániče stromčekov – do-design: Ing. Jozef Hrabina, Mgr. Sabina Hrabinová.

Osvetlenie reštaurácie UFO podľa predpovede počasia - Siemens: Ondrej Riečičiar.
Osvetlenie reštaurácie UFO podľa predpovede počasia – Siemens: Ondrej Riečičiar.

Oddychové plató Židovská - Vallo Sadovsky architects.
Oddychové plató Židovská – Vallo Sadovsky architects.

Redizajn papuče - Juraj Blaško.
Redizajn papuče – Juraj Blaško.

KAMZÍK NON STOP - Ing.arch. Vladimír Hain, Ing.arch Michal Ganobiak, Ing.arch. Tomáš Hanáček, Ing. arch. Marek Harčarík.
KAMZÍK NON STOP – Ing.arch. Vladimír Hain, Ing.arch Michal Ganobiak, Ing.arch. Tomáš Hanáček, Ing. arch. Marek Harčarík.

BA For Aliens - fjúžn festival_Illah van Oijen, Laco Oravec, Martin Brix, Jakub Ptačin, Matúš Hnát.
BA For Aliens – fjúžn festival_Illah van Oijen, Laco Oravec, Martin Brix, Jakub Ptačin, Matúš Hnát.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mestské zásahy

Kultúra

Teraz najčítanejšie