Denník N

Keď nemáte oceľ, nemáte krajinu, povedal Trump. Vyššie clá však v minulosti nepomohli

Donald Trump podpísal vyššie clá na dovoz ocele a hliníka. Foto – TASR/AP
Donald Trump podpísal vyššie clá na dovoz ocele a hliníka. Foto – TASR/AP

Európska únia dúfa, že bude mať výnimku z 25-percentného cla na oceľ, ktoré zaviedol Donald Trump.

Johnstown je mesto, akých je v štáte Pensylvánia viacero. Pred desaťročiami ho ťahal silný oceliarsky priemysel, v miestnych oceliarňach pracovali aj mnohí emigranti zo Slovenska a ich potomkovia.

V regióne pred druhou svetovou vojnou žil a pracoval aj Michal Strank, rodák z Jarabiny pri Starej Ľubovni, ktorý je na slávnej fotke medzi americkými vojakmi, ako zdvíhajú americkú zástavu na ostrove Iwodžima.

Od 80. rokov však oceliarsky priemysel v meste upadol. S továrňami odišli aj ľudia, kým v 60. rokoch tu žilo 60-tisíc osôb, dnes je to tretina.

Tí, čo zostali, v roku 2016 v prezidentských voľbách vo veľkom volili Donalda Trumpa. V okrese, ktorý v roku 2008 ešte tesne získal Obama, dostal predvlani Trump 74 percent hlasov.

Krajina bez ocele nie je krajina

Práve týmto voličom sa svojou protekcionistickou rétorikou prihováral kandidát Donald Trump v kampani. Časť svojich sľubov naplnil vo štvrtok, keď podpísal zvýšenie cla na dovoz ocele (25 percent) a hliníka (10 percent).

Mnohí odborníci však hovoria, že tieto kroky naspäť pracovné miesta v americkom oceliarstve nevrátia. Naopak, riskujú obchodnú vojnu medzi Amerikou a spojencami, vrátane Európskej únie.

Na podpísanie nariadenia o zavedení cla využil Trump málo používaný zákon z roku 1962, ktorý sa odvoláva na národnú bezpečnosť. „Naše továrne sme nechali zhrdzavieť a prosperujúce komunity zmeniť na mestá duchov. Táto zrada teraz skončila,“ povedal Trump podľa New York Times.

„Ak nemáte oceľ, nemáte krajinu,“ dodal.

Opatrenia, ktoré podpísal, však nie sú také silné, ako sa predtým hovorilo. Trump si ponechal možnosť, aby konkrétnu krajinu vyňal. Urobil to už v prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie