Denník N

Ivan Mikloš: Fico a Kaliňák sú už politické mŕtvoly

Ivan Mikloš. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ivan Mikloš. Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico je podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša rovnaký ako Mečiar a mal by odstúpiť. Vláda SaS, OĽaNO, Sme rodina a KDH je podľa neho lepšia alternatíva než súčasná koalícia.

Špeciálny prokurátor Vasiľ Špirko tvrdí, že minister vnútra Kaliňák a vedenie polície sa snažili zabrzdiť vyšetrovanie podozrení z korupcie u Kaliňáka a Počiatka. Môže to urýchliť koniec Fica a Kaliňáka?

To neviem, ale určite by malo. Vyhlásenia Špirka ma vôbec neprekvapili. Už dlho tvrdím, že eldorádom korupcie na Slovensku sú počas vlád Smeru informatizácia, veľké infraštruktúrne projekty, eurofondy a vratky DPH.

V utorok ste dali na Facebook status, ktorý zdieľali stovky ľudí. Napísali ste, že Fico je len sofistikovanejší Mečiar, ktorý hovorí po anglicky a vie používať príbor, ale že skončí ako Mečiar a táto analógia sa v týchto dňoch napĺňa. Skúste to ich porovnanie rozviesť.

Ten status to vystihuje v najkoncentrovanejšej podobe. Roky hovorím, že Fico oslovuje podobné skupiny voličov podobným spôsobom – demagógiou, populizmom, rozdávaním. Klame tak, ako klamal Mečiar, zneužíva moc, aj keď to robí sofistikovanejšie, teda aj jemnejšími metódami, ale ani to nemusí platiť. To ich prepojenie je aj cez podobný typ ľudí okolo oboch. Mečiar mal svojho Lexu, Fico svojho Kaliňáka. Tak, ako Mečiar bojoval s prezidentom Kováčom, začal Fico bojovať s prezidentom Kiskom a Mečiar aj Fico používajú Sorosa ako politický nástroj, čo je absurdné. A je toho oveľa viac, dokonca aj to, čo som nespomenul: Mečiar mal svoje Pasienky, Fico má svoje MDŽ.

Platí to teraz menej či viac?

V posledných dňoch v súvislosti s tragédiou, ktorá sa teraz stala a s tým, čo vyšlo najavo po nej, sa mozaika ešte viac doplnila a stala sa zreteľnejšou a viditeľnejšou. Je to, ako keby sa stále viac odhaľovala mozaika dvojitej Ficovej a Mečiarovej tváre.

Boli ste členom štyroch vlád a dobre poznáte Bélu Bugára i Luciu Žitňanskú. Myslíte, že to Fico ustojí a bude ďalej premiérom?

Premiérom v najbližších dňoch a týždňoch zrejme bude. Fico a Kaliňák sú však už politické mŕtvoly, bez ohľadu na to, ako dlho ešte budú okupovať úrad vlády a ministerstvo vnútra. Neviem, ako dlho tam ešte budú,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie