Denník N

Diplomat o Troškovej na rokovaniach so špičkovými politikmi: Len tam sedela

Mária Trošková na rokovaní s Tuskom. foto – Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli
Mária Trošková na rokovaní s Tuskom. foto – Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli

Asistentka premiéra Fica sa zúčastnila aj na rokovaniach s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nie je jediná významná politička, s ktorou sa po boku Roberta Fica stretla Mária Trošková vo funkcii štátnej radkyne. Troškovú tento týždeň minister vnútra Robert Kaliňák označil za obyčajnú sekretárku a názov jej funkcie hlavná štátna radkyňa spojil s jej zaradením do platovej triedy.

Po boku premiéra sa táto sekretárka pozerala zblízka na veľkú politiku a zúčastňovala sa na stretnutiach so štátnikmi svetového rangu. Za štandardných okolností na ne chodia len dlhoroční diplomati. Úrad vlády však Denníku N odpovedal, že na ne patrila aj Trošková.

Nepríjemné telefonáty

Trápne okolnosti vlaňajšej návštevy v Berlíne, keď si Ficov úrad vlády vynútil účasť Troškovej na stretnutí s Merkelovou a s prezidentom Frankom Walterom Steinmeierom, opísal Ondrej Gažovič, dnes už bývalý slovenský diplomat.

Gažovič v Berlíne priebeh návštevy s nemeckou stranou dlhodobo pripravoval. Merkelovú sprevádzali absolútne špičky nemeckej diplomacie. Fica tiež, no premiér trval na tom, že v delegácii bude okrem štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a bývalého veľvyslanca v Berlíne Ivana Korčoka aj bývalá modelka Trošková. Tá bola len pár rokov predtým partnerkou podnikateľa z Kalábrie, ktorý patrí k ’Ndranghete.

„Nie je príjemné byť na druhej strane telefónu, keď vám nemeckí diplomati naznačujú, že so zložením vašej delegácie majú problém. Nie je to príjemné, najmä keď chápete, že majú pravdu. Najmenej príjemné je to vtedy, keď viete, že Úrad vlády SR odmieta cúvnuť,“ opísal Gažovič, za akých okolností návštevu pripravoval.

Úrad vlády: Bolo to štandardné

Úrad vlády odpovedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Trošková

Slovensko

Teraz najčítanejšie