Denník N

Fico vyčíta Kiskovi štandardné stretnutie, on sám tajil rokovanie s podvodníkom

Ilustrácia – Palo Čejka
Ilustrácia – Palo Čejka

Predseda vlády, ktorý sa tajne stretával s odsúdeným podvodníkom, je veľmi nedôveryhodný prezidentov kritik.

Nie je správne reagovať na čiesi argumenty spochybňovaním ich autora. Lenže keď Robert Fico vytiahol na Andreja Kisku jeho stretnutie s Georgeom Sorosom, nešlo o argumenty. Bol to len prízemný atak na najnižšie pudy publika, ktorý sa otvorene pohráva s antisemitizmom. Preto je v poriadku pripomenúť premiérovi stretnutie, počas ktorého sa korupcia nieže priblížila k úradu vlády, ale úrad vlády sa v nej priamo pohyboval.

Najskôr Kiska v New Yorku. Začal s ním Fico, ale konšpiračnú teóriu o celosvetovom židovskom sprisahaní proti Slovensku ďalej v utorok rozvádzal Robert Kaliňák pred mimoriadnym rokovaním parlamentného výboru. Prezidentovi vyčítal, že na stretnutie so Sorosom išiel sám a nezobral si tam so sebou „zástupcov štátu“ (písali sme o ňom vzápätí po tom, ako sa uskutočnilo). Pán minister, prezident republiky je najvyšším ústavným činiteľom. V ústave sa píše, že „reprezentuje Slovenskú republiku navonok i dovnútra (…)“. Vyčítať mu, že si so sebou niekam nevzal „zástupcov štátu“, je preto mimoriadne nepodarený vtip.

Naproti tomu nie vtip, ale hanba je zážitok predsedu slovenskej vlády. Počas svojho prvého mandátu sa zúčastnil stretnutia, pri ktorom je dôvodné podozrenie, že sa na ňom dojednávali zbrojné kšefty.

Fico, bývalý český premiér Topolánek a ich vybavovači Marek Dalík a Miroslav Výboh v moravskej vínnej pivničke debatovali aj o škandalóznom nákupe Pandurov pre českú armádu. Dalík za tento obchod, pri ktorom si vypýtal 18 miliónov eur ako províziu, dostal päť rokov väzenia. Bráni sa, že skutočným hýbateľom biznisu bol Ficov kamarát Výboh, s ktorým sa vraj zoznámil práve vďaka Ficovi. Nebyť toho, že kauza v Česku praskla a o rokovaní pred súdom prehovoril Dalík, nikdy by sme sa o ňom nedozvedeli.

Fico sa bránil, že stretnutia v tejto zostave boli len súkromné, ale jeho verziu opäť spochybnil Dalík: „Tam sa riešilo všetko možné. Všetko, čo zasahovalo do vzťahu týchto premiérov a do vzťahov českej a slovenskej vlády.“

Čo je teda nesprávne, verejne známe stretnutie so Sorosom, alebo utajovaná schôdzka s jedným odsúdeným a druhým podozrivým vybavovačom, ktorí mali bez akéhokoľvek legitímneho mandátu priamy prístup k citlivým informáciám? A ako často sa Fico stretáva s podobnými pánmi?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie