Denník N

Môžu novinári ignorovať premiéra, keď konšpiruje?

Foto N - Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Novinári intenzívne debatujú o tom, čo robiť, keď premiér straší sprisahaniami a neodpovedá na otázky.

Robert Fico na svojich tlačových brífingoch hovorí o sprisahaniach, odvádza pozornosť verejnosti od aktuálnych tém a často neodpovedá na novinárske otázky. Týždenník Trend sa v reakcii rozhodol, že v takejto situácii nebude premiérovi poskytovať priestor.

Naši čitatelia nám píšu množstvo správ a niektorí si tiež myslia, že by premiér nemal mať toľko priestoru v médiách. O tejto téme intenzívne diskutujeme aj v redakcii. Prinášame vám niekoľko postrehov, ktoré z našej internej diskusie vyplynuli.

1. Novinári nemôžu premiéra úplne ignorovať. Verejnosť musí vedieť, čo hovorí, a povinnosťou novinárov je dávať to do kontextu a snažiť sa vysvetliť, čo to znamená. To, že premiér začal šíriť konšpirácie, je dôležitá informácia, ktorú nemôžu novinári ignorovať či zamlčať. To, že premiér uráža novinárov, je tiež dôležitá informácia. To, že sa vyhýba novinárskym otázkam, by mali ľudia tiež vedieť. Navyše, ľudí zaujíma to, čo premiér hovorí. Je dôležité, aby informácie o tom našli v médiu, ktorému dôverujú, a nemuseli po ne ísť niekam inam.

2. Premiér nie je jediný politik, ktorý zavádza či klame. Novinári musia pristupovať k demokratickým politikom férovo. Nemôžu ignorovať každého, kto neodpovedá na ich otázky. Nemôžu ignorovať každého politika, ktorý zavádza, klame či manipuluje. Aj nepravdy politikov musia vedieť novinári spracovať, dať do kontextu a obohatiť o fakty, dôkazy a vecné argumenty. Ignorovaním premiéra by novinári rezignovali na svoje základné povinnosti a mohlo by to tiež naštrbiť ich dôveryhodnosť.

3. Novinársky bojkot sa nechystá. Premiérove vyhlásenia budú naďalej prinášať verejnoprávne médiá (pretože ich k tomu zaväzuje zákon) a aj mnohé súkromné médiá. Navyše, v dobe internetu vie premiér svoje posolstvá efektívne šíriť aj sám, bez pomoci médií. Hoci Fico často neumožňuje novinárom položiť otázky, niekedy to spraví (napríklad aj v stredu). V takých chvíľach by tam mali byť tí najlepší novinári, aby mohli položiť najdôležitejšie otázky.

4. Novinári by nemali stratiť záujem o naozaj dôležité témy. Ak politik klame, je úlohou médií jeho lži odhaľovať. Ak klame sústavne, tiež treba lži vyvrátiť. Samozrejme, netreba im venovať zbytočne veľa času a priestoru, vždy je potrebné sa zase vrátiť k naozaj dôležitým témam. Novinári majú odzrkadľovať realitu a musia byť schopní adekvátne reagovať, keď sa niekto snaží toto zrkadlo pokriviť.

Premiér Fico na krátky čas zaujal verejnosť Georgeom Sorosom či odznačikmi, ale novinári nemohli tieto témy obísť úplným mlčaním. To však neznamená, že sa prestali venovať naozaj dôležitým témam. Aj preto sme napísali, že s Vadalom obchodovala aj pravá ruka Andreja Danka, Aktuality upozornili, že Kaliňák zavádzal a polícia mala už pred 5 rokmi informácie o mafii, Trend upozornil, že na mieste činu bol aj policajt spájaný s oligarchom Norbertom Bödörom, a Andrej Bán hľadal na východe taliansku mafiu, no našiel slovenskú.

Reportéri Denníka N nemôžu premiéra ignorovať, no obzvlášť dôkladne sa chceme spolu s ostatnými redakciami venovať tomu, čo je dnes kľúčové – dvojnásobnej vražde, mafii, korupcii a vládnej kríze.

Redakcia Denníka N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie