Denník N

Premiér spochybňuje protesty cez odznaky, tlačili ich Kuciakov vydavateľ Ringier a umelci

Aktualizované 16:17. Premiér Robert Fico sa stretol s veľvyslancami krajín Únie a USA. Po stretnutí naznačil, že akcie, ktoré sa udiali po vražde, boli veľmi rýchlo pripravené.

Premiér Robert Fico (Smer) po stretnutí s veľvyslancami krajín Európskej únie a Spojených štátov spochybnil pochody, ktoré mladí aktivisti zorganizovali minulý piatok. Ich pokračovanie v Bratislave a ďalších mestách po celom Slovensku aj vo svete je ohlásené aj na tento piatok.

Už tretí deň sa tiež premiér venuje kritike prezidenta Andreja Kisku, ktorý v nedeľu odporučil vláde jej rekonštrukciu, prípadne vyhlásenie predčasných volieb. „Prezident nevedel, čo číta,“ vyhlasoval premiér s tým, že jeho vystúpenie označil za útok na princípy právneho štátu.

Doteraz piatkový pochod Smer rešpektoval a nespochybňoval ho – minister vnútra Robert Kaliňák ho napríklad označil za spomienku na mŕtveho novinára a jeho snúbenicu.

Premiér teraz zmenil tón. „Mám pocit, že to, čo sa začalo diať po nedeli, keď sme sa dozvedeli o vražde, je scenár, ktorý nie je pripravovaný len u nás,“ povedal premiér.

„Minulý týždeň bolo našou úprimnou motiváciou uctiť si pamiatku Jána a Martiny. K dnešnému vyjadreniu pána premiéra môžeme povedať len toľko: Je absurdné, že sa pán premiér snaží týmto príbehom zastierať smrť dvoch odvážnych ľudí,“ povedali organizátori pochodu.

„Práve preto musíme bojovať za slušné Slovensko, ľudia sa k nám pridávajú. Verte nám, nikto nám to nekáže a neprestaneme,“ dodali.

Konšpiračné teórie a odznaky

„Môžete ma obviňovať z konšpiračných teórií, je mi to jedno. Vidím tu rukopis, ktorý je v strednej a východnej Európe pomerne silný,“ hovoril premiér v zjavnej narážke na miliardára a podporovateľa tretieho sektora Georgea Sorosa.

„Ako bolo všetko zorganizované, ako boli vytlačené desaťtisíce odznakov. Ako to bolo za päť minút pripravené a použili prezidenta, aby dal za tým bodku,“ vymenúval premiér, čo sa mu zdalo podozrivé.

Odznaky s nápisom #All For Jan dal vytlačiť Ringier Axel Springer, vydavateľ Aktualít.sk, pre ktoré Ján Kuciak pracoval.

Ďalšie odznaky s nápisom „Ich krvou“ dali vyrobiť dizajnérka Dana Kleinert spolu s umelcami z Novej Cvernovky.

„Nápad na výrobu odznakov #AllForJan – symbolu, ktorý spája všetkých ľudí s odkazom Jána Kuciaka – vznikol v stredu 28. februára 2018. Prvých 100 odznakov sme pre našich redaktorov vyrobili v podvečerných hodinách v stredu 28. 2. 2018,“ napísal na premiérove vyjadrenia PR zástupca vydavateľstva Ringier.

Zároveň v ten istý večer spustili aj stránku AllForJan.com. „Vzhľadom na to, že aj ostatní slovenskí, ale aj zahraniční novinári chceli vyjadriť spolupatričnosť a pripojiť sa k odkazu Jána Kuciaka, sme v nasledujúcich dňoch, do pondelka 5. marca 2018, vyrobili ďalších 3500 odznakov,“ napísal. Tie rozdelili medzi ďalších novinárov, ale aj ľudí, ktorí prejavili záujem vyjadriť spolupatričnosť a podporu odkazu Jána Kuciaka. „Zároveň sme zavesili na naše stránky návod, ako si odznak vyrobiť. Každý, kto chce prejaviť solidaritu s novinármi a považuje ich prácu za dôležitú, je pozvaný nosiť tento odznak,“ napísali. (Aktuality.sk zverejnili návod na vyrobenie odznakov tu.)

Za heslom Ich krvou sú umelci

Na začiatku nápadu odznakov od umelcov z Novej Cvernovky s heslom Ich krvou bolo vyhlásenie kultúrnych inštitúcií, vrátane Vysokej školy múzických umení, Vysokej školy výtvarných umení či napríklad košickej Tabačky – kritizovali nedostatočné konanie štátnych orgánov pri odhaľovaní organizovaného zločinu či aroganciu politikov.

Umelci z Novej Cvernovky vytvorili grafický vizuál s názvom Ich krvou, ktorý sa pôvodne šíril len Facebookom a ľudia si ho mohli pripnúť na svoju profilovú fotku. Nakoniec sa Kleinert rozhodla, že vyrobia odznaky, ktoré rozdávali na nedeľnom koncerte pre Jána a Martinu na preplnenom bratislavskom Hlavnom námestí.

„Vo štvrtok som napísala jednému živnostníkovi, či by nemohol pre nás vyrobiť odznaky. V dnešnej dobe vieme všetko urobiť elektronicky, takže som mu hneď poslala vizuály. V piatok sme už mali vyrobených 300 kusov odznakov,“ hovorí Kleinert.

Ficovo vyjadrenie, že akcia a odznaky boli pripravené vopred na destabilizáciu krajiny, považuje Kleinert za neseriózne a „strašne trápne“. „Mal by sa vyjadrovať k iným veciam, alebo nech sa už radšej nevyjadruje vôbec a odstúpi. Je pre mňa absolútne nepochopiteľné, že premiér krajiny sa venuje odznakom.“ Odznaky Ich krvou dala vyrobiť aj Nová Cvernovka. Podľa Borisa Meluša, grafického dizajnéra z Cvernovky, výroba tisíc kusov odznakov trvala jeden deň a stála dvesto eur.

„Celé Ficovo vyjadrenie je nezmysel. Odznaky sme sa rozhodli robiť v stredu, vo štvrtok sa vyrábali a v piatok sme ich už mali na stole. Všetko sme vymýšľali v budove kreatívcov, takže to všetko išlo rýchlo. Nebol za tým Soros, ani nás nikto neinformoval týždeň dopredu, že sa niečo takéto stane,“ povedal Meluš.

 

Robert Fico a Robert Kaliňák na stretnutí s veľvyslancami. Foto N – Peter Kováč

Predseda vlády spochybňuje, ako rýchlo opozícia a prezident začali s „pokusmi o demontáž legitímnych parlamentných volieb“. „Trvalo to päť minút,“ hovoril a vzápätí kritizoval prezidenta, že minulý týždeň neukončil dovolenku, zostal na lyžovačke v Rakúsku a nezabojoval podľa neho za dobré meno Slovenska.

„Prezident destabilizuje Slovensko namiesto toho, aby chránil jeho meno v zahraničí.“ Kiska mal podľa neho obhajovať imidž a meno Slovenska. Na dovolenke je momentálne aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Most-Híd žiada od premiéra, aby minister vnútra Robert Kaliňák skončil vo svojej funkcii. K tejto požiadavke sa premiér ešte nevyjadril, sľúbil, že v najbližších dňoch už bude aj odpovedať na novinárske otázky.

Prezident nereagoval

Kiska sa k stretnutiu so Sorosom nevyjadril a oznámil len, že v stredu začína rokovania s politickými stranami „o stabilizácii situácie na Slovensku vzhľadom na to, že premiérovi sa to za viac ako týždeň nepodarilo, práve naopak, každým krokom destabilizuje celú spoločnosť“.

Fico potom na tlačovke povedal: „Opozícia ani prezident nedávajú spravodlivosti žiadnu šancu. Nepotrebujú podľa neho chytenie páchateľa. Zrazu majú príbeh, na ktorom chcú povaliť túto vládu.“

Video: Fico po stretnutí s veľvyslancami spochybňuje pochody a opakuje, že za Kiskovým prejavom je Soros

Slová premiéra o Sorosovi odsúdil koaličný partner Most-Híd, ministerka spravodlivosti aj opozícia. Vyjadrenia premiéra Fica o Sorosovi ovplyvňujú postoj poslanca Mosta-Híd Františka Šebeja k budúcnosti vládnej koalície. „Pre mňa sú prekročené všetky akceptovateľné hranice,“ povedal pre HN.

Vyjadrenia o Georgeovi Sorosovi považuje za otvorenie Pandorinej skrinky, keďže ide o antisemitskú konšpiračnú teóriu, ktorá bola navyše až do vystúpenia Fica vytesnená do kruhov konšpiračných teoretikov v podobe časopisu Zem a vek či kotlebovcov.

V minulosti sa so Sorosom stretol napríklad aj minister zahraničných vecí Ficovej vlády Miroslav Lajčák. Toho Fico opakovane označil za vhodného kandidáta na prezidenta za stranu Smer.

Spojenie amerického miliardára s vraždou novinára a protestmi už niekoľko dní šíria bez akýchkoľvek dôkazov a vecných prepojení konšpiračné weby ako Hlavné správy.

Prezidentský palác v reakcii na pondelkovú Ficovu tlačovku zareagoval vyhlásením, že premiér sa snaží konšpiračnými teóriami odpútať pozornosť.

„Premiér ignoruje, že sa mu rúca vláda,“ povedal v pondelok prezidentov hovorca Roman Krpelan.

SaS Fica kritizuje

„Robert Fico ťahá Slovensko z civilizovaného sveta do temných kútov organizovaného zločinu, arogancie moci a násilia,“ reaguje na vyhlásenie premiéra najsilnejšia opozičná strana SaS. Robert Fico je podľa reakcie strany hlavným deštruktérom stability, právneho štátu, slobody a demokracie v našom štáte. „Osobná vojna, ktorú vyvolal s hlavou štátu, je vystrihnutá z učebnice mečiarizmu a znamená definitívny rozklad vlády,“ napísali.

Očakávajú, že demokratické spoločenstvo vo svete vyšle slovenskej verejnosti jasný signál, že spôsoby Roberta Fica sú nehodné lídra členského štátu Európskej únie.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie