Denník N

BRaK sa vracia, predstaví komiks Nick Cave v slovenčine aj novú grafickú novelu Dana Majlinga

Bratislavský knižný festival zverejnil prvé informácie o programe. Pozrite si ukážky z kníh tohtoročných hostí.

Hoci oficiálne je mesiacom knihy marec, v Bratislave ním bez debaty bude aj máj. Najskôr sa bude konať Noc literatúry (16. 5.), tradičný čítačkový maratón, po ktorom hneď nasleduje festival.

„BRaK sa vracia! Po roku na scénu, po troch do Pisztoryho paláca,“ napísal na facebooku Peter Michalík. Riaditeľ Bratislavského knižného festivalu do svojho statusu zakomponoval slovnú hračku s narážkou na kultové dielo slovenskej literárnej klasiky aj informáciu o tom, že ich akcia sa vráti do priestorov, v ktorých začínala.

Piaty ročník festivalu BRaK zverejnil prvé mená. Opäť predstaví množstvo zahraničných aj domácich autorov, ilustrátorov, malých vydavateľov, krásnych aj dôležitých kníh. Dôležité je povedať, že toto nie je literárny festival ani knižný veľtrh. BRaK je prehliadkou knižného umenia. V znamení tohtoročnej témy Jazyky knihy bude „skúmať vzťahy medzi jazykom textu, ilustrácie, grafického dizajnu, písma a ďalších elementov, ktoré spolu vytvárajú bohatú, polyfonickú reč knihy. Festivalová téma našla odraz aj vo vizuálnom stvárnení ročníka, pri ktorom sa jeho autori Kristína Kubáňová a Dávid Soboň inšpirovali princípom tangramu – hry, ktorá vytvára zložené obrazce z limitovaného počtu jednoduchých geometrických tvarov“.

Hrou s jazykom, jeho formami, znakmi a významami, sa preslávil aj festivalový hosť Luigi Serafini, taliansky výtvarník a dizajnér, ktorý sa do dejín svetovej knižnej tvorby navždy zapísal predovšetkým ako autor diela Codex Seraphinianus. Táto tajomná kniha, akási encyklopédia imaginárneho sveta, neprestáva čitateľov po celom svete fascinovať ani viac ako tri desaťročia od svojho vzniku: magický, surreálny svet v nej totiž jej autor, okrem imaginatívnych ilustrácií, zachytil aj prostredníctvom svojho vymysleného písma a jazyka. Aj preto začína slávny taliansky spisovateľ Italo Calvino, jeden z najväčších obdivovateľov tejto „najpodivuhodnejšej knihy sveta“, svoju esej, venovanú Codexu, slovami: „Na počiatku bol jazyk.“

O čo ide organizátorom BRaK-u asi najlepšie vystihuje Reinhard Kleist. Známeho nemeckého autora pozvú do Bratislavy ako hosťa a zároveň v slovenčine vydajú jeho knihu. Zviditeľnil sa už v 90. rokoch 20. storočia knihou Lovecraft – komiksovou poctou veľmajstrovi hororu. Kleist sa venuje životopisom známych osobností, špeciálne muzikantov. Vytvoril komiksy Johny Cash – I see a Darkness a Nick Cave: Mercy on Me, ktorý je sčasti fiktívnym, sčasti reálnym portrétom kultového hudobníka. Táto kniha, ktorá sa vo svete stretla s nadšenými reakciami, vyjde po Veľkej noci aj v slovenskom preklade Michala Hvoreckého. Takto vyzerajú prvé ukážky z nej:

Domácu komiksovú scénu bude na festivale zastupovať Daniel Majling, dramaturg Slovenského národného divadla, autor kultového komiksu Rudo a najnovšie aj „prekladateľ“ poviedkovej zbierky Ruzká klazika. Tá sa  skloňovala vo všetkých dôležitých anketách o Knihu roka 2017 a dostala sa aj do finálovej desiatky ceny Anasoft litera. Majling predstaví svoj dlhoočakávaný komiks Zóna, ktorého zápletku rozvíja v priestore medzi Rimavskou Sobotou a Londýnom.

V spolupráci s partnermi (Literárne informačné centrum, platforma Transbook, Fond na podporu umenia) vyhlasuje BRaK-u aj druhý ročník medzinárodnej ceny Bratislava Artist’s Book Award, určenej pre najlepší projekt autorskej knihy pre mladých tvorcov vo veku 18 – 35 rokov, bez teritoriálneho obmedzenia. Termínom na odovzdanie prihlášky a všetkých potrebných príloh je 10. máj 2018. O držiteľovi ceny, spojenej s finančnou odmenou 2 000 eur a možnosťou trojmesačnej rezidencie v kreatívnom centre Nová Cvernovka, rozhodne medzinárodná porota počas festivalu. Jej členmi budú okrem domácich zástupcov aj zástupcovia silnej francúzskej ilustrátorskej školy Anne-Margot Ramstein a Laurent Moreau, ktorých tvorbu spoznajú návštevníci festivalu aj prostredníctvom samostatných výstav. Viac informácií o cene nájdete na stránke brakfestival.sk/brak-award.

Okrem domácich a zahraničných autorov sa počas BRaK-u opäť so svojou produkciou predstaví aj viac ako tridsať malých, nezávislých vydavateľstiev zo Slovenska a z Českej republiky. Pre najmenších návštevníkov  bude pripravený plnohodnotný detský program, ktorý vzniká po prvýkrát v spolupráci s časopisom Bublina. Ďalšie informácie o programe a novinkách budú organizátori postupne zverejňovať na stránke www.brakfestival.sk a na facebookovej stránke festivalu.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie