Denník N

Veľké dejiny a malé dediny: Nežijeme životom námestí, hovoria v Železnej Breznici

Železná Breznica. Foto N – Daniel Vražda
Železná Breznica. Foto N – Daniel Vražda

Starosta Železnej Breznice Ján Dúbravský už odmieta sledovať mediálne výstupy, pretože má dojem, že zložitú situáciu len zhoršujú. Znepokojuje ho viac predstava stretov v uliciach.

V Železnej Breznici neďaleko Zvolena je po dlhšom čase nad nulou a dopoludňajší dážď sa poobede pomaly mení na sneh. Mladá žena, ktorej sa pýtame na cestu, sadne spokojne do auta a nechá sa odviezť k miestnemu obchodu.

„Do Bratislavy na protest? Dajte pokoj s politikou. Ani do Bystrice by som nešla,“ stíska na kolenách ruksak farby rovnako ťažko identifikovateľnej ako jej vek.

„Je to humus, jedni aj druhí,“ prehodí takmer bez emócie a so záujmom počúva ženský hlas z navigácie, ktorý sa márne snaží otočiť auto do protismeru. „Čo tá pletie, ideme dobre, ujo,“ uisťuje.

Všeobecný nezáujem a znechutenie z politiky v Breznici potvrdzuje predavačka. „To, čo sa stalo, je strašné,“ hovorí popri ťukaní do pokladnice a myslí tým vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Podľa názorov Brezničanov sa dá povedať, že situáciu vnímajú selektívne. Striktne oddeľujú vraždu Jána Kuciaka od toho, čo sa deje v politike. Nie prvý deň majú pocit, že takzvaná veľká politika je niečo mimo nich.

„Viete, nám lepšie nebude, či tam budú títo, alebo druhí,“ zaradila predavačka skeptickú úvahu do zoznamu potravín, ktoré práve nahadzovala do pokladnice.

Mladý farský administrátor v Tŕní Ján Strečok má pod kuratelou aj blízku Železnú Breznicu. Keď sme mu zazvonili pri dverách, čakal práve na jedno z televíznych vyhlásení premiéra Roberta Fica.

„Človek už nevie, či sa má smiať, alebo plakať z toho, čo sa deje,“ zhodnotil situáciu, ale konkrétnejšie ju nekomentoval. Interné smernice vyžadujú na rozhovory s médiami súhlas nadriadených.

Vidiek má iné problémy

Približne štyridsať percent Brezničanov volilo v posledných parlamentných voľbách Smer. V predčasných v roku 2012 ich bolo o takmer 25 percent viac.

Aj starosta Ján Dúbravský, ktorý vedie obec s takmer päťstopäťdesiatimi obyvateľmi už druhé volebné obdobie, je zo Smeru. Podľa volebných výsledkov, reakcií miestnych, sedempercentnej nezamestnanosti a pribúdajúcich nových či rozostavaných rodinných domov prevažuje v obci spokojnosť.

„Myslím si, že to trošku menej emočne prežívame ako ľudia vo veľkých mestách, napríklad v Bratislave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie