Denník N

Novinárka Holcová: Kuciak tesne pred smrťou našiel spojenie medzi regionálnym politikom Smeru a podnikateľmi okolo ’Ndranghety

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pavla Holcová je česká investigatívna novinárka, ktorá úzko spolupracovala s Jánom Kuciakom. Po jeho vražde dostala policajnú ochranu a bola odstrihnutá od sveta.

Pavla Holcová hovorí aj o tom:

  • že jej Ján Kuciak písal ešte krátko pred smrťou o novom zistení;
  • prečo im ani nenapadlo, že by mohli byť v ohrození;
  • ako si ’Ndrangheta vyhliadla Slovensko už po revolúcii v roku 1989;
  • a ako tu funguje a replikovala sem spôsoby z Talianska.

Ako ste sa dozvedeli o vražde Jána Kuciaka?

V pondelok ráno mi zavolal Marek Vagovič a povedal mi to.

A čo ste potom robili? Kontaktovali ste políciu?

Nie. Aj keď ma to dostalo, v tom momente mi ešte úplne nedošli všetky súvislosti. Normálne som dorazila do práce a až vtedy som začala zisťovať. Marek mi hovoril, že si mám zaistiť policajnú ochranu a komunikovať s nimi a že mám byť veľmi obozretná. Zisťovala som si, čo sa stalo, čo sa o tom vie, a v tom momente sa mi policajti sami ozvali, že sa potrebujú so mnou stretnúť a dohodnúť sa na nejakej ochrane.

Čo sa potom dialo?

Pýtali sa ma, čo o tom viem, bavili sme sa o tom hlbšie a takto to trvalo celý deň. Nemôžem vám povedať, čo presne sa dialo, lebo to, že nikto nevie o policajnej ochrane, je súčasťou policajnej ochrany.

Hovorili ste si od začiatku, že to má súvis s talianskou mafiou?

Pavlína Holcová.

Nie, a dodneška nemôžem stopercentne povedať, že to súvisí. Nemám žiaden dôkaz, že to urobili oni, nemám žiaden dôkaz, že to urobil niekto iný. Nie som polícia ani vyšetrovateľ a nechcem špekulovať. Mám pocit, že situácia na Slovensku v súčasnosti je taká, že špekulácie nepomôžu. Rada by som sa držala toho, čo sú tvrdé fakty, čo vieme, čo sme schopní podložiť a dokázať.

Aký bol váš posledný kontakt s Jánom Kuciakom?

V stredu o pol štvrtej popoludní mi písal, že ešte našiel nejaký link medzi regionálnym politikom zo Smeru a jedným z tých talianskych podnikateľov.

Kto to je?

To vám nepoviem.

Nemôžete alebo nechcete?

Oboje. Jednak sme sa dohodli, že to ešte hovoriť nebudem, a vlastne ani to nechcem ešte hovoriť.

Z ktorého regiónu je?

Nespomínam si, mám to v tej správe. Ale zdôrazňujem, že to nebol nejaký zásadný zvrat v tej kauze. Bolo to iba ďalšie prepojenie, nie je to nikto zo špičiek Smeru. Nie je to žiadna senzácia, je to iba ten posledný kontakt.

Môže toto prepojenie súvisieť s vraždou?

Naozaj neviem. Ale myslím si, že nikto by nebol schopný zareagovať takto rýchlo.

S Jánom Kuciakom ste spolupracovali na tejto kauze 18 mesiacov. Aká bola vaša úloha?

Nespolupracovali sme iba my dvaja, boli tam ešte ďalší dvaja kolegovia z Talianska. Zbierali sme dáta, analyzovali, hovorili sme si, kto čo našiel nové a kde je ten presah. Zaznelo, že každý robil jednu časť toho príbehu a potom sme to mali dať dokopy – tak to však nefungovalo. Vedeli sme, kto na čom pracuje. Dôležité bolo poznať talianske pozadie, aby pochopil, čo sa dialo na Slovensku. Moja úloha bola podobná ako všetkých ostatných. Jano mal na starosti oveľa viac, hlavne čo sa týka slovenského kontextu. Ja som čítala rôzne rozsudky, čo vyšli v médiách v Taliansku o týchto rodinách, a dávali sme to dohromady. Konzultovali sme to s talianskymi kolegami, snažili sme sa uchopiť celý kontext a to, ako to funguje.

Aké boli vaše zistenia?

Prišli sme na to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie