Denník N

Kiska váhal, či prísť na stretnutie za Dankom a Ficom, šéf parlamentu už informoval, že prezident príde

Koalícia na čele s Ficom, Dankom a Bugárom mení pravidlá krátko pred voľbami, dotkne sa to aj strany Andreja Kisku. foto – tasr
Koalícia na čele s Ficom, Dankom a Bugárom mení pravidlá krátko pred voľbami, dotkne sa to aj strany Andreja Kisku. foto – tasr

Stretnutie s premiérom a predsedom parlamentu bude mať podľa prezidenta zmysel iba vtedy, ak bude viesť ku konkrétnym výsledkom.

Traja najvyšší ústavní činitelia majú v piatok diskutovať, ako upokojiť ľudí a vyriešiť politickú krízu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.

Obedné stretnutie na Bratislavskom hrade zvolal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), účasť obratom potvrdil premiér Robert Fico (Smer).

Prezident Andrej Kiska sa zatiaľ o svojej účasti jasne nevyjadril. Vo vyhlásení vo štvrtok oznámil, že stretnutie má zmysel len vtedy, ak sa skončí konkrétnym výsledkom, ktorý povedie k upokojeniu napätej atmosféry a ukončeniu politickej krízy.

Prezident poslal návrh

Návrh spoločného vyhlásenia poslal prezident poobede Dankovi aj Ficovi. Predseda Národnej rady však na oficiálnu odpoveď prezidenta, ktorá by jeho účasť potvrdila, nepočkal. V pozvánke pre médiá informoval, že na stretnutie prídu všetci traja ústavní činitelia.

„Prierezový dokument – deklarácia, ktorá bude kompromisom všetkých strán – je v súčasnej situácii nutnosťou. Verím zároveň, že zajtrajšie stretnutie obrúsi hrany konfliktu premiéra s prezidentom,“ reagoval Danko na požiadavku prezidenta. Úrad vlády ani premiér Fico sa k nej zatiaľ nevyjadrili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie