Denník N

Druhý Litvinenko? Bývalý ruský špión bojuje v Británii o život

Miesto, kde upadli do bezvedomia. Foto - tasr/ap
Miesto, kde upadli do bezvedomia. Foto – tasr/ap

Fentanyl, ktorým podľa britských médií Skripaľa otrávili, môže byť až stonásobne efektívnejší ako morfín. Predávkoval sa ním aj legendárny spevák Prince.

Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ (66) bol práve so svojou 33-ročnou dcérou Juliou na návšteve obchodného strediska v britskom meste Salisbury. Zrazu z ničoho nič obaja upadli do bezvedomia a momentálne sú na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Na lavičke sedel pár – starší chlap a mladšie dievča. Opierala sa oňho. Vyzeralo to, že omdlela. On robil nejaké čudné pohyby rukou a pozeral sa smerom k oblohe. Mala som strach, na jednej strane som chcela zakročiť, ale oni vyzerali úplne mimo. Vyzerali, akoby zobrali niečo veľmi silné,“ povedala okoloidúca svedkyňa pre BBC.

Na fentanyl zomrel aj Prince

Pár bol podľa informácií vystavený nebezpečnej látke. Predstavitelia britskej polície uviedli, že prípad zatiaľ nepovažujú za teroristický čin, a vyzvali ľudí, aby o tom nešpekulovali. „Avšak musím zdôrazniť, že sme otvorení novým poznatkom a budeme pokračovať v prehodnocovaní nášho názoru,“ povedal vyšetrovateľ Craig Holden pre britský The Guardian.

Úrady nadobudli pomerne rýchlo presvedčenie, že látka je vysoko toxická, preto miesta, kde sa tento pár pohyboval, okamžite uzavreli a dali vyčistiť pracovníkom v špeciálnych protichemických kombinézach. Skontrolované bolo aj Skripaľovo bydlisko.

Britský denník The Daily Telegraph priniesol informáciu, že onou látkou je syntetický opioid fentanyl, ktorý je 50- až 100-krát efektívnejší ako morfín. Zvyčajne sa používa pri liečbe pacientov s veľkými bolesťami.

Nebezpečenstvo fentanylu spočíva v tom, že vo veľkých dávkach môže spôsobiť úplné zastavenie dýchania, čo vedie k smrti. Aj legendárny spevák Prince sa v roku 2016 predávkoval fentanylom. V Spojených štátoch, kde je obrovské množstvo ľudí závislých od opiátov, niektorí berú práve fentanyl.

Sergej Skripaľ dostal v Spojenom kráľovstve azyl v roku 2010, keď sa stal súčasťou výmeny odhalených špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Moskva ho vtedy spolu s ďalšími tromi osobami vymenila za desať svojich špiónov zadržaných v USA.

Bývalý ruský spravodajský dôstojník si od roku 2006 odpykával trinásťročný trest za spoluprácu s Britmi. Rusi ho obvinili z toho, že britskej tajnej službe MI6 za odmenu 100-tisíc dolárov prezradil mená ruských agentov pracujúcich v utajení po Európe a USA. Išlo o najväčšiu výmenu agentov od konca studenej vojny.

Predpokladalo sa, že v Británii získal novú identitu, vlastnil dom a dostával dôchodok. Avšak podľa katastra nehnuteľností mal dom zapísaný na svoje pravé meno. Kúpil ho v roku 2011, teda rok po výmene špiónov medzi USA a Ruskom, a to za 260-tisíc libier bez hypotéky. Hneď ako sa zistilo, že Skripaľa otrávili, začalo sa špekulovať, že v tom má prsty Kremeľ.

Ruský nukleárny expert Igor Suťjagin, ktorý bol taktiež súčasťou výmeny z roku 2010, však vraví, že je príliš skoro na to, aby sa dalo jednoznačne povedať, či za otrávením Skripala mohla byť Moskva. Pre The Guardian však uviedol: „Vladimira Putina sa raz pýtali, aký typ ľudí žije na svete. Povedal, že zradcovia a nepriatelia. Raz mi jeden ruský diplomat v Londýne povedal, že Putin ma porovnával s Judášom. To je ich postoj.“

Podobnosť s Litvinenkom

Britské médiá najnovší prípad porovnávajú s Alexandrom Litvinenkom. Tento bývalý sovietsky a neskôr ruský agent kritizoval pomery vo vedení najväčšej krajiny sveta a uchýlil sa do Veľkej Británie, kde taktiež spolupracoval s MI6.

Zomrel v roku 2006 na následky otravy polóniom, ktoré mu do čaju priliali v londýnskom hoteli. Litvinenko pred svojou smrťou obvinil zo svojej vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Vdova po Alexandrovi Litvinenkovi Marina pre BBC povedala, že Skripalov prípad je pre ňu déjà vu spred ôsmich rokov.

Práve Putin v pondelok oznámil, že v Rusku vlani zmarili činnosť viac ako 400 zahraničných agentov.

„Ako všetci viete, v posledných rokoch sme zaznamenali nárast aktivity zahraničných bezpečnostných agentúr. Pracujú v Rusku a využívajú pritom najmodernejšie špionážne technológie. Len vlani bola zmarená činnosť 72 špionážnych dôstojníkov a 397 zahraničných agentov, “ dodal prezident.

Na margo otrávenia Skripaľa hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva je pripravená pomôcť pri vyšetrovaní, ale že zatiaľ nedisponuje dostatočnými informáciami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Otrava Skripaľa

Svet

Teraz najčítanejšie