Denník N

Trampoty s rozhlasom

Budova Slovenského rozhlasu. Foto – TASR
Budova Slovenského rozhlasu. Foto – TASR

Keby som mohol, určite by som počúval dobrú slovenskú stanicu. Kde ju však vziať?

Od rozhlasu som dosť závislý. V obývačke počúvam správy, Filana, Lasicu a bežnú hudobnú kulisu. Keď sa však zavriem vo svojej pracovni, chcem od rozhlasu klasickú hudbu s minimom slovného sprievodu. Viem, mohol by som si to naaranžovať aj sám, z platní a cédečiek. Ja si však robím svoje a nechávam to na odborníkov a ich prekvapenia.

Voľakedy mi to takto fungovalo. Pamätám sa, že aj Slovenský rozhlas mal kanál Klasik, kde som mal svoju hudbu. Stačilo na televíznom ovládači prepnúť na rozhlas a bolo to digitálne. Obsah tohto kanála však zmenili a Slovenský rozhlas nemá hudobný kanál s vážnou hudbou. Devín nie je takouto náhradou. Namiesto hudby tam často dávajú programy o hudbe, zasvätené relácie či rozhovory pre pár odborníkov. Dokonca aj samotní hudobníci tam viac hovoria o svojej hudbe, ako ju hrajú. Je to niekedy na takej vysokej úrovni, že sa ani nepokúšam im porozumieť. Nič pre mňa, milovníka klasiky.

Mohol som si vybrať z českých staníc (D-dur, Jazz a i.), ale túto možnosť mi distribútori vzali. Na čo mi však zatiaľ nesiahli a asi ani nemohli (keby mohli, určite to spravia), sú rozhlasové stanice vzdialenejších krajín. Slovenské a české sú mi digitálne neprístupné, zato si však môžem vyberať z bohatej ponuky rozličných krajín sveta. Pretože nie som až taký fajnšmeker, ani objaviteľ, zostal som pri prvej ponuke, ktorá sa mi vyskytla na obrazovke. Je to bavorský rozhlas, ktorý má takých staníc viac. Striedam MDR-klasik a BR-klasik a som s nimi výsostne spokojný. A keby nie, prepnem na iného „bavoráka“.

Keby som mohol, určite by som bol vlasteneckejší a počúval by som dobrú slovenskú stanicu. Kde ju však vziať? Navyše, aj v bavorskom rozhlase sa bohato vyskytuje český repertoár (Smetana, Dvořák, Janáček), ba dokonca sa tam už objavil aj nejaký náš Slovák (napr. Cikker). Takže sa nemám na čo sťažovať.

Našťastie teda, nič nie je pre mňa (a pre tých, čo sú na tom rovnako) celkom stratené. Slovenský rozhlas ma nedobehne a nevnúti mi svoj hudobný vkus. Pravdaže, nielen vnuk, ale už aj dcéry sa mi smejú: ty ešte stále počúvaš rozhlas ako hlavný zdroj svojej hudby? Z ktorého to máš storočia? Nuž, kým budú vysielať stanice, ktoré sú ochotné mi ju poskytovať! Zatiaľ stále sú, aj keď doma ich nenájdem.

Pravdupovediac však tejto politike Slovenského rozhlasu nerozumiem. Neuživí ani len jeden kanál vážnej hudby, zato má množstvo kanálov vysielajúcich tie isté náladovky, či rovno odrhovačky. Dodržiava povinné percento slovenskej tvorby, ale v tom percente je plno balastu, primitívnych textov, hudobného podpriemeru. Áno, je tu aj Devín, ale jeho hudba s prevahou (niekedy aj pre laika otupného) výkladu je určená iba pre akési úzko vybrané publikum. Ak si môžu dovoliť tento luxus (okrem niekoľkých ďalších), prečo nie aj hudobný kanál klasiky?

Jedno viem naisto: závislosti od rozhlasu a hudby z neho sa už nezbavím. A aj to, že ľahko sa mi bude čakať na nápravu v Slovenskom rozhlase podľa môjho gusta, keď mám k dispozícii aj toľko iných skvelých možností.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie