Denník N

Prokurátor Špirko: Mám podozrenie, že Kaliňák je skorumpovaný a spáchal sabotáž

Aktualizované – Vasiľ Špirko zverejnil vážne podozrenia voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi z korupcie a podáva na Kaliňáka trestné oznámenie za sabotáž.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko zverejnil závažné podozrenia voči ministrovi vnútra a podáva naňho trestné oznámenie pre sabotáž. Urobil tak pred budovou Úradu špeciálnej prokuratúry vo štvrtok o trinástej hodine. Dôvodom jeho vystúpenia je aj strach o život potom, čo niekto zavraždil novinára Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

Špirko je prokurátor, ktorý dozoroval obchodovanie Ladislava Bašternáka s Robertom Kaliňákom a aj daňové podvody. Jeden z podvodníkov – Ľuboš Varga – mu povedal o vážnych podozreniach z korupcie na ministerstve vnútra. Následne Špirka NAKA dvakrát obvinila z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pred niekoľkými dňami disciplinárna komisia generálnej prokuratúry definitívne potvrdila, že Špirko sa ničoho nedopustil, a oslobodila ho spod všetkých obvinení.

Prokurátor sa tak deň pred veľkou demonštráciou na Námestí SNP rozhodol zverejniť informácie o Kaliňákovi a Počiatkovi, ktoré mu povedal daňový podvodník Varga a ktoré spísal v trestnom oznámení. Doteraz tieto informácie neboli verejné.

Vyhlásenie robím na základe vlastného rozhodnutia a toho, že som slobodný človek,“ povedal na úvod Špirko. Povedal, že jeho príbeh sa začína vtedy, keď Varga požiadal v súvislosti so svojím vlastným trestným stíhaním pre daňové podvody o stretnutie s prokurátorom a prejavil záujem oznamovať skutočnosti z verejného života, ktorých bol svedkom.

Milióny pre Kaliňáka a Počiatka

„Išlo o dodávku sieťových komponentov a technológií v pôsobnosti ministra vnútra,“ hovorí Špirko. 

„Táto osoba mi poskytla citlivé informácie, ktoré sa vzťahovali na vysoko postavených činiteľov tohto štátu, a rozhodol som sa, že využijem poznatky, ktorými táto osoba disponuje. Došlo k spísaniu trestného oznámenia. Od tohto momentu sa stal z obvineného uznávaný svedok a z dozorujúceho prokurátora sa stal prokurátor dozorovaný.“

Špirko prípad asi tri týždne vyšetroval na vlastnú päsť, pretože nedôveroval polícii – vzhľadom na to, že ju vedie Tibor Gašpar. Zabezpečil projektovú dokumentáciu, oslovil napríklad banky. Potom mu však prípad zobrali a teraz nevie, čo s ním je a v akom je štádiu. Špirka obvinili v lete 2016.

Čo bolo v trestnom oznámení?

„Tento svedok uvádzal a opísal konkrétne obchodné spoločnosti a osoby, ktoré sa zúčastnili tejto zákazky, nastavené vzťahy, ktoré fungovali pri realizácii zákazky, hlavne finančné vzťahy.“

Varga opísal dve kľúčové osoby – istého Milana a osobu, ktorú nazýval Peňaženka. Špirko povedal, že Milana sa mu podľa neho podarilo stotožniť, ale nebude hovoriť jeho meno, lebo si tým nie je istý. 

Milan by mal byť blízky človek ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministra financií Jána Počiatka. „Pán Milan nezastupoval len ministerstvo, ale podľa jeho vyjadrenia dohliadal nad realizáciou týchto projektov v prospech osôb a aj to riadil.“

Milan mal podľa Špirka blízko aj k úradu vlády – ku skupine informatizácie pre štátnu správu.

„Úlohou Peňaženku bolo zabezpečovať nakladanie s finančnými prostriedkami, ale aj ich legalizáciu v prospech ministra vnútra a ministra financií. Peňaženka pôsobil ako poradca na ministerstve, avšak jeho jedinou úlohou bolo spravovať tieto peniaze, ktoré pochádzali z provízií, a aj zabezpečovať vzťahy, ktoré sa týkali týchto osôb.“

Svedok podľa Špirka uviedol, že zo zákazky sa platili provízie v desiatkach percent. Opísal aj konkrétne čiastky, ktoré musel odovzdať – išlo o státisíce eur v rôznych splátkach „určené na odovzdanie Jánovi a Robovi“.

Konkrétne mal sám Varga odovzdať v piatich čiastkach 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100- až 150-tisíc eur a nakoniec ešte 100-tisíc eur.

„Peňaženka prízvukoval, že za týmto obchodom sú Jano a Robo – sú to ich peniaze. Ak by nezaplatil, dostal by sa do konfliktu s týmito osobami. Svedok sám označil, že v takomto prípade by to preňho znamenalo katastrofálne problémy.“

Špirko povedal, že išlo o takú schému peňazí, „na základe ktorej by sa vložené peniaze premenili na legálne peniaze pre Jána a Roba“. Na konci reťazca mala byť obchodná spoločnosť FoRest, v ktorej vystupovali Kaliňák a Počiatek.

FoRest je firmou, ktorá funguje od roku 2000. Od roku 2009 ju vlastnia Robert Kaliňák a Ján Počiatek. V predmete činnosti má rôzne služby, vrátane reklamných, a prevádzkovala sieť reštaurácií Steam & Coffee. FoRest mal podľa svojej oficiálnej účtovnej uzávierky v roku 2010 tržby mierne nad milión eur a vykázal plusový hospodársky výsledok vo výške 121-tisíc.

Podľa oficiálnych majetkových priznaní Kaliňák v roku 2010 okrem svojho ministerského platu zarobil 518 800 eur a nasledujúci rok 334 184 eur. Počiatkovo majetkové priznanie z webu parlamentu vymazali.

„Už táto naznačená schéma mi v úvode vyvracala tvrdenia ministra o pôvode peňazí, ktoré pochádzali z tejto spoločnosti,“ tvrdí Špirko.

Celková suma peňazí získaná na základe zákazky bola podľa svedka v objeme 200 miliónov eur.

Kaliňák: Špirko sa zdiskreditoval, načasoval to na pochod

Minister vnútra obvinenia prokurátora odmietol. Obhajoval sa hlavne tým, že po júnových voľbách v roku 2010 ho vystriedal vo funkcii Daniel Lipšic a ten by nekryl akýkoľvek fiktívny obchod. Lipšic podľa neho nechal preveriť všetky rozbehnuté tendre. „Neverím, že by Daniel Lipšic kryl nejaký obchod, ktorá by nezodpovedal nášmu právnemu poriadku,“ dodal Kaliňák.

Minister vnútra opakovane spochybňoval sumu 200 miliónov, ktoré sa podľa neho nedajú „ukradnúť“ zo 16-miliónového tendra. Špirko však netvrdil, že úplatok bol 200 miliónov, hovoril o niekoľkých státisícových úplatkoch zo zákazok. Navyše prokurátor nepovedal, že tieto peniaze zobrali, ale že o tom hovoril Varga vo svojej výpovedi.

„Oznamovateľ súčasne podpísal, že predmetom tejto legalizačnej schémy bol objem peňazí, ktoré on sám vyslovil v hodnote 200 mega, čo vysvetlil, že sa malo jednať hodnote zodpovedajúcej dvesto miliónov euro,“ povedal vo svojom vyhlásení Špirko.

Kaliňák zároveň zaútočil na Špirka, ktorý sa  podľa neho sám zdiskreditoval. Vyčítal mu sfalšovanie zápisnice a aj klamanie o prítomnosti zapisovateľky pri výsluchu. Z týchto skutkov však Špirka disciplinárna komisia prokuratúry oslobodila.

„Minister vnútra musí byť už naozaj v úzkych, keď sa obhajuje mojím menom,“ reagoval Daniel Lipšic na Kaliňáka. Myslí si, že dnes sa preukázalo, aké účelové boli obvinenia prokurátora Špirka. Pokiaľ ide o spomínaný tender, na jeho detaily si Lipšic nespomína. Hovorí, že riešili tisícky zmlúv. Domnieva sa, že aj v ňom, rovnako ako v ďalších, nakoniec vyplatili nižšie sumy ako boli pôvodným vedením ministerstva dohodnuté.

Exminister Ján Počiatek považuje tvrdenia Špirka za absurdné. „Ide o nehorázne a absurdné obvinenie, ktoré nie je absolútne ničím podložené. Vypovedal som k tomu ešte minulý rok,“ odpísal Denníku N.

Celá obrana ministra vnútra Roberta Kaliňáka

Tempest: My neuplácame

Z verejne dostupných zdrojov sa dá zistiť, že ministerstvo vnútra ukončilo v roku 2010 tender na nákup sieťových technológií, komponentov, príslušenstva a softvéru spolu s ich montážou a inštaláciou, ktorý mal hodnotu 15,2 milióna eur. Víťazom bola spoločnosť Tempest.

Išlo o užšiu súťaž, v ktorej s Tempestom súperila ešte jedna firma. Jej meno vo vestníku verejného obstarávania zverejnené nie je, no Tempest ju údajne porazil o 109,2 tisíca eur. Ministerstvo rozhodlo o zadaní zákazky 17. marca 2010. V júni 2010 sa uskutočnili voľby, po ktorých prvú Ficovu vládu vystriedala vláda Ivety Radičovej.

Firma Tempest reaguje, že ich polícia nevyšetrovala a úplatky nedávali. „Priznám sa, že neviem, či ide o tento tender. Neviem o tom, že by nás vyšetrovala v tejto súvislosti polícia,“ reagoval Peter Kotuliak, ktorý bol do 15. júla 2010 predsedom predstavenstva Tempestu a teraz je predsedom dozornej rady tejto IT firmy. „Viem vám stopercentne povedať, žiadne úplatky sme v tejto súvislosti, ani v žiadnej inej nikomu nedali,“ povedal Kotuliak, jeden zo spoluvlastníkov Tempestu, a s podrobnosťami odkázal na firmu.

„K tvrdeniam pána Špirka sa nedokážeme vyjadriť, pretože žiadne z uvedených informácií nám nie sú známe,“ uviedla firma v stanovisku.

Tempest potvrdil, že v spomínanom období realizoval implementáciu rozsiahlej celoštátnej MPLS siete pre ministerstvo vnútra. Základom pre spoluprácu bola rámcová dohoda v hodnote 15,2 milióna eur, ktorú firma podpísala v roku 2010. Jej čerpanie bolo rozložené do rokov 2010 – 2012 podľa príslušných etáp projektu. „Implementovaná technológia je pre ministerstvo vnútra jednou z kľúčových a je plne v prevádzke. Rámcová dohoda bola uzatvorená na základe výsledku verejného obstarávania. Realizácia všetkých fáz projektu prebehla v zmysle podmienok uvedených v Rámcovej dohode a v príslušných čiastkových zmluvách,“ uviedla IT firma Tempest.

Sledovali ma policajti, prišli muži na motorkách

„Táto legalizačná schéma bola dochovaná, založil som ju do spisu a mala by sa nachádzať v tomto spise.“ Celá zákazka podľa oznamovateľa slúžila len na to, aby sa vytiahli peniaze pre Roba a Jána.

Špirko sa pýta, z akého dôvodu voči nemu viedli stíhanie, dvakrát ho obvinili, zobrali mu osobné veci, prehľadali kanceláriu a sledovali jeho aj jeho rodinu.

„Komu to malo prospieť?“ pýta sa. Špirko hovorí, že ho sledovali policajti a v blízkosti jeho domu sa pohybovali mohutní muži na motorkách – chopperoch. „Komu to mohlo prospieť? Dochádzam k vlastnému záveru, že aj tejto spoločnosti, pretože konečne môže pochopiť, ako sa riadi tento štát, kto ho riadi a v čí prospech.“

Špirko bol prokurátor osemnásť rokov a teraz podáva trestné oznámenie pre sabotáž na Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara, riaditeľa NAKA Petra Hraška a šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera. Špirko hovorí, že má podozrenie, že Kaliňák sám vydal pokyn na jeho zdiskreditovanie.

Video: Prokurátor Špirko odpovedá na novinárske otázky

„Tento štát mi nevie zabezpečiť ochranu, a to len preto, že som spísal zápisnicu o trestnom oznámení, a pretože som sa rozhodol vlastnou činnosťou takúto obzvlášť závažnú trestnú činnosť vyšetrovať. Môžete vymeniť vyšetrovateľa, zdiskreditovať prokurátora, ale nemôžete zničiť jedno – zničiť pravdu. Pravda je len jedna,“ povedal Špirko.

Vyzval ľudí, aby hlásili podozrivé dianie

Prokurátor povedal, že zásah voči jeho osobe hodnotí ako zásah do jeho základných práv a slobôd jednotlivca. „Uvedená skutočnosť, pokiaľ sa preukáže, je zásahom do základov tejto republiky, do ústavného zriadenia.“

Celá jeho diskreditácia mohla podľa neho slúžiť len na to, aby sa kauza poriadne nevyšetrila.

Špirko vyzval všetkých ľudí, aby oznámili všetky podozrivé skutočnosti, o ktorých vedia. „Iba vaša ľahostajnosť a vaša apatia k veciam verejným dostali túto spoločnosť do stavu, v akom sa nachádza.“ Vyzval aj všetkých predstaviteľov bezpečnostných zložiek, aby nevytvárali alibi pre tých, „ktorí tento štát morálne, právne a hlavne ekonomicky devastujú“.

Špirko povedal, že dnes ešte určite bude prokurátorom a „neviem, ako si moje vystúpenie vyhodnotia moji nadriadení“.

Viac podrobností uvedie v trestnom oznámení. „Svedok, ktorý bol priamo pri tom, je – mali tam byť prítomné aj iné osoby, otázka je určitej občianskej hodnoty týchto osôb, či sa rozhodnú potvrdiť túto verziu, alebo či u nich bude pretrvávať strach a obava.“

Gašpar: Špirko zavádza

„Každý občan tejto krajiny môže podať trestné oznámenie, platí to aj o občanovi Špirkovi. Neviem, aký trestný čin bude oznamovať. Považujem jeho výroky za zavádzanie verejnosti, určite v mnohom,“ povedal policajný prezident Gašpar.

Gašpar tvrdí, že Špirka neodpočúvali. „Rozumiem, že sa jeho vyjadrenie v kontexte dnešných dní hodí.“

Policajný prezident tvrdil, že nevie nič o zákazke, na ktorú upozornil Špirko. „Neviem o nej nič, keď to chcete, aby to bolo podrobné, tak sa to musí vyšetriť,“ povedal Gašpar na otázku ohľadom zákazky, ktorá mala byť predmetom korumpovania Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Z funkcie Gašpar odmieta odstúpiť. „Prezident policajného zboru nie je volená funkcia občanmi, ja mám štátnozamestnanecký pomer,“ povedal Gašpar. Dôvody na jeho odvolanie podľa neho nefungujú. „Ja nevyšetrujem, ja nemám pridelené vyšetrovacie spisy.“

Podľa Gašpara to, že prokurátora Špirka vyšetrovala Národná protikorupčná jednotka, sa dohodlo na generálnej prokuratúre a vyšetrovanie sa začalo tak, že na Špirka podal oznámenie odsúdený daňový podvodník Ľuboš Varga. Polícia podľa Gašpara tento trestný čin sama nevyhľadávala.

Tibor Gašpar tvrdí, že trestné oznámenie, ktoré podal Varga a ktoré najprv sám vyšetroval prokurátor Špirko, polícia vyšetruje. „Keď budú výsledky, tak vám to bude oznámené.“ Prípad vyšetruje Národná protikorupčná jednotka, ktorej šéfuje Róbert Krajmer.

Polícia tvrdila, že zápisnicu o trestnom oznámení nepodpísal Varga, ale bol to niekto, kto jeho podpis napodobnil. Vyšetrovanie neukázalo, že zápisnicu podpísal Špirko.

„Kto tou zápisnicou disponoval, v čom počítači bola?“ opýtal sa Gašpar. Vzápätí povedal: „Ja netvrdím, že ich napodobňoval on.“ To, že to neurobil Špirko, vyhlásila aj disciplinárna komisia.

Denník N oslovil špeciálneho aj generálneho prokurátora. Dušan Kováčik odkázal, že sa vyjadrí, až keď sa so Špirkom osobne stretne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prokurátor Špirko

Robert Kaliňák

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie