Denník N

Sulík: Ak sa nájde dosť hlasov, predčasné voľby môžu byť ešte pred letom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík chce počkať do stredy, či predseda vlády odvolá ministra vnútra. Ak nie, začnú zbierať podpisy na odvolanie premiéra. Sulík hovorí, že europoslanci sa začali viac pozerať na správy zo Slovenska a aj Ficov imidž proeurópskeho politika je naštrbený.

Ako bude v aktuálnej situácii postupovať SaS?

Počkáme do utorka polnoci, keď sme dali premiérovi ultimátum, aby odvolal Roberta Kaliňáka a zabezpečil, že z funkcie odstúpi aj prezident policajného zboru. Títo dvaja páni v našich očiach nedokážu garantovať objektívne vyšetrenie udalostí spojených s tragédiou. Ak sa to nestane, predbežný plán je taký, že začneme zbierať podpisy na odvolanie premiéra.

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič povedal, že keby Kaliňák odstúpil minulý týždeň, ešte by to možno stačilo, ale tento týždeň už nemusí. Stačil by odchod ministra Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara?

Medzičasom nie, ale nevidím dôvod príliš hekticky náš plán meniť. Do utorka polnoci je ultimátum a uvidíme, či bude splnené.

Prezident Kiska hovoril o dvoch variantoch – zásadnej rekonštrukcii vlády alebo predčasných voľbách. Upokojila by vás zásadná rekonštrukcia vlády?

Závisí od toho, ako by vyzerala, kto by sa objavil na mieste ministra vnútra. Rekonštrukcia vlády sa nás v zásade však netýka. Rovnako ak by táto vláda odstúpila a prezident by napríklad poveril mňa zostavením vlády, tak by som to odmietol. Preto pre nás prichádza do úvahy iba možnosť predčasných volieb. Chápeme, že je na to potrebných 90 hlasov v parlamente, preto aj naše doterajšie vyjadrenia boli v duchu, že jasne deklarujeme náš postoj, aby to aj všetci možní ostatní poslanci alebo parlamentné strany vedeli.

Prečo odmietate možnosť, ak by vás prezident poveril zostavením vlády?

Dnešné rozloženie síl v parlamente nezodpovedá tomu, čo chcú občania. Strana Sieť zvolená do parlamentu už neexistuje, Most-Híd porušil dôležitý predvolebný sľub voličom, že nepôjdu do vlády s Robertom Ficom, a to výrazne mení celú situáciu. Teraz je správny čas na to, aby občania povedali, akú chcú vládu. Nemyslím si, že je to tragédia, ak by boli predčasné voľby. Niečo stoja, ale demokracia niečo stojí a náklady by boli oprávnené.

Boli by predčasné voľby dobré riešenie, neviedli by k ešte väčšiemu chaosu?

To, čo zažívame teraz, je oveľa horšie. Ani si neviem predstaviť, ako sa má teraz situácia upokojiť, a Robertovi Kaliňákovi neverím ani nos medzi očami, a nie som jediný. Aj vo vláde, v koalícii a v Smere, to tak vidia. Preto je lepší koniec s hrôzou ako hrôza bez konca.

Kedy by mohli byť predčasné voľby?

Je tam technická lehota 110 dní. Závisí to aj od toho, kedy sa nájde 90 hlasov v Národnej rade. My sme za to, aby boli predčasné voľby čím skôr, mohli by byť pred letom.

Keby Smer dodržal ultimátum a Kaliňák s Gašparom by odstúpili, už by ste netrvali na predčasných voľbách?

K tomu sa vyjadríme v stredu.

Ako sa teraz koordinujete s opozíciou?

Na dennej báze. S Igorom Matovičom som v kontakte denne a občas aj s ľuďmi zo Sme rodina. Najbližší spoločný krok je streda, keď oznámime, ako budeme pokračovať po vypršaní ultimáta.

Igor Matovič v pondelok povedal, že chce vytvoriť okruhlý stôl aj pre mimoparlamentné strany. Komunikujete aj s nimi?

Nie so všetkými, ale ak k takému stolu dôjde, zúčastníme sa ho.

Potom budete vystupovať ako jednotná opozícia?

Závisí od toho, v čom. Nemusíme pri všetkom vystúpiť všetci spoločne. Nie je to dobré, v očiach voličov by sa príliš zlievalo, kto je kto. Rozmanitosť na pravicom spektre má výhodu, že vieme oveľa lepšie vyjsť v ústrety rôznym skupinám voličov. Dohody a kompromisy budeme robiť po voľbách.

Plánujete spoločné opozičné protesty?

Bol teraz jeden veľký protest, v piatok bude ďalší. Netreba to presoliť, najhoršia je smrť z oplašenia.

Keby prišlo k hlasovaniu o predčasných voľbách, s ktorými hlasmi poslancov rátate?

Teraz musíme počkať. Iba sme deklarovali našu pozíciu, nepovedali sme, že budeme také hlasovanie iniciovať, aj preto, lebo v tomto momente tu ústavnú väčšinu nevidíme. Most-Híd ešte nepovedal posledné slovo, môžu tak dlho otáľať s odpoveďou, až im utečie aj posledný poslanec. Alebo sa môžu postaviť k veci, ako sa patrí, a ako dlho hovorili, veď oni mali byť strážca dobrých mravov v tejto vláde.

Komunikujete aj s vládnymi stranami a ich poslancami?

Ja nie. V parlamente sa ľudia rozprávajú, ale nikto v SaS nemá mandát, aby viedol nejaké rozhovory. V tomto momente to ani nie je nutné, a keď bude, tak si vieme sadnúť.

Pri hlasovaní o predčasných voľbách môžu byť kľúčové aj hlasy kotlebovcov, o ktorých nikto nevie, ako sa zachovajú.

Nikto to nevie, preto nemá zmysel špekulovať. Je oveľa dôležitejšie pripraviť SaS do stavu, aby sme voličom boli schopní ponúknuť lepšiu alternatívu. Túto otázku si kladieme a je to oveľa dôležitejšie, než riešiť, ako by sa zachovali poslanci Mariana Kotlebu. SaS je na prevzatie zodpovednosti najlepšie pripravená.

Rokovali by ste s nimi o tom?

Nevidím na to dôvod, keď budú chcieť predčasné voľby, zahlasujú za to.

Ako je SaS pripravená riešiť problémy v krajine?

Nestačí to postaviť na tom, že budeme proti korupcii, to budú všetky strany. Je to o tom, či má strana predstavu, ako má krajina vyzerať o rok, o päť, a čo má v ruke na to, aby tú víziu dosiahla. Za SaS je to osem reformných diel. Teraz sa to môže zdať nepodstatné, ale ak by boli predčasné voľby, ľudia sa už krátko po nich budú oprávnene pýtať, či to tu bude naozaj lepšie s novou vládou. Nestačí len bojovať proti korupcii, to je nevyhnutnosť, ale nie postačujúca podmienka.

Čo hovoríte na nedeľný prejav prezidenta a jeho postoj?

Už skutočnosť, že prezident mal potrebu sa vyjadrovať k vnútropolitickej situácii, hovorí veľmi veľa o tom, v akej kríze sa naša krajina nachádza. Je to ako s najrýchlejšie rastúcou drevinou na svete – bambusom, ktorú však nevidíte rásť, ak sa na ňu budete pozerať od rána do večera. Keď sa však na chvíľku obzriete a vrátite sa, uvidíte, že bambus podrástol. Podobná situácia je aj teraz. Sme uprostred hlbokej krízy, len to nevidíme, lebo sme toho súčasťou. Takéto momenty, keď prezident považuje za vhodné mimoriadne vystúpiť, hovoria veľmi veľa. K tomu, čo povedal, netreba žiadny komentár. Kedy sa žiada o zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby? Keď sa už s terajším manšaftom ďalej nedá fungovať.

Premiér v pondelok naznačil, že prezident sa išiel ešte minulý rok radiť k Sorosovi a stojí za jeho nedeľným prejavom.

Škoda reči toto komentovať. Je to úbohé.

Dúfate stále, že prezident zmení názor a bude znova kandidovať?

Nechcem do jeho rozhodovania zasahovať, vie to najlepšie zvážiť. Počkáme si na jeho vyjadrenie tento mesiac. Sme pripravení na obe alternatívy.

Ktoré strany sú váš prirodzený partner do povolebnej koalície?

OĽaNO a Sme rodina.

Iné nie?

Nevieme, ktoré budú v parlamente a koľko budú mať mandátov. Toto sú naši partneri. Platí, že Smer a Kotleba nie.

Ak by sa dostali do parlamentu aj Spolu, Progresívne Slovensko, KDH?

Budeme s nimi rokovať, sú to pre nás tiež prijateľní partneri, ale musia sa tam najskôr dostať.

Ste europoslanec – čo sa vás pýtali vaši kolegovia na to, čo sa tu na Slovensku deje?

Minulý týždeň som bol v Bruseli, bola to veľká téma. Keď je predseda Európskeho parlamentu vyzvaný niečo spraviť a on povie, že ešte dnes bude v tej veci konať, to sa nedeje bežne. Je to veľmi tragická udalosť, ktorá znepokojila a vystrašila množstvo poslancov. Niektorým aj otvorila oči, roky ich upozorňujem na korupciu spojenú s eurofondmi. Dal som asi 15 podnetov na OLAF, aj pre Bašternáka, a tvárili sa, že je všetko okej. Toto je už však vážna vec a veľká téma.

Ako sa na to pozerajú?

Sú ostražití. Oveľa citlivejšie počúvajú, aké správy chodia zo Slovenska.

Neplánujete byť v tejto situácii viac na Slovensku?

Som viac na Slovensku, pozrite si, kto sa tu koľkokrát vyjadril a kto bol na dovolenke alebo odcestovaný.

Fico mal doteraz v Bruseli renomé proeurópskeho politika. Platí to aj po tejto kauze?

Toto renomé je silne naštrbené a uvidíme, ako sa to vyvinie. Rovnako to nejde zo dňa na deň. Ešte stále európski politici čakajú a dúfajú, že bude konať. Rozprava k tejto dvojnásobnej vražde bude v Štrasburgu až budúci týždeň.

Na čo čakajú?

Že vyvodí zodpovednosť, vrátane osobnej, a keď nie, že to rozumne odôvodní. Fico tu vládne desať rokov s malou prestávkou. Kto iný má byť zodpovedný, spolu s jeho ministrom vnútra? Odteraz bude oveľa viac poslancov zaujímať, prečo ešte stále býva v byte daňového podvodníka. Vždy to má nejaký vývoj, ale tlak na to, aby sa k tomu postavil ako chlap, rastie.

Európsky parlament vyšle na Slovensko delegáciu – viete o tom niečo viac?

Prídu si sem spraviť na vlastné oči obraz o situácii u nás. Budú sa rozprávať s rôznymi orgánmi, dotknutými osobami, aby osem zástupcov z každej skupiny europarlamentu videlo a počulo na vlastné oči a uši.

Čo s tým záverom spravia?

Budú informovať výbor pre ľudské práva a podajú správu Európskemu parlamentu. Nie je to však inštitúcia s vyšetrovacími právomocami, ani nemôžu uvaliť väzbu.

Čo by bolo výsledkom? Nejaké stanovisko, varovanie alebo návrh na sankcie, alebo zastavenie eurofondov?

Niečo z toho. Závisí to však od toho, čo zistia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie