Denník N

Róbert Bezák: Niekedy si treba povedať, že už stačilo

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostali ľudia ľahostajní, už by Slovensko nemalo budúcnosť, hovorí emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Prečo ste sa rozhodli vystúpiť na zhromaždení v Bratislave?

Nebolo to ani o tom, že som sa rozhodol, ale bol som rozhodnutý. Keď mi telefonovali organizátori, tak som sa pýtal, či ma naozaj chcú. Obdivujem tých ľudí, ktorí tam sú. Ich angažovanosť, smelosť aj odvahu. Cítil by som sa slabý, keby som sa od nich odtiahol. Vnímam, že ide o veľmi vážnu vec. Ide o smrť dvoch mladých ľudí, ale aj o všetko, čo sa zhmotnilo v našej spoločnosti.

Ako vnímate udalosti posledných dvoch týždňov?

Vidím to aj na mojom prípade, že vieme filozofovať o práve a spravodlivosti, hodnotách a dôstojnosti. Musíme však zažiť konkrétnu udalosť, a toto bola veľmi surová udalosť, smrť dvoch mladých ľudí. Tá príšerná agresivita toho, kto vykonal to dielo. Je až neuveriteľné, že niečo také môže vôbec existovať, pretože na takejto úrovni už ľudský život nemá vôbec žiadnu hodnotu. Myslím si, že nešlo naozaj o náhodu. Vidím v tom posolstvo pre nás ostatných: „My si po vás prídeme, kedy chceme.“ A to je veľmi nebezpečné pre každého. Nie je to len o Jankovi a Martine, ale je to o každom z nás.

Video: Prišlo 50-tisíc ľudí, vystúpili aj Bezák a sestra Jána Kuciaka
Autorka: Martina Koník

To ste si aj pomysleli, keď ste sa dopočuli o ich vražde?

Obaja boli veľmi mladí na to, aby boli v spoločnosti až takí známi. Myslím si, že ak by boli známi, tak by to išlo skôr cez horenie áut či rozbíjanie okien. Išlo by len o akési upozornenia, ale toto mi pripadá ako bohorovnosť tých, ktorí sa rozhodli ukončiť ich životy. Ako keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie