Denník N

O čom rokovala Mária Trošková s Angelou Merkelovou?

Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na pôsobenie v slovenskej diplomacii spomínam prevažne rád. Stretnutie slovenského premiéra s nemeckou kancelárkou, na ktorom bola aj napriek výhradám nemeckých diplomatov Mária Trošková, bola jedna z tých chvíľ, keď som sa nesmierne hanbil.

Autor je bývalý diplomat, pôsobí ako lektor a publicista

Päť rokov som pracoval ako diplomat. Rozprávať príhody z bývalých zamestnaní v princípe nepovažujem za správne. Po vražde novinára s partnerkou a blúznivých vyjadreniach premiéra Fica o prevrate chystanom v zahraničí sa však pre každého z nás stáva primárnou jediná lojalita. Lojalita k demokratickej a slobodnej krajine, ktorú potrebujeme ochrániť pre seba a naše deti. Premiér ma inšpiroval. Píšem od srdca. A pýtam sa.

Takto pred rokom sa v Berlíne prebúdzala jar. Uzatváral som svoje pôsobenie v slovenskej diplomacii a tešil sa na nové výzvy. Ako jednu z posledných úloh som pripravoval návštevu a rokovanie premiéra Roberta Fica u spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Tretím účastníkom rokovania mal byť premiér Českej republiky Bohuslav Sobotka.

Protokol podobnej návštevy sa ladí niekoľko týždňov. Riešia sa najmenšie detaily, ich podrobný rozpis môže mať pokojne desať strán. Dôležitým aspektom je formát stretnutia. Ľudskou rečou, ide o otázku, koľko ľudí môže sprevádzať každého lídra pri rokovaní a na akej úrovni by títo ľudia mali byť.

Ťažké váhy

Na ambasáde nás tešilo, že nemecká strana nasadila najťažšie kalibre. Bol to znak, že stretnutiu prisudzujú primeranú váhu. Kancelárku sprevádzal napríklad Christoph Heusgen, jej pravá ruka a kľúčový poradca pre zahraničnú politiku. Ďalším z nemeckých účastníkov bol Uwe Corsepius, poradca kancelárky pre európsku politiku a bývalý generálny tajomník Rady EÚ.

Česká strana sa tiež nedala zahanbiť. Premiéra Sobotku mali sprevádzať samí seniorní diplomati, na úrovni od riaditeľa odboru vyššie, vrátane bývalého európskeho komisára Vladimíra Špidlu.

Slovenská zostava

Prekvapením bola nominácia slovenskej strany. Z Úradu vlády SR prišla požiadavka, aby sa na rokovaní zúčastnila – popri dvoch rešpektovaných diplomatoch – aj istá málo úspešná modelka s pochybnou povesťou. Nedostatok expertízy v oblasti zahraničnej politiky táto osoba kompenzovala blízkym vzťahom k premiérovi.

Nie je príjemné byť na druhej strane telefónu, keď vám nemeckí diplomati naznačujú, že so zložením vašej delegácie majú problém. Nie je to príjemné, najmä keď chápete, že majú pravdu. Najmenej príjemné je to vtedy, keď viete, že Úrad vlády SR odmieta cúvnuť.

Akokoľvek. Osoba, ktorú dnes minister Kaliňák označuje za „sekretárku“, bola prerobená na odborníčku na zahraničnú politiku. Trvali sme na tom, že na rokovaní a obede sa zúčastní. Aj sa zúčastnila.

Na pôsobenie v slovenskej diplomacii spomínam prevažne rád. Mal som šťastie na skvelé kolegyne a kolegov. Toto však bola jedna z tých chvíľ, keď som sa nesmierne hanbil.

Koho sme tam Merkelovej posadili

Vtedy som to považoval za nevkusnú urážku hostiteľky. Dnes je zrejmé, že problém bol ešte hlbší.

Podľa portálu aktuality.sk talianske úrady už v r. 2013 avizovali Slovensku, že bývalý priateľ a obchodný partner účastníčky rokovania mal úzke väzby na predstaviteľov kalábrijskej mafie. Samotná slovenská polícia vtedy vo svojej komunikácii s Talianmi uviedla predpoklad, že tento človek na území Slovenska založil nový klan.

Možnosti sú dve a neviem, ktorá je horšia. Buď naše bezpečnostné zložky pustili túto osobu do okruhu premiéra bez toho, aby jej minulosť odhalili, alebo jej minulosť poznali a do tesnej blízkosti premiéra sa dostala napriek tomu.

A dostala sa nielen k premiérovi. Po jeho boku chodila na rokovania s najvyššími predstaviteľmi iných krajín. Rokovania, na ktorých kľúčoví spojenci preberajú najcitlivejšie otázky našich národných záujmov, ktoré premiér tak rád verbálne chráni. Komu všetkému táto osoba rozprávala počas dlhých víkendov o ich priebehu a výsledkoch?

Téma dňa

Ak dnes niekto predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovensko, je to Robert Fico. Ak niekto odvádza pozornosť od zistení, ktoré odhalil zavraždený novinár Ján Kuciak a ktoré stáli život aj jeho partnerku Martinu Kušnírovú, je to Robert Fico. Ak niekto dlhodobo zahráva do autu podozrenia zo závažnej trestnej činnosti, je to Robert Fico.

Toto je téma dňa. A namiesto nej sa máme rozprávať o sprostých konšpiračných teóriách? Dezinformačné fámy o chystanom prevrate na úrovni Kotlebu? Slovami klasika: cui bono?

Preto sa pýtam

Netuším, či nemecká strana už vtedy poznala temnejšiu minulosť našej hrdinky. Ak áno, nechcem si predstaviť, ako sa museli cítiť – a čo si museli myslieť o nás.

Preto sa od srdca pýtam. A vážim každé jedno slovo. Tretí apríl 2017, Berlín. Willy-Brandt-Straße. Pýtam sa, prečo premiér Slovenskej republiky zobral na rokovanie a obed s kancelárkou Merkelovou a premiérom Sobotkom človeka, ktorý má veľmi pochybné meno. A ten človek sa volá Mária Trošková.

Ach, skoro som zabudol. Rovnaká hanba sa zopakovala o tri hodiny neskôr u spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mária Trošková

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie