Denník N

Opatrovateľka, ktorá prehovorí na proteste: Na Slovensku sa nedá žiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na piatkovom pochode v Bratislave vystúpia novinári, učitelia a študenti, opatrovateľky, lekári aj sestričky, mimovládne organizácie, zástupcovia z kultúry a duchovní.

Bibiana Kudziová pracuje ako opatrovateľka v Rakúsku. Žije tam už 17 rokov. Zastupuje záujmy opatrovateliek vo Viedni, spravuje facebookovú skupinu s viac ako 16-tisíc opatrovateľkami a zúčastňuje sa aj na rokovaniach s ministerstvom práce. 

Prečo vystúpite na proteste v Bratislave?

To, čo sa deje práve na Slovensku, sa ma hlboko dotýka, aj keď 17 rokov žijem v zahraničí. A aj to je dôvod, prečo žijem v zahraničí – lebo na Slovensku sa žiť nedá. Tam sa len prežíva. To, čo sa deje teraz, po smrti Jána a Martiny, prerazilo všetky hranice.

Ako vnímate, čo sa posledné dva týždne na Slovensku deje?

Hanbím sa, že máme na Slovensku politikov, ktorí v takejto situácii automaticky neodstúpili. Keď sa pozrieme do iných štátov, je to bežné. Nemusí to znamenať, že si tým pripustia vinu, ale mali by to urobiť z rešpektu pred vyšetrovaním, aby bolo objektívne. Žijem v zahraničí a vidím a cítim, ako ľudia na Slovensku stratili dôveru v túto vládu, a aj to by pre politikov mal byť dôvod na odstúpenie. Mali by to posunúť na zahraničných vyšetrovateľov. A možno by si postupne vedeli vybudovať späť dôveru, ktorú teraz nemajú.

Vy im dôverujete?

Nie.

Zmenilo sa to po vražde alebo ste im neverili ani predtým?

Bolo to tak aj predtým, ale u mňa sa to ešte viac posilnilo, keď som čítala, že niekto nemal vôbec previerku na najvyšších postoch, niekto mal, aj keď nemal mať. Zatkli členov mafie, potom ich prepustili, mali legálne zbrane pritom, boli vyšetrovaní. To sú veci, po ktorých nemôžem štátu veriť, lebo keď sa stane niečo mne, tak to bude zasa tak, že sa skutok nestal.

Prečo podľa vás nik neodstúpil?

Bojím sa, že to už ani nemôžu urobiť a zachraňujú už len seba.

Ako ste sa dozvedeli o tom, že zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú?

Zdieľali to kamaráti na sociálnych sieťach. Odkedy sa to stalo, sledujem dianie na Slovensku ešte viac ako predtým. Veľa času teraz trávim tak, že sledujem vyhlásenia, čítam články. Bola som na pochode aj v minulý piatok v Bratislave, aj v nedeľu vo Viedni. Vnímam, že vyjadriť svoju úctu bola moja povinnosť.

Poznali ste ich?

Nie osobne, ale články Jána Kuciaka som čítala.

Zmenilo sa po tejto udalosti to, ako vnímate Slovensko?

Plakala som asi 15 minút v autobuse cestou do práce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie