Denník N

Šucha z Európskej komisie: Odchod Kaliňáka by upokojil situáciu, milióny v keši sú katastrofa

Vladimír Šucha. Foto N – Vladimír Šimíček
Vladimír Šucha. Foto N – Vladimír Šimíček

Vladimír Šucha je druhým najvyššie postaveným Slovákom v Európskej komisii, je generálnym riaditeľom Spoločného výskumného centra. Hovorí, ako vníma dianie na Slovensku, ale nie ako zástupca Komisie, ale ako občan.

Vladimír Šucha pracuje pre Európsku komisiu, v rozhovore pre Denník N však zdôraznil, že nehovorí stanovisko Komisie, ale vyjadruje svoje občianske. 

Ako vnímate to, čo sa deje na Slovensku?

Je to šokujúce. Ide to od zlého k horšiemu. Miesto toho, aby tí, ktorí majú zodpovednosť v rukách, upokojili situáciu, aby sa ju pokúsili vyriešiť a reflektovať to zlé, čo sa stalo, znižujú sa k úplne najhorším útokom. A k rozdeľovaniu spoločnosti, vyvolávaniu duchov a nízkych pudov. To je veľmi poľutovaniahodné.

Hovorí sa o tom v Bruseli?

Vražda novinára a všetky veci, ktoré sa diali minulý týždeň, sme medzi kolegami v Komisii aj Slovákmi, ktorí pracujú v Bruseli, reflektovali veľmi silne. Uskutočnili sa dve zhromaždenia. Jedno organizovala Federácia novinárov v Bruseli, boli tam desiatky slovenských občanov, ktorí v Bruseli žijú. Druhé stretnutie organizovali Slováci, pred slovenskou ambasádou, kde si uctili pamiatku slovenského novinára a jeho snúbenice. Všetci boli v hlbokom šoku.

Ako reagovali vaši kolegovia?

Keď som sa rozprával s kolegami, s ktorými hovorím denne, pýtali sa: Čo sa to, preboha, u vás deje? A je to samozrejmé. V Bruseli je to pokryté medzinárodnými médiami, ale aj Politico, ktoré číta prakticky každý, kto pracuje v európskych inštitúciách, prinášalo a prináša takmer každý deň informácie, čo sa deje na Slovensku. Veľmi silno sa  to vníma, veľmi sa očakáva, ako zareaguje slovenská vláda a ako sa celá situácia vyvinie.

Na čo sa pýtali vaši kolegovia v Bruseli ohľadne situácie na Slovensku?

Otázky nie sú konkrétne, sú to skôr prejavy zhrozenia, spolupatričnosti, že to je hrozné. Všeobecná otázka je, ako sa to mohlo stať. Je tam prekvapenie a nepochopenie toho, ako je to možné.

Ako vnímate reakcie vlády? Zareagovala dostatočne?

Zatiaľ som nevidel žiadny konkrétny krok. Okrem odstúpenia pána Maďariča, čo považujem za krok veľmi uznania hodný. Ale inak som nevidel žiadny krok, ktorý by prispel k pozitívnemu riešeniu situácie. Vražda novinára je útok na slobodu slova. Nepočul som ani jedno vyjadrenie, ktoré by odsudzovalo negatívne, pejoratívne vyjadrenia na novinárov. Nepočul som ani jedno slovo o tom, že by sa zriadil inštitút alebo fond pre investigatívnu žurnalistiku. Nepočul som ani jedno slovo, ako podporíme nezávislých novinárov, ako zabezpečíme, aby médiá na Slovensku nekupovali všelijakí bohatí ľudia, aby sme mali slobodné, nezávislé médiá. To sú všetko veci, ktoré už mali odznieť, ktoré sa z môjho občianskeho pohľadu mali stať. To, ako posilníme občiansku spoločnosť, to sú veci, ktoré sa mali povedať a nepovedali sa. Je ich veľa. A rozprávať o tom, že vláda vyšetruje vraždu, samozrejme, nie je na mieste. Vláda vytvára atmosféru, podmienky, priestor pre ostatných, aby fungovali tak, ako mali fungovať.

Vytvorila tento priestor?

Nevytvorila. A priniesla milión na stôl. Neviem si predstaviť nič horšie, jasnejší obraz úplnej katastrofy. Neviem si predstaviť, aký zákon to dovoľuje. Rozpočet mojej organizácie je 500 miliónov eur ročne a neviem si predstaviť, že by som si zobral čo by len 10-tisíc v hotovosti, alebo aby som ich čo len videl. Aký predpis by mi dovoľoval niečo také robiť? To bol hrozný krok, to sa nemalo stať.

Prezident Andrej Kiska povedal, že sú len dve možnosti – predčasné voľby alebo zásadná rekonštrukcia vlády. Čo by sa malo stať, aby sa situácia na Slovensku trochu upokojila?

Musí sa spraviť zásadný krok zo strany tých, čo majú vládnu zodpovednosť. V tomto smere dva varianty, ktoré prezident ponúkol, nie sú šokom ani prekvapením, sú štandardnou vecou. Keď desaťtisíce ľudí vyjadrujú nespokojnosť, je to situácia, ktorá nemala nastať. Tí, ktorí sú zodpovední, mali okamžite zareagovať. Niečo také hrozné, ako zavraždiť novinára, s najväčšou pravdepodobnosťou pre jeho investigatívnu činnosť, je vec, ktorá sa nedá odbiť, že je prvoradé vyšetriť vraždu. Je prvoradé vyšetriť vraždu, ale je, samozrejme, veľmi dôležité zabezpečiť, aby tá smrť nebola zbytočná. Aby k takému niečomu v budúcnosti nedošlo. Ja som nepočul ani jedno systémové opatrenie, ktoré by mohlo nastať.

Má minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť?

Nie je moja úloha to komentovať, ale keď sa pozrieme na akékoľvek demokratické krajiny, tak v takýchto chvíľach je to, samozrejme, riešenie, ktoré mohlo situáciu upokojiť už minulý týždeň. Kozmetické úpravy ani odvádzanie pozornosti od merita veci asi nepomôžu.

Slovensko bolo v Bruseli vnímané pozitívne. Mení sa pohľad na našu krajinu?

Zmeny nenastávajú v priebehu niekoľkých dní či týždňa. Ešte stále je šanca, aby Slovensko si svoj relatívne pozitívny imidž, ktorý malo, udržalo. Ak sa prijmú zásadné a rozhodné opatrenia a budú presvedčivé pre spoločnosť na Slovensku a ľudí v Európskej únii. Šanca tu bola a myslím si, že ešte stále je, ale rozhodne to nie je s miliónmi na stole alebo s vyvolávaním zlých duchov, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, čoho sme svedkami. Takto tá cesta k náprave nevyzerá. Pokaziť meno sa dá za týždeň či mesiac, ale náprava môže trvať aj roky.

Čo by mal premiér urobiť, aby sa meno Slovenska ešte viac nepoškodilo?

Mal by sa v prvom rade vyhnúť krokom, ktoré sa udiali doteraz. Odvádzanie pozornosti, hádzanie milióna kešu na stôl, vyvolávanie ducha antisemitizmu, rozdeľovanie spoločnosti, to rozhodne nie sú cesty, ktoré vedú k európskym hodnotám a hodnotám slobodnej spoločnosti, za ktoré sme bojovali v novembri 89. A rozhodne to nie je to, čo si želá väčšina obyvateľov Slovenska.

Čo ste si povedali, keď ste počuli, že premiér Robert Fico naznačil, že za prejavom prezidenta Andreja Kisku je George Soros?

Že sme sa v nedeľu dostali na morálne dno a týmto sme ho prerazili. Je to vyvolávanie zlých duchov, prejavov antisemitizmu, xenofóbie a absolútne s tým nesúhlasím. Nik normálny s tým nemôže súhlasiť. S Georgeom Sorosom sa stretávajú lídri krajín, predstavitelia Európskej komisie, je to človek, ktorý investoval obrovské peniaze a veľa síl do posilnenia občianskej spoločnosti, a toto rozhodne nie je v poriadku.

V akom stave je dnes Slovensko?

Slovensko sa nachádza na podobnom rozhraní ako v roku 1989 alebo začiatkom 90. rokov a potom v období pred voľbami v roku 1998, to bol opäť zápas o demokraciu. Pevne verím, že túto skúšku slovenskí občania zvládnu. Podľa mňa to nie je o politikoch, ale je to o slovenských občanoch, ktorí sa v roku 1989 aj 1998 a predpokladám, že aj v roku 2018 budú vedieť presne zorientovať, čo sú základné hodnoty, čo je hodnota demokracie a slobody, slobody slova, a pomôžu spoločnosť nasmerovať správnym smerom. Pevne verím, že toto je tretia katarzia mladého štátu, ktorá povedie k lepšej, ozdravenej spoločnosti. Že túto príležitosť využijeme na to, aby sme svoje spoločenské, politické a medziľudské prostredie zlepšili. Vtedy smrť dvoch nevinných mladých ľudí, idealistov, z ktorých by sme si mali brať príklad, bude mať aspoň nejaký zmysel. Nikdy smrť nemôže mať zmysel, ale ten odkaz, ak bude žiť, je veľmi dôležitý.

Keď ste sa dozvedeli o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, čo ste si mysleli, že sa stane v politike a na Slovensku?

Vražda sa nedá nevnímať v kontexte istého podnecovania voči novinárom. Nehovorím, že všetci novinári sú svätí, a potrebujeme mať poriadny etický kódex novinárov, ale aj vzťahu politikov s novinármi, to by som navrhol, aby sa urobilo. A ďalšie veci, ako je posilniť nezávislé médiá, investigatívnu žurnalistiku, ako zabezpečiť, aby každý podnet, či už na ochranu ľudí, alebo taký, čo poukazuje na neprávosti, bol poriadne vyšetrený. Tieto veci sa majú dať na správnu mieru, aby novinári nemali päť minút na jednu tému, zalamovať články, aby nemuseli robiť úplne všetko, aby sme vytvorili priestor na skutočnú slobodu tlače a slova a nezávislú žurnalistiku. Je to jeden pilier demokracie a nemôžeme ho nechať odumrieť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie