Denník N

Matečnej o praktikách Talianov na východe písal aj michalovský šéf pozemkového fondu

Bývala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Foto – TASR
Bývala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Foto – TASR

SaS má k dispozícii listy, ktoré ukazujú, že na praktiky firmy CO.BE.R prepojenej na Rodovcov upozorňoval Matečnú už pred piatimi rokmi regionálny šéf pozemkového fondu v Michalovciach.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná už ako šéfka pozemkového fondu musela vedieť o praktikách Talianov, ktorí majú na východe Slovenska prenajaté štátne pozemky.

Tvrdí to opozičná SaS, ktorá má k dispozícii dva listy, ktoré ešte v novembri 2012 zaslal Matečnej regionálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) v Michalovciach Ondrej Hovan.

Upozornil ju na firmu CO.BE.R, ktorá neplatila daň za prenajaté pozemky od štátu a neoprávnene využívala ďalšie pozemky, ktoré si od fondu prenajali viacerí drobní roľníci. A na tieto pozemky brala agrodotácie.

Jedným z konateľov firmy CO.BE.R bol v tom čase Diego Roda, o ktorom písal vo svojom texte aj novinár Ján Kuciak, ktorého zavraždili. Diego Roda túto firmu aj spoluzakladal.

Opozičná poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová pred pár dňami upozornila aj na ďalšie nezrovnalosti spojené s agrobiznisom Rodovcov na východe Slovenska, o ktorých musela podľa nej vedieť aj Matečná. Ministerka to odmietla s tým, že sa jej to veľmi dotklo.

Matečná uviedla, že SPF nesupluje ani políciu, ani prokurátorov, ani sudcov. O Nicholsonovej tvrdí, že neovláda základné princípy právneho štátu a vyzýva na porušenie zákona. „Listy, ktoré prišli, riešilo právne oddelenie, ak dalo stanovisko, že nie je dôvod zmluvu vypovedať, každý riaditeľ postupuje týmto spôsobom,“ reagovala Matečná.

Ministerka reagovala na tvrdenia SaS v popradskej nemocnici. Povedala, že „Nicholsonovej klamstvá“ spôsobili, že jej otec skolaboval. Na Nicholsonovú chce podať trestné oznámenie.

„A to je tá bodka, ktorá by mala kauzu ukončiť,“ uviedla ministerka. Reagovala tým na Nicholsonovú, ktorá dnes prezentované zistenia nazvala bodkou za „kauzou Matečná“.

Čo mala vedieť Matečná už pred piatimi rokmi

Firma CO.BE.R mala od pozemkového fondu prenajatú pôdu v obciach Moravany a Rakovec nad Ondavou v Michalovskom okrese, no neplatila daň z pozemkov, čím porušila zmluvné podmienky. Toto napísal Hovan v liste, ktorý poslal do centrály SPF v Bratislave. Matečná to nepoprela.

Firma neplatila štátu ani sociálne a zdravotné odvody, čo boli verejne dostupné údaje. Preto regionálny riaditeľ požiadal vtedajšiu šéfku fondu Matečnú, aby pozemkový fond odstúpil od nájomnej zmluvy.

To nie je všetko. Regionálny šéf fondu upozornil aj na ďalšie praktiky firmy v ďalších šiestich obciach v okresoch Sobrance a Michalovce. Firma neoprávnene obhospodarovala pôdu, ktorú si od pozemkového fondu prenajali iní nájomcovia – drobní roľníci a ktorí riadne plnili podmienky nájomnej zmluvy.

„Pán Hovan upozornil Matečnú na to, že firma CO.BE.R., ktorá je spojená s Rodovcami, obhospodarovala pozemky, ktoré boli v nájme niekoho úplne iného. Títo drobní roľníci riadne plnili zmluvné podmienky, napriek tomu ich talianska mafia vytlačila z týchto pozemkov a oni zo strachu zostali konsternovaní,“ povedala Nicholsonová.

Regionálny odbor pozemkového fondu v Michalovciach firmu opakovane vyzval, aby vypratala nehnuteľnosti na pozemkoch, ktoré neoprávnene využívala, no firma tak neurobila.

„Dôsledkom tejto vzniknutej situácie sú trestné oznámenia a priestupkové spisy, ktoré boli v poslednom období na vedomie doručené na regionálny odbor PF Michalovce,“ napísal Hovan v liste.

Regionálny šéf predpripravil Matečnej aj list na odstúpenie od zmluvy s firmou CO.BE.R, stačil už len jej podpis. „Ničoho takého sa nedočkal ani on, ani drobní roľníci, ktorých talianska mafia vytlačila z pozemkov, ktoré si oni prenajali od SPF a na ktoré brali dotácie,“ uviedla Nicholsonová.

Pôdohospodárska platobná agentúra totiž dáva dotácie tomu, kto pôdu obhospodaruje, a nezaujíma ju, či pôdu vlastní alebo si ju riadne prenajíma. Matečná hovorí, že pravidlá na čerpanie eurofondov neurčuje Slovenská republika. Takže sa to nedá len tak zmeniť.

Dôvod, prečo SPF neodstúpil od nájomnej zmluvy, mal byť ten, že podľa právneho odboru fondu nie je na to oprávnený len na základe toho, že firma neplatí obciam dane.

Matečná hovorí, že riaditeľ si vždy žiada písomné stanovisko právneho odboru. „SPF nemôže vypovedať nájomnú zmluvu tak, ako sa mu zachce. Jednou z najdôležitejších podmienok je neobhospodarovanie pozemku a neplatenie nájomného pozemkovému fondu,“ hovorí Matečná.

List dostal aj Jahnátek

SaS má aj ďalší list od Hovanovho predchodcu Milana Voroňáka z apríla 2012, ktorý adresoval vtedajšiemu ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi.

Voroňák v liste upozornil na nečinnosť PPA a žiadal o prešetrenie indícií, ktoré nasvedčovali tomu, že agrodotácie dostávajú firmy, ktoré nemajú oprávnený vzťah k pôde, na ktorú dotácie žiadali. Medzi firmami bola aj spomínaná firma CO.BE.R.

„Ministerstvo neurobilo nič,“ povedala Nicholsonová.

Agentúra neskúma nájomný vzťah k pôde. „Toto všetko je možné za predpokladu, že máte veľmi dobré kontakty na SPF a PPA vysoko. Bavíme sa o tisícoch hektárov. Je vylúčené, že by šéfka SPF o tom nevedela,“ povedal Sulík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Vražda Jána Kuciaka

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie