Denník N

Toto nie je normálna krajina, Fico stratil kontakt s realitou. Washington Post, Spiegel či Welt píšu o Slovensku

Články zahraničných médií o Slovensku. Reprofoto N
Články zahraničných médií o Slovensku. Reprofoto N

Médiá z celého sveta sa už druhý týždeň podrobne venujú dianiu na Slovensku.

Zahraničné médiá sa už druhý týždeň podrobne venujú situácii na Slovensku. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa venovali hlavne okolnostiam vraždy, informáciám o ’Ndranghete na Slovensku a prepojeniam na politické špičky.

Teraz sa viac zameriavajú na komentovanie situácie na Slovensku, kritizujú vládu za jej správanie a píšu o hneve ľudí, ktorí po dvojnásobnej vražde vyšli do ulíc.

Foreign Policy: Vláda vytvorila atmosféru, v ktorej sú novinári cieľmi

Ešte v piatok vyšiel dlhší komentár k aktuálnej situácii na Slovensku aj na prestížnom portáli Foreign Policy. Slovensko často nie je v centre medzinárodnej pozornosti, no ak sa niekto pozrie pod povrch toho, čo sa u nás deje, nájde štát, ktorý kontroluje malá skupina bohatých a dobre situovaných ľudí, píše sa v ňom.

„Slovensko nie je ostrovom slobody, hoci Fico to tvrdí. A nikdy ním nebolo,“ komentuje Foreign Policy. Fico po minuloročných parlamentných voľbách v Česku hovoril o Slovensku ako o proeurópskom ostrove v strede Európy.

Portál pripomína aj slová Roberta Fica z novembra minulého roka, keď Slovensko nazval jedným z najdemokratickejších a najslobodnejších štátov, kde novinárov nevyhadzujú do vzduchu a polícia nemláti ľudí, ak majú iný názor. Urobil tak po vražde maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.

Prehliadaním korupcie a odsudzovaním médií slovenská vláda vytvorila atmosféru, v ktorej sa novinári stali cieľmi, napísal FP. „Ľudia na Slovensku sú nahnevaní a ich hnev sa zväčšuje s každým dňom.“

Spiegel: Fico stratil kontrolu

Veľmi podrobne o kauze od začiatku informuje nemecká verejnoprávna ZDF. Zverejnila o nej už niekoľko reportáží, v stredu svoj Zahraničný žurnál otvorila príspevkom, v ktorom použila zábery Márie Troškovej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie