Denník N

Sulík chce ísť sám, Galko a Mihál nie. Matovič je za koalíciu, Lipšic zas opatrný

Foto – TASR
Foto – TASR

Ak by SaS vstúpila do trojkoalície, musela by potlačiť liberálne témy, zaznelo na sneme strany.

Na sneme strany Sloboda a Solidarita v Banskej Bystrici hosťovali šéfovia Nova a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Daniel Lipšic a Igor Matovič.

Zišli sa lídri, o ktorých sa špekuluje už dlhšie, že by mohli vytvoriť predvolebnú trojkoalíciu. Nikto z nich ju nepotvrdil, ale všetci o nej hovorili.

Lipšic sa vyjadril diplomaticky nejednoznačne, Matovič otvorene ústretovo a predseda SaS Richard Sulík pre Denník N povedal, že presadzuje samostatný postup strany. Podpredsedovia Ľubomír Galko a Jozef Mihál majú odlišný názor.

Sulík tvrdí, že podľa prieskumu, ktorý si pred približne dvomi mesiacmi dali strany urobiť, by samostatne kandidujúce strany získali v súčte 13, 7 percenta a v koalícii o nejakú stotinu viac ako 14 percent. Matovič však pripomenul, že výsledky prieskumu vznikli ešte pred odkomunikovaním témy s voličmi.

Podľa prieskumov sa nad hranicou zvoliteľnosti do parlamentu pohybuje len Matovič a striedavo ju atakuje Sulík. Konzervatívcov a liberálov nedávno dali názorovo dohromady kauzy CT a Váhostav.

[poll id=“75″]

Sulík samostatne

„Som za to, aby sme do volieb išli sami, ale názory sú rozličné. Sme jediná liberálna strana. Keď má mať liberálny volič zastúpenie v parlamente, tak je to SaS. Myslím si, že by mohol byť z koalície zmätený,“ vyhlásil Sulík.

O možnej trojkoalícii rozhodnú rokovania medzi stranami, vývoj preferencií a v prípade SaS – bez ohľadu na rozdielnosť názorov špičiek strany – Republiková rada, najvyšší orgán medzi snemami. O mimoriadnom predvolebnom sneme strana neuvažuje.

Banskobystrický snem volil troch nových členov rady. Už pred voľbou deklarovali Sulík aj podpredseda Mihál, že kandidáti by mali jednoznačne prezentovať svoj postoj ku možnej koalícii, a podľa toho sa budú obidvaja rozhodovať.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko ešte pred voľbou predpokladal, že zloženie Republikovej rady bude prokoaličné. So Sulíkom vopred deklarovali, že sa prispôsobia akémukoľvek rozhodnutiu.

Snem zvolil troch nových, respektíve staronových členov Rady. Lucia Nicholsonová sa bojí spojenia s Matovičom, ale ešte viac prepadnutia hlasov. Momentálne je viac za koalíciu.

Radoslav Pavelka je pri dobrých dohodách viac za koalíciu, naopak Michal Bróska za samostatný postup strany.

„Nie je to boj na nože. Ako rozhodne republiková rada, tak bude… Je jedno ako, rozhodnutie budem podporovať a vnímať ho ako vôľu strany,“ konštatoval Sulík.

Galko a Mihál v koalícii

Ekonomický podpredseda Mihál sa počas snemu označil za veľkého zástancu koaličného postupu v mene porážky Smeru, ale nie až takého, akým je Galko. Členom snemu oznámil, že na to je potrebné obrúsenie hrán medzi budúcimi partnermi a na nejaký čas posunúť do úzadia aj liberálne témy.

„Prosím, spojme sa v názore, že chceme poraziť Fica a chceme byť vo vláde… Keď sa nám toto podarí, aj naše liberálne témy raz prídu na rad,“ ubezpečoval snem.

Galko tiež presadzuje koalíciu. Hovorí, že v tomto sa ich názory s predsedom líšia, ale spolu sú na jednej lodi v rešpektovaní rozhodnutia Republikovej rady.

„Konečne je zásadná téma, v ktorej sa nezhodujeme. Doteraz všetci hovorili, že máme rovnaké názory,“ reagoval na Sulíkovo preferovanie samostatného postupu.

Lipšic: Jedna spolupráca už bola chybou

Daniel Lipšic nedefinoval konkrétne svoj postoj k možnej trojkoalícii. Najpodstatnejšie je podľa neho, aby akákoľvek spolupráca, „potencionálne i koalícia“, bola uveriteľná pre voličov.

Či by bola trojkoalícia uveriteľná, nechcel hovoriť pred definitívnym rozhodnutím. Všetko podstatné povie najprv členom strany, až potom verejnosti.

Tvrdí však, že napriek mnohým názorovým odlišnostiam od Matoviča a Sulíka, sú to jediní predsedovia nezávislí od oligarchov a minimálne v boji proti korupcii sú uveriteľní.

„Pomyselná deliaca čiara nie je konzervatívno – liberálna. Preto si myslím, že je dobré byť vzájomne empatickí k rozdielnostiam, ktoré možno máme. Deliaca čiara je medzi tými, ktorí kradnú a nekradnú… Verím, že o rok o takomto čase, budeme spolu sedieť nad prípravou programu novej vlády,“ povedal v úvodnom prejave na sneme.

Slovná ekvilibristika predsedu Nova znamená vo výsledku predpoklad spoločného, ale aj samostatného volebného úspechu strán.

Lipšic pre Denník N pripomenul, že už raz išli „úprimne“ do spolupráce až spojenia so SaS, hoci ako povedal, vtedy išlo o inú partiu ľudí, a bola to chyba.

„Musíme sa z nej poučiť,“ dodal.

Matovič: Samostatný postup je veľké riziko

Igor Matovič vyhlásil, že päť – šesť ľudí zo saskárskeho poslaneckého klubu sú mu ľudsky blízki, aj keď niekedy stoja názorovo a ideologicky na iných stranách barikády a občas im vysype striekačky na hlavu.

Pred približne trištvrte rokom prišiel s myšlienkou trojkoalície preto, aby odstavil od kormidla „vajdu oligarchov a nečestných zbohatlíkov“, ktorým je Róbert Fico.

„Ísť do volieb každý sám, je veľké riziko. Dúfam, že si to všetci uvedomujú… Poraziť Fica dokážeme len vtedy, keď spoločne prekročíme svoj vlastný tieň,“ vyhlásil a trojkoalíciu označil za jeden z variantov, aby nevládli Slovensku Smer so SNS.

Matovič je okrem iného známy aj požiadavkou, ktorou poslal predsedov strán svojich nádejných politických partnerov na detektor lži. V prípade trojkoalície by už na tom netrval.

„Nerozmýšľal som nad tým, ale ak hrozba detektorom spôsobí, že hlasy prepadnú a bude vládnuť Fico, tak si detektor strčím do šuplíku,“ zasmial sa Matovič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie