Denník N

Ficov obrat, to je len zmena stratégie, chce prebiť vraždu, mafiu a tlak na pád vlády

Zaneprázdnený premiér. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zaneprázdnený premiér. Foto N – Tomáš Benedikovič

Konšpiračné teórie nie sú náhoda, ale premyslená stratégia predsedu vlády, hovorí konzultant v oblasti politického marketingu Michal Novota.

Na prvý pohľad to môže vyzerať tak, že predseda vlády v hysterickej snahe zachrániť Roberta Kaliňáka a seba siaha ku konšpiračným teóriám o sprisahaní pod vedením Georgea Sorosa. Ide však zrejme o výsledok premyslenej stratégie.

„Myslím, že boli trošku zaskočení situáciou a vymkla sa im z rúk. Nevedeli, akú majú nastaviť taktiku a aký naratív hovoriť a niekedy ľavá ruka nevedela, čo robí pravá. Ale bolo to pokorné až pietne,“ hovorí o mediálnej stratégii premiéra krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej konzultant v oblasti politického marketingu Michal Novota. V minulosti pracoval v kampani Andreja Babiša, Karla Schwarzenberga, ODS, SaS, KDH či SDKÚ, momentálne je aj redaktorom časopisu Týždeň.

Novota hovorí, že taktika sa postupne menila a naberala ofenzívny prvok. „Teraz začínajú učebnicovo presmerovávať tému a vypúšťať rôzne konšpiračné balóniky, ktoré sa v jeho elektoráte určite niekde zachytia.“ Časť Ficových voličov si podľa analytika povie, že niečo s prípadom vraždy nie je v poriadku a konšpiračným teóriám môžu uveriť.

V mediálnom tíme premiéra sú poslanec Erik Tomáš a poradcovia Marián Bednár a Michal Hlaváč.

Ako sa menila taktika

Najjednoduchším vysvetlením Ficovho pritvrdenia je, že chce prebiť tému vraždy s možným mafiánskym pozadím, ktoré siaha priamo do kancelárie predsedu vlády a ktoré by bolo pre väčšinu premiérov v Európskej únii dôvodom na demisiu.

Ako vyzerali mediálne výstupy premiéra za posledný týžden?

Najprv bol mierny a pokojne a s pietou hovoril o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako o čine, ktorý treba vyšetriť. „Vyzývam na zomknutie sa vládnej koalície, opozície a médií. Poďme spolu a urobme všetko pre to, aby sme v čo najkratšom čase tento ohavný trestný čin vyšetrili,“ vravel Robert Fico deň po tom, ako polícia našla zavraždený pár. Na stole na úrade vlády mal Robert Fico pri tej tlačovej besede milión eur v hotovosti. S médiami sa ešte rozprával a odpovedal na niekoľko otázok. Povedal, že on, minister vnútra Robert Kaliňák, ani policajný prezident Tibor Gašpar nevidia dôvod na odchod z funkcie, nevidel dokonca ani dôvod na odchod svojej asistentky – hlavnej štátnej radkyne Márie Troškovej, ani tajomníka bezpečnostnej rady Viliama Jasaňa – napriek ich prepojeniam na podnikateľov s väzbami na taliansku mafiu.

V stredu už premiér razantne obvinil opozíciu z toho, že zneužila vraždu na zvolávanie ľudí do ulíc, aby získala moc. To bolo v deň, keď Igor Matovič zvolal ľudí na bratislavské Námestie SNP a prišli ich tisíce. Fico hovoril, že opozíciu nezaujíma, kto bol vrah a aký má motív, ale že už vraha našla. Ubezpečoval však, že polícia vyvinie maximálne úsilie, aby vyšetrila vraždu.

Vo štvrtok na straníckych oslavách MDŽ sa potom snažil nežartovať a viackrát sa sám ku vražde vrátil. Hovoril, že krajine sa darí a že opozícia chce vraždu zneužiť.

Premiér odvtedy zámerne odmieta odpovedať na otázky novinárov. Komunikuje len formou „vyhlásení“, čo v praxi znamená, že si povie čo chce, naživo si to pozrie niekoľko tisíc ľudí, jeho odkaz sa dostane do všetkých správ a on odkráča.

Potom prišli piatkové pochody po celom Slovensku, len v Bratislave prišlo viac ako 25-tisíc ľudí, nasledovali pohreby  Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, do kritiky vlády sa pustili aj kňazi, na odchod ministra vnútra vyzval aj koaličný Most-Híd a napokon v nedeľu vystúpil prezident Andrej Kiska so žiadosťou o rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby.

Silnejúci tlak na pád Kaliňáka a aj koniec vlády Smeru priviedol Fica k zásadnej zmene komunikačnej stratégie.

V nedeľu už v reakcii na Kisku premiér väčšinu svojho „vyhlásenia“ venoval prezidentovi a prvýkrát začal naznačovať, že je za pokusom o zmenu vlády je práve on.

V pondelok Fico priamo do hry zapojil Kiskovo stretnutie s finančníkom Georgeom Sorosom zo septembra 2017 a hovoril o pokuse o prevrat. „To, čo sa stalo po vražde novinára a jeho partnerky, naznačuje, že je tu pokus o totálnu destabilizáciu,“ vyhlásil.

V utorok išiel Fico ešte ďalej. K téme Soros a Kiska pridal teóriu o vopred pripravenom pokuse o prevrat a prvýkrát k nej pripojil aj konšpirácie o tom, že temné sily zo zahraničia zorganizovali aj akcie po zavraždení dvojice.

Iný ako Orbán a Kaczyński?

Robert Fico v predchádzajúcich mesiacoch ako jednu z hlavných tém komunikoval, že Slovensko musí byť súčasťou európskeho jadra. Bol výrazne proeurópsky a odlišoval sa tým od Viktora Orbána a Jaroslava Kaczyńskeho.

Michal Novota hovorí, že pri zmene komunikačnej stratégie ide skôr o riešenie situácie s protestami a s väzbami ľudí zo Smeru na mafiu, než jasné preorientovanie sa z proeurópskych na antisystémových voličov.

„Nevylučujem, že v pozadí môže ísť o túto hru, zatiaľ to však  nečítam v duchu, že by menili elektorát a chystali sa na predčasné voľby. Môže to byť akási skúška, ide však v každom prípad o zúfalejší počin. Možno nevedia, z čoho variť, tak si povedali, že keď to funguje podľa tohto manuálu u Orbána, vyskúšajú to aj oni.“ Stratégiu predhadzovania rôznych konšpiračných teórií na čele so Sorosom maďarský premiér využíva už roky a stále ju stupňuje.

Dokedy Fico bude s konšpiračnou stratégiou pokračovať? Podľa Novotu to zatiaľ nie je jasné. Aj u Fica zrejme vyhodnocujú, či táto stratégia funguje, alebo nie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie