Denník N

Ľudia už potrebovali počuť aj niečo ostrejšie, tvrdí autor skladby Krv na rukách (hudba + text)

Foto: Michal Lukáč - www.fb.me/MLukac
Foto: Michal Lukáč – www.fb.me/MLukac

Rapper Branči Kováč alias Vec zverejnil celú novú pesničku, ktorá bola najsilnejším momentom bratislavského Koncertu pre Jána a Martinu.

Už od prvých sekúnd bolo jasné, o kom a o čom bude táto pesnička. „Keďže ja aj so svojou kapelou Trosky od roku 1997 hovoríme, čo si myslíme a nikdy sme sa nevyhýbali ani politickým témam, zareagoval som. Napísal som vec, ktorá je zatiaľ síce bez hudby a troška explicitná, ale nie tak, že by ste museli svojim deťom zakrývať uši. Takže nech sa páči,“ povedal v nedeľu na Koncerte pre Jána a Martinu rapper Branči Kováč alias Vec a spustil. Bez hudobného podkladu,  úplne nový text len čítal z mobilu, ale to vôbec neprekážalo. Jeho slová burácali bratislavským Hlavným námestím a rezonovali ešte dlho po záverečnom potlesku.

V nedeľu odpremiéroval iba ukážku – prvú slohu plus refrén. Teraz k slovám dokončil aj hudbu a doplnil intro „NAKA, NAKA, NAKA, NAKA, na Belize madafaka“. Vec obviňuje tých, ktorí „zabudli, že vláda je služba“, pripomína kauzy Hedvigy Malinovej aj Zuzany Hlávkovej a zároveň burcuje národ. Celý text pesničky Krv na rukách nájdete v kompletnej podobe v článku za rozhovorom:

Ako vznikla pesnička Krv na rukách?

Tému som mal rozpracovanú už dlhšie, ale po udalostiach zo začiatku minulého týždňa to nabralo rýchlejší spád a dokončil som ju. Doplnil som niekoľko aktuálnejších slov a naštvanejší pocit. Kým iní hudobníci viacej pracujú s podobenstvami a skrytými významami, ja som išiel napriamo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra

Teraz najčítanejšie