Denník N

Organizátor zhromaždenia vo Veľkom Krtíši: Fico už nikdy nebude taký sebavedomý a arogantný

Jozef Filkus. Foto - archív J. F.
Jozef Filkus. Foto – archív J. F.

Veľmi nás podceňujú, ak si myslia, že za všetkým musí byť zahraničie, tvrdí Jozef Filkus.

JOZEF FILKUS sa narodil v roku 1963, má strojársku maturitu. Od roku 1999 je starostom obce Malé Zlievce, dnes o 17.00 hodine organizuje zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko na námestí vo Veľkom Krtíši.

Dnes sa nielen vo Veľkom Krtíši konajú zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko. Prečo to organizujete?

Keď som si v pondelok pozrel reláciu Reportéri Českej televízie o tom, čo sa u nás stalo, ostal som v nemom úžase. Ostal som ticho, zaskočený, priam zasiahnutý tým, ako v našej krajine fungujeme.

Chceme si tiež pripomenúť pamiatku dvoch násilne zavraždených mladých ľudí – Martinky a Janka. Títo ľudia sa nechcene stali hrdinami. Za normálnych okolností by sa tešili zo života, niekto im to však navždy prekazil. Také veci sa nesmú stávať za žiadnych okolností.

Má čosi také potenciál meniť krajinu k lepšiemu?

Keď sme sa vo Veľkom Krtíši na námestí stretli minulý piatok, videl som veľké odhodlanie ľudí. Ako človek s istými životnými aj politickými skúsenosťami som pritom z očí účastníkov dokázal vyčítať, že určite nešlo o posledné stretnutie. Že prídu aj ďalšie kroky a požiadavky.

Stále síce nevieme, aká je prevažujúca nálada na Slovensku, ale ja som optimista. Po tom, čo sa v tejto krajine preukázalo, musia nastať zmeny. Vládna strana ich nazýva štátnym prevratom, čo je nezmysel, pointa je v tom, že Slovensko už naozaj nemôže viesť doterajšia politická garnitúra.

Vidím teda nádej, na druhej strane sa obávam. Kto videl štvrtkové tlačovky policajného prezidenta Gašpara a tragikomickú tlačovku predstaviteľov Smeru, môže ostať zastrašený slovami, že potečie krv, že nastane násilie a podobne. Už sa nehrá o fazuľky a každý vidí, že vládna moc je schopná čohokoľvek.

Veľký Krtíš je mesto, o ktorom by ešte pred mesiacom nik nepovedal, že by sa v ňom mohli mobilizovať desiatky občanov a protestovať proti moci. Dlhodobo je to mesto, v ktorom víťazí Smer.

Máte pravdu, o to pozitívnejšie na mňa pôsobilo, keď tí ľudia minulý piatok prišli. Boli tam aj takí, o ktorých som ani netušil, že dokážu prejaviť osobný názor. Ide o jednoduchých a slušných ľudí, ktorých netreba zvážať násilím ako na smerácke oslavy MDŽ.

Príčinou je to, že politici prekročili hrubú čiaru, za ktorú sa nesmie ísť. V ľuďoch sa tým čosi zlomilo a Veľký Krtíš, inokedy pasívny, sa ozval tiež. Tunajší ľudia už jednoducho vidia, že takto sa politici správať nesmú.

Fico a jeho poskokovia obviňujú organizátorov zhromaždení, že sú skoordinovaní s prezidentom, ten zase so Sorosom, pričom im ide o štátny prevrat. Účelovo teda vyťahujú konšpiračné nezmysly, určené jednoduchším. Fico zároveň kričí, že na predčasné voľby nemáme nárok, hoci to bol on, čo to isté vykrikoval Dzurindovej a Radičovej vláde pri úplných banalitách. Ako to celé čítať?

Aj ja to zhromaždenie vo Veľkom Krtíši organizujem len preto, že som riadený zo zahraničia a podporuje ma Soros. A veľmi som sa včera hanbil, keď ma poslanec Smeru Blaha na tlačovke odhalil. Keby situácia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie