Denník N

Soros ante portas!

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Premiér veľmi dobre vie, že ak nastúpi na východnú cestu, tak Most a ani Európu už potrebovať nebude. Ak sa aj u nás rozbehne sorosovské šialenstvo, tak Smeru opäť zasvieti slnko.

Začiatkom minulého týždňa som napísal dlhší článok o predvolebnom Maďarsku. V článku som si uťahoval z nemožných nápadov, ktorými sa Fidesz snaží osloviť voličov.

Na Slovensku nikdy

Predstavitelia tejto strany v uplynulých rokoch často opakovali, že Brusel im chce rozkazovať podobne, ako to počas socializmu robila Moskva. Podľa Budapešti je medzi dvoma centrami len ten rozdiel, že Rusi nesekírujú predstaviteľov lojálnych krajín rôznymi kontrolami a termínmi, kým EÚ hundre už za spreneveru desiatich miliónov eur a zaraz vysiela do Budapešti svojich žandárov, ktorých bezočivosť nepozná hranice.

Len si predstavte, úrad pre boj proti podvodom menom OLAF nedávno začal obťažovať samotného premiérovho zaťa. O pánovi Tiborczovi opovážlivo tvrdí, že súťaže vyhral vďaka „drobným“ podvodom, preto Brusel od neho žiada späť zopár miliónov. Viktora Orbána to veľmi nahnevalo a hneď začal konať. Zistil, že občania sú s EÚ nespokojní nielen v Pešti, ale aj v Prahe a Varšave.

Jeho špióni odhalili prekvapivú vec. Vypátrali, že nenávistné postoje Bruselu nekorenia u európskych politikov, ale u 87-ročného amerického miliardára maďarsko-židovského pôvodu Georgea Sorosa.

Po tomto náleze sa spustila mašinéria Fideszu. Krajinu zaplavili bilbordy znevažujúce a/alebo atakujúce Sorosa. Médiá nenechali na Sorosovi suchú ani nitku, predstavitelia Fideszu zasa súťažili, kto dokáže v trojminútovom rozhovore viackrát povedať Soros.

Ak sa pokazilo počasie, informovali, že prírodné živly zmanipuloval Soros. Futbalová reprezentácia hanebne prehrala? Iste, veď Soros prezradil súperovi taktiku Maďarov. Čakali ste dlho u lekára? Áno, lebo Soros odlákal maďarských lekárov na Západ.

Soros podľa orbánovcov podplatil európskych lídrov, aby ubližovali Maďarsku. Aj migranti sa vydali do Európy len preto, lebo Soros každému, komu sa podarí dostať do Maďarska, prisľúbil Mercedes a detailné inštrukcie, ako rozčúliť potentátov Fideszu.

Nuž, v spomínanom článku som si robil žarty z týchto pochabostí a tešil som sa z toho, že slovenskej politickej elite ani nenapadne častovať voličov takýmito šialenstvami.

V závere článku som si neodpustil ani najnovší budapeštiansky vtip, podľa ktorého si podlý, starý bosorák po Európskej únii kúpil aj OSN. Fidesz je totiž presvedčený, že už aj OSN hrá podľa Sorosových nôt.

Viem, že v Maďarsku prebieha predvolebná kampaň, no takúto hlúposť vymyslí len človek, ktorému mäkne mozog, napísal som. A opäť som poznamenal: Ako dobre, že na Slovensku sa takéto sprostosti nedajú „predať“. Slovenský premiér by sa k takýmto stupídnostiam neznížil. Okrem toho Fico viackrát zdôraznil, že EÚ nemá alternatívu.

Radikálna zmena

Než som článok odovzdal, prišla hrozná správa o dvojnásobnej vražde a mal som pocit, že nie je čas na žarty. Nielen pre dva vyhasnuté mladé životy, ale aj preto, lebo po nehanebnom zločine sa do krajiny privalila lavína bahna, ulicami a námestiami Slovenska sa začala valiť veľká špina. Pomaly uplynú už dva týždne od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky, no vášne nielenže neopadávajú, ale zo dňa na deň sa stupňujú. Nikto nevie, čo prinesie budúcnosť, o akých podlostiach a podvodoch sa dozvieme zajtra ráno. Občania na zhromaždeniach žiadajú vypátranie páchateľov a vyvodenie (politickej) zodpovednosti.

Dúfal som, že demisiou Mareka Madariča sa ľady prelomia a predstavitelia vládnej strany si uvedomia, že existujú životné situácie, ktoré sa nedajú riešiť peniazmi a sľubmi. Vražda dvoch mladých ľudí je takouto situáciou.

Vyhasnuté životy už nikto nevráti, no isté gestá sú nevyhnutné. Aj keby nebol nijaký iný dôvod, hlava rezortu vnútra musí v takýchto prípadoch odstúpiť len z čírej slušnosti.

Lucia Žitňanská vyhlásila, že rovnaký názor má aj vedenie Mosta. Pravda, občanov rozčúlilo už to, že Most nekonal ihneď, no podľa Bugára ide o veľmi ťažké rozhodnutie a zodpovednosť zaň nie je len na jeho pleciach. Zdôraznil však, že bez rekonštrukcie vlády budú hlasovať za odchod z koalície. Robert Fico pochopil, že Bugár tentoraz neblufuje. A predsa sa nepoddal.

Dňa 5. marca sme pochopili, prečo premiér neustúpil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie