Denník N

Podpredsedovia parlamentu – schopní aj neschopní, od Husáka k Figeľovi

Smer viní Jána Figeľa z lacných diaľníc. Figeľ vidí problem v klientelizme a Jurajovi Širokom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Smer viní Jána Figeľa z lacných diaľníc. Figeľ vidí problem v klientelizme a Jurajovi Širokom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vo vedení parlamentu sa vystriedalo už veľa politikov. Bola to funkcia pre prácu aj za odmenu.

Hoci išlo o parlament totalitného režimu, zaujímavé postavy a postavičky sa v jeho vedení striedali už pred desiatkami rokov. Podpredsedom vtedy ešte Slovenskej národnej rady bol Gustáv Husák, na začiatku 60. rokov zasa Vasil Biľak. Pre oboch to znamenalo skôr začiatok, než koniec kariéry.

Tesne po revolúcii (predsedom bol Rudolf Schuster):

Ján Budaj v roku 1990. Foto - TASR
Ján Budaj v roku 1990. Foto – TASR

Ján Budaj, líder VPN

Pre Budaja bola funkcia začiatkom aj koncom politickej kariéry. Ako jeden z lídrov Novembra sa stal prvým podpredsedom SNR a vo funkcii bol len pol roka. Zastavili ho prvé slobodné voľby a medializované informácie o tom, že ho ŠtB evidovala ako spolupracovníka. Z politiky na dlhé roky odišiel.

Gábor Zászlós, VPN – Maďarská nezávislá iniciatíva

Bol podpredsedom v rovnakom období ako Budaj – do polovice roku 1990. Z politiky odišiel a začal podnikať. Naposledy bolo o ňom a jeho firme počuť v súvislosti s megakasínom v Čunove, ktoré sa však stavať nebude.

Kazimír Nagy (KSS), Jozef Širotňák (Strana slobody), Ján Majer (Strana slovenskej obrody), Janka Blažejová (bezpartajná)

1990 – 1992 (predsedom bol František Mikloško)

Zľava - Nagy, Klepáč, Čarnogurský. Foto - TASR
Zľava – Nagy, Klepáč, Čarnogurský. Foto – TASR

Ivan Čarnogurský, KDH

Brat Jána Čarnogurského bol v politike len krátko po revolúcii. Bol to umiernený politik.

Milan Zemko, VPN

Známy historik, ktorý sa do politiky zapojil tiež len po revolúcii. To však jeho autoritu na rozdiel od niektorých iných zvýšilo.

Ján Klepáč, KDH

Spoluzakladal KDH, no odišiel z neho, lebo chcel rozdelenie federácie. Do lona KDH sa po rokoch vrátil.

László Nagy, VPN – MNI

V politike bol dlhé roky, aj ako predseda výboru pre ľudské práva. V SMK a neskôr v Moste býval predstaviteľom občianskej frakcie strany.

Oľga Keltošová stojí za Mečiarom. Foto - TASR
Oľga Keltošová stojí za Mečiarom. Foto – TASR

Oľga Keltošová, vtedy Demokratická strana

Predstaviteľka malej strany, ktorú rýchlo opantal Vladimír Mečiar, a stala sa jednou z hlavných tvárí HZDS. Ako väčšina iných, aj Keltošová časom precitla a Mečiara opustila. Do politiky sa vrátila až po rokoch ako starostka Lamača.

Mečiarizmus – 1992 až 1998 (predsedom bol dve obdobia Ivan Gašparovič)

Foto - TASR
Foto – TASR

Peter Weiss, vtedy predseda SDĽ

Na začiatku, keď bol Mečiar iba poloautokrat, bol jediným predstaviteľom opozície vo vedení parlamentu. Život s Gašparovičom niesol ťažko, a bolo to na ňom aj vidieť. Od roku 1994 si Mečiar s Gašparovičom nechali všetko.

Foto - TASR
Foto – TASR

Augustín Marián Húska, HZDS

Vo funkcii bol dve obdobia a až do konca bol Mečiarovým verným. Už vtedy pôsobil zvláštne a jeho slovník pripomínal skôr 19. storočie. Používal kombinácie slov ako „vo svojej svojeti“ a „odzubadlenie animálnych reflexií spoločnosti“. Opozícia sa na ňom zvykla hlasno smiať, a on sa neurážal.

Jozef Prokeš, SNS

Nacionalistický politik, ktorý si vychutnal, že môže byť pri rozdelení federácie. V politike dlho nevydržal. Pretromfol ho ešte nacionalistickejší Ján Slota.

Ľudovít Černák, SNS

Tiež býval predsedom SNS a tiež bol za rozdelenie federácie. V kariére pokračoval, keď založil Demokratickú úniu a neskôr SDKÚ. Podarilo sa mu stať sa ministrom hospodárstva, neskôr začal podnikať hlavne v obrannom priemysle.

Luptak2

Ján Ľupták, Združenie robotníkov Slovenska

Určite najzábavnejší podpredseda v histórii. Čo slovo, to perla. Do funkcie nastúpil ako murár a ako murár z nej sklamaný odišiel. Zvykol sa hodiny krútiť na stoličke a často pôsobil, že si predtým vypil. Ako súčasť Mečiarovej koalície sa podieľal na všetkom zlom, a voliči ho za to náležite potrestali.

Marián Andel, SNS

Bol v SNS od začiatku, Slota sa ho však nezbavil. Bol podpredsedom za SNS aj v období 1998 až 2002.

Rudolf Filkus, nezávislý

Bývalý minister financií za HZDS. Od Mečiara odišiel, ale neskôr to už tak nevyzeralo.

Po Gašparovičovi prišiel Migaš – 1998 až 2002

Foto - TASR
Foto – TASR

Pavol Hrušovský, KDH

Často riadil schôdze, ako právnik ovládal dobre rokovací poriadok a rešpektovala ho aj opozícia. Vo vedení parlamentu potom vydržal roky. Za druhej Dzurindovej vlády bol predsedom NR SR, podpredsedom v čase prvej Ficovej vlády a opäť predsedom za vlády Ivety Radičovej.

Foto - TASR
Foto – TASR

Béla Bugár, SMK

Predseda SMK sa stal podpredsedom v čase, keď si nikto nedokázal predstaviť, že by sa Maďar mohol stať druhým najvyšším ústavným činiteľom. Podobne ako Hrušovský, aj on zvykol riadiť schôdze dobre a mal autoritu.

Igor Presperín, SOP

Ľavičiar z Banskej Bystrice. Ako primátor mesto na roky dopredu zadlžil. Bol nevýrazný politik aj podpredseda.

Druhá Dzurindova vláda, predsedom Pavol Hrušovský (2002 – 2006)

Foto - TASR
Foto – TASR

Viliam Veteška, HZDS

Z Mečiarovho spojenca sa stal jeho kritik. Pre vážnu chorobu proti nemu nakoniec nekandidoval na predsedu strany. Patril medzi výraznejších podpredsedov. Vo funkcii bol až do smrti.

Vľavo Lexa, vpravo Cabaj. Foto - TASR
Vľavo Lexa, vpravo Cabaj. Foto – TASR

Tibor Cabaj, HZDS

Nenápadný, nevýrazný, ale o to vernejší. Pre Cabaja bola táto funkcia vrcholom kariéry. Dostal sa k nej po Veteškovej smrti. V kariére už potom nič ďalšie nedosiahol, hoci s Mečiarom zostal úplne do konca a bol posledným, kto v strane zhasol svetlo.

Foto - TASR
Foto – TASR

Zuzana Martináková, vtedy SDKÚ

Bývalá novinárka a vtedajšia nádej Mikuláša Dzurindu. Schôdze riadila pomerne dobre a mala prirodzenú autoritu. Kým neopustila SDKÚ, patrila k tomu lepšiemu, čo snemovňu riadilo.

Foto - TASR
Foto – TASR

Pavol Rusko, ANO

Po Ľuptákovi asi druhá najzábavnejšia podpredsednícka postavička. Vedenie schôdzí mu nešlo, nemal autoritu a žarty si z neho robila opozícia aj koalícia. Keď sa stal ministrom hospodárstva, bolo to pre neho vykúpením. Pre ministerstvo hospodárstva však nie. Ruskova ANO sa na prázdne miesto podpredsedu snažila presadiť Ľubomíra Lintnera, ale nezvolili ho.

Foto - TASR
Foto – TASR

Milan Hort, SDKÚ

Nevýrazný, ale Mikulášovi Dzurindovi verný. Vystriedal Zuzanu Martinákovú. V parlamente prežil roky a na prvý pohľad pripomínal straníckeho funkcionára 90. rokov.

Roky Pavla Pašku (2006 – 2010), podpredsedami Milan Hort

Foto - TASR
Foto – TASR

Anna Belousovová, SNS

Keď kričala, bolo ju počuť v celej budove. Anna Belousovová bola výraznou podpredsedníčkou, hoci mnohí hovoria, že to je práve ten problém. S Jánom Slotom tvorili nezabudnuteľný tandem. Na sklonku svojej poslaneckej kariéry v pléne stihla vyfackať Igora Matoviča.

parlament predseda NR SR Pavol Paška Miroslav Èíž
Foto – TASR

Miroslav Číž, Smer

Dlhoročný člen Smeru. Rád a dlho rečnil, keď sa rozčúlil, v kadencii slov ho málokto prekonal. Držal stranícku líniu a obhajoval všetko, čo mal.

Sulíkova éra (2010 – 2012), podpredsedami boli opäť Bugár, Hrušovský a Hort

V čase podpresedovania hral viac futbal, ako riadil schôdze. Foto - TASR
V čase podpredsedovania hral viac futbal, ako riadil schôdze. Foto – TASR

Robert Fico, Smer

Schôdze neriadil, bývalý premiér funkciu využíval hlavne preto, aby mohol kedykoľvek a mimo poradia vystúpiť v rozprave. Opozícia ho za neplnenie si povinností neodvolávala.

V súčasnosti, predsedovia Pavol Paška a neskôr Peter Pellegrini

Ján Figeľ, predseda KDH

V jeho prípade nejde o vrchol kariéry. Už bol eurokomisár aj minister dopravy Radičovej vlády – v tom čase malo ministerstvo pre koaličné dohody posilnené právomoci.

Foto - TASR
Foto – TASR

Erika Jurinová, OľaNO

Málo výrazná poslankyňa, spoluzakladateľka OĽaNO. Schôdze riadi bez problémov.

Jana Laššáková, Smer

Okrem tejto funkcie prakticky riadi poslancov Smeru pri hlasovaní. Dvíha palec hore alebo dole, aby vedeli, ktoré tlačidlo na hlasovacom zariadení majú stlačiť.

Foto - TASR
Foto – TASR

Renáta Zmajkovičová, Smer

Dlhoročná členka, ktorá za Smer zvykla predkladať návrhy, do ktorých sa hocikto nehrnul, bola funkciou odmenená. Viac než prejavy zvykol zaujať jej šatník.

Miroslav Číž, Smer

V minulosti už podpredsedom parlamentu bol. Vo funkcii na konci minulého roka vystriedal Zmajkovičovú, ktorej kariéru zabrzdila kauza CT.

Slovensko

Teraz najčítanejšie