Denník N

Cvičte ako dieťa, vráťte si správne pohybové vzory. Precvičuje Matej Tóth

Vývojová kineziológia je v posledných rokoch trendom nielen vo fyzioterapii, ale už aj v komerčných fitnes centrách.

Keď sa dieťa narodí, nikto mu nemusí vysvetľovať, ako sa dostať na štyri, ako si sadnúť či ako začať chodiť. Správne vzory pohybu má uložené v centrálnej nervovej sústave a správa sa podľa nich.

Samo od seba napríklad odstráni ploché nohy, s ktorými sa každé narodilo. Problémy začínajú prichádzať vtedy, keď dieťa začne robiť niečo, čo mu nie je prirodzené.

„Otázka je, čo sa stane, keď dostane topánky, keď chodí po rovnej podlahe a nemá väčšie stimuly. Zjednodušene môžeme povedať, že sa to pokazí vtedy, keď dieťa začne robiť pohyby, ktoré nerobili praľudia,“ hovorí Martin Strážnický, ktorý v jednom z pražských fitnescentier pracuje s klientmi pomocou vývojovej kineziológie, o ktorej aj napísal bakalársku prácu.

„Preto je napríklad nezmysel, keď rodičia dávajú deti do chodidiel, takzvaných pavúkov, aby skôr začali chodiť. Môžu im tým len uškodiť pre svoju pýchu,“ dodáva.

Strážnický však zdôrazňuje, že kým on cvičí s klientmi v rôznych pohyboch aj polohách, fyzioterapeuti cvičia staticky.

Ako správne dvíhať

„Len čo si dieťa sadá do školských lavíc, vzory pohybu si porušuje,“ hovorí Dávid Líška, fyzioterapeut Mateja Tótha. „Cieľom týchto cvičení je ovplyvniť motorické vzory a preniesť ich aj do reálneho života.“

Tieto princípy poznáme aj pod názvom „vývojovka“, využíva ich aj koncept DNS. Sú to cviky, pri ktorých sa napodobňujú jednotlivé vývojové fázy dieťaťa. Najprv sa len správne leží na chrbte, nasleduje pohyb po štyroch a napokon aj vzpriamenie sa.

„Prirovnal by som to k otočeniu z chrbta na brucho. Dieťa to spraví správne, krásne sa pretočí, no dospelý človek zapojí xy svalov, urobí to zhrbený, pokrivený a viac si ubližuje. My sa snažíme akoby vrátiť späť v čase,“ hovorí olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý sa týmto cvikom venuje v posledných rokoch.

„Vďaka nim dokáže pri chôdzi telo udržať v neutrálnej pozícii a nie je tak často zranený,“ hovorí Líška, jeho fyzioterapeut. Neutrálna pozícia znamená, že sa chrbtica nachádza v prirodzenej polohe.

Prirodzený a správny pohyb vidno napríklad aj vtedy, keď sa dieťa snaží niečo zdvihnúť zo zeme. „Udrží prirodzenú polohu panvy. Bežní ľudia, ktorí strácajú pohybové vzory,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Autobiografia Mateja Tótha

Matej Tóth

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie