Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O masovej emigrácii Venezuelčanov, ktorí utekajú pred hladom a násilím

Za posledné dva roky utieklo z Venezuely asi pol druha milióna ľudí. Ich cieľom je najčastejšie Čile. Čiľania si pamätajú, že Venezualčania prichýlili tisíce ich emigrantov začiatkom 70. rokov po nástupe krutého diktátora Augusta Pinocheta. Ale postupne im začína dochádzať trpezlivosť. Imigrantov je príliš veľa a ich prúd neslabne.

Reportéri agentúry Reuters strávili deväť dní s niekoľkými desiatkami Venezuelčanov, ktorí sa vydali na dlhú púť (8-tisíc km) autobusom do Santiaga de Chile. Cesta stojí 350 dolárov, pre mnohých je to dnes obrovská suma – predali doma všetko, čo mali, aj tak to nie vždy stačilo. Venezuelská mena nemá takmer žiadnu hodnotu.

Našťastie aspoň hranice sú relatívne voľne priechodné, prezident Venezuely Maduro (nástupca Cháveza) sa teší, že obyvatelia opúšťajú krajinu, pretože keď sa uchytia vonku, začnú posielať domov peniaze – rozpočet Venezuely si tak ročne polepší o dve miliardy dolárov.

Ale navonok sa im Maduro vysmieva. „Za pol roka budete všetci naspäť,“ vyhlásil nedávno v televízii, lebo život „v kapitalizme“ je vraj ťažký.

Emigráciu nevyvoláva len dramatický nárast chudoby, keď ľudia žijú o hlade – každý Venezuelčan schudol za minulý rok v priemere o desať kíl. Tony Alonzo už celé mesiace chodí spávať bez večere, aby zostalo jedlo pre jeho päťročného syna.

Ale utekajú aj preto, lebo sa boja o život. Prepadnutia a únosy sú na dennom poriadku, Natachu Rodriguesovú prepadli za minulý rok trikrát. Uteká so svojím 12-ročným synom Davidom a dúfa, že sa uchytí v Čile, kde má rodinu.

Osadenstvo autobusu začína byť po niekoľkých dňoch cesty unavené, viacerí majú opuchnuté členky a ubolené chrbty. Ďalších bolia žalúdky zo suchej stravy a z lacného chleba. Malý David sa nudí a pýta sa mamy, prečo nemohli letieť lietadlom.

Na hraniciach s Čile ich vítajú nepríjemní úradníci, pýtajú sa, koľko majú cestujúci peňazí. „Viete, že Čile je drahá krajina, viete, koľko Venezuelčanov spáva pod mostami? Ste pripravení, že sa to stane aj vám?“

Ale napokon sa dostanú do zasľúbenej zeme. Reportéri Reuters sú s nimi v kontakte aj počas ďalších týždňov. Davidovi sa nový domov páči, našiel si priateľov, bývajú u sestry. Jeho matka Natacha mu kúpila mobil aj bicykel. Trápia ju však správy z Venezuely, kde zostala väčšina široko rozvetvenej rodiny. Situácia sa zhoršuje, dvaja hlavní opoziční politici boli Madurom potlačení, samotný prezident si zabezpečuje ďalších šesť rokov pri moci.

„Každý deň sa pýtam, ako dlho potrvá, kým sa budem môcť vrátiť,“ hovorí Natacha.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie