Denník N

Autor kníh o mafii: Píšeme si tu desivý príbeh, v ktorom je možné úplne všetko

Najvyšší predstavitelia štátu priviedli krajinu na hranicu tragickej frašky, tvrdí Jozef Karika.

Téme mafie sa literárne začal venovať pred desiatimi rokmi. Odvtedy jeho romány z tejto oblasti získali čítanosť v státisícoch. Jozef Karika zjavne vie napísať pútavý príbeh. Myslí si, že napriek fiktívnosti môže literárne dielo obsahovať vyššiu koncentráciu pravdy. Pretože popisuje archetypálne vzorce ľudského správania a fungovania spoločnosti. O súčasnom dianí však autor úspešných románov tvrdí, že prekračuje jeho fantáziu.

Na Facebooku ste napísali, že ak by ste vytvorili príbeh, v ktorom fiktívny slovenský premiér býva v byte daňového podvodníka, za asistentku má „modelku“ talianskej mafie, s ktorou je prepojená časť aparátu krajiny, čo vyústi do nájomnej vraždy mladého novinára a jeho partnerky, ktorá sa vyšetruje za ministrovania človeka, spájaného s finančnými machináciami, tak by vás čitatelia vysmiali. Prečo?

Pretože by takúto zápletku určite neprijali. Považovali by ju za príliš uletenú. Vychádzam z toho, že príbehy by mali zrkadliť realitu. To znamená, že sa pohybujú po trajektóriách, ktoré sú vymedzené normalitou. A to vrátane fantasy príbehov. Aj tie musia obsahovať nejaký prvok normálnosti, hoci sa odohrávajú v magických krajinách. Naša dnešná situácia však signalizuje, že sme úplne vyleteli z normality. Spoločnosť sa vykĺbila do veľmi nebezpečného abnormálneho priestoru, v ktorom je možné úplne všetko.

Čo to znamená? Realita predbieha fikciu?

Sme svedkami zaujímavého paradoxu. Hovorí sa, že umenie zrkadlí život. Niekedy však aj život zrkadlí umenie. Napríklad po premiére filmu Krstný otec v Amerike sa skutoční členovia Cosa Nostry začali obliekať tak, ako to videli vo filme. Čiže ten príbeh akoby nastavil realitu. U nás sa dnes deje niečo podobné. No tento príbeh je, bohužiaľ, poskladaný z tých najtragickejších a najlacnejších prvkov. Je to na hranici veľmi tragickej frašky. A na túto úroveň našu realitu dotiahli najvyšší predstavitelia štátu – napríklad premiér a minister vnútra.

Viete si predstaviť, že napriek tragickosti a absurdnosti sa tohto námetu niekto ujme?

Viem minimálne o dvoch autoroch, ktorí majú v dlhodobejšom pláne túto situáciu literárne spracovať. Ja sa toho určite nebudem dotýkať. Je to síce lákavé,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra

Teraz najčítanejšie