Denník N

Nájde vraha počítač? Nástroje na to máme

Ilustračné foto N – Kamery vo Veľkej Mači. Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Kamery vo Veľkej Mači. Tomáš Benedikovič

Už dnes by mali byť medzi vyšetrovateľmi závažných kriminálnych prípadov aj programátori a dátoví vedci.

Autor je odborník na informatiku

Počítačové dáta z mobilov či priemyselných kamier pomáhajú objasniť trestné činy. Policajti to vedia, preto ak by mal vrah v prípade, ktorý teraz otriasa Slovenskom, vo vrecku zapnutý mobil, už by dávno sedel. Vedia to aj páchatelia, preto si mobil vypnú. Je tu však niečo nové, čo nemusí dobre poznať ani jedna strana: big data a umelá inteligencia.

Aplikácie vo vnútri smartfónov majú veľmi presné údaje o polohe vďaka vstavanému GPS a zdieľajú ich pričasto, ako napríklad nedávno zistila americká armáda, keď aplikácia na posilňovanie prezradila polohu jej tajných základní v Iraku.

Mobilní operátori tiež zaznamenávajú polohu svojich užívateľov, ale s nižšou presnosťou, ako by sa zdalo. Technológia im umožňuje lokalizovať telefóny s citlivosťou pár metrov pomocou triangulácie sily signálu z viacerých veží, v praxi to však na Slovensku robia len na vyžiadanie, ak napríklad Horská služba hľadá stratenú osobu.

Štandardne zapisujú operátori len takzvané polygóny, čo sú tvary podobné kužeľom vykresľujúcim priestor, v ktorom veže vysielajú. Robia to vždy, keď telefonujete, pošlete SMS či dáta, okrem toho však aj približne raz za päť minút, ak aj s telefónom nič nerobíte.

Presnosť v mestách je rádovo v stovkách metrov a na vidieku menšia, pre nižší počet a iný typ veží. Tieto údaje sa ukladajú sedem dní a potom sa takzvane agregujú – v zhustenej, a preto menej presnej forme ukladajú na dlhšie obdobie.

Moderné algoritmy však vedia aj z týchto hrubých a zdanlivo nepresných dát vytvoriť pomerne jasný obraz o pohybe majiteľa telefónu. Ako to vyzerá v praxi, demonštroval svetu napríklad nemecký politik a aktivista Malte Spitz, ktorý vysúdil od mobilného operátora dáta o svojom pohybe za 6 mesiacov. Dostal 35.830 riadkov údajov, ktoré časopis Zeit v zrýchlenej forme vizualizoval na mape – vidno, kade človek chodí, šoféruje, kde nakupuje, či spí.

Ďalšie dáta o pohybe ľudí a áut zbierajú bezpečnostné kamery, či napríklad mýtne systémy na cestách. Je to tak už desaťročia, len teraz však objavujeme technológie, ktoré vedia pracovať naraz s obrovským množstvom informácií, navzájom ich prepojiť a nájsť v nich jednu konkrétnu zaujímavú vec. Učíme počítače nájsť ihlu v kope sena. Niekedy sa to učia samy.

Nemci pomocou dát dolapili diaľničného strelca

V roku 2013 otriasol Nemeckom prípad útočníka, ktorý strieľal do áut na diaľniciach. Bol dolapený vďaka práci počítačov, ktoré našli súvislosti medzi pohybom miliónov áut. V tomto prípade programátori vytvorili presný algoritmus hľadajúci auto, ktoré sa nachádzalo na všetkých miestach streľby, a spárovali ho s pohybom mobilných telefónov. Sú situácie, ktoré nevieme takto exaktne opísať. Ak však počítaču dodáme dostatočné množstvo podobných dát, vie si potrebný program napísať sám.

Volá sa to strojové učenie a pomáha nám to v oblastiach, kde sme sa klasickým programovaním nevedeli dlho pohnúť dopredu, ako sú napríklad automatické jazykové preklady či rozpoznávanie reči a obrazu. Z dát o pohybe mobilných telefónov tak vieme naučiť počítač rozpoznať aj komplikovaný scenár, keď napríklad niekto na konkrétnom mieste spomalí auto, na chvíľu zastane a potom sa pohne ďalej.

Toto presne môže spraviť vrah, ak si ide dopredu obhliadnuť miesto. Dajú sa vyhľadávať mobilné telefóny, ktoré niekto vypol cestou na miesto činu, predĺžením smeru jazdy. Nájsť všetky predplatené SIM karty použité len v ten deň. Kto cezpoľný prišiel do okolia obete posledný mesiac? Zoznam všetkých možných svedkov, ktorí sa v čase skutku pohybovali po blízkych cestách. A tak ďalej.

Mobil je dnes aj počítač pripojený na internet, mobilný operátor pozná jeho IP adresu a vie, s ktorými internetovými servermi komunikuje, na aké stránky či služby pristupuje. Tak je napríklad možné zistiť identitu užívateľa telefónu na sociálnej sieti.

Robia to aj slovenské firmy

V komerčnej sfére nedávno vzniklo množstvo projektov, ktoré s dátami o pohybe mobilov pracujú veľmi kreatívne. Slovenská firma vyvinula softvér, ktorý vie cielene osloviť SMS-kou povedzme bohatšie ženy po štyridsiatke, ktoré bývajú v bratislavskom Ružinove a nakupujú v centre – všetko len na základe dát z ich mobilov. Mobilný operátor v Čechách spustil projekt s bankou, kde sú mladí žiadatelia o úver bez finančnej histórie preverovaní opäť len na základe sofistikovaných dát o ich mobilnom telefóne. Budúcich neplatičov spozná počítač podľa toho, kade sa pohybujú, ako platia účty, či aký telefón používajú.

Firmy dostávajú, samozrejme, dáta o mobiloch anonymizované. Aj tak sú použiteľné na analytiku pri riešení trestného činu, pomôcť by teda mohol aj súkromný sektor. V neveľkej obci, kde sa ľudia správajú pomerne predvídateľne, môže byť plodné hľadanie akýchkoľvek anomálií.  

Budeme takto raz vedieť predpovedať trestný čin pred tým, ako sa stane, ako v scenári sci-fi filmu Minority Report? Robí to tak už Los Angeles. Mnohí upozorňujú, že tak vznikajú orwellovské nástroje sledovania nevinných ľudí. V Nemecku aj napriek tomu, že bol diaľničný strelec dolapený vďaka dátam, zaznelo mnoho hlasov o tom, že cena, ktorú všetci občania zaplatili stratou svojho súkromia, je priveľká.

Aj na Slovensku by táto debata mala odznieť. Už dnes by však medzi vyšetrovateľmi závažných kriminálnych prípadov mali byť programátori a dátoví vedci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie