Denník N

Slovensko zažilo najväčšie demonštrácie v histórii. V Bratislave bolo podľa odhadov 50-tisíc ľudí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Správu aktualizujeme – Do ulíc slovenských miest vyšli desaťtisíce ľudí. Žiadali vyšetrenie vraždy a vyvodenie zodpovednosti.

V Bratislave bol v piatok najväčší protest od Nežnej revolúcie v roku 1989. Zhromaždenie s názvom „Postavme sa za slušné Slovensko“ podporili desaťtisíce ľudí a významné osobnosti. Ale nebola to len záležitosť hlavného mesta.

Veľké pochody prešli Košicami (odhad TA3 bol až 15-tisíc ľudí, v Prešove, kde prehovorila aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, sa stretlo okolo 7-tisíc občanov, v Banskej Bystrici (okolo 4-tisíc ľudí), v Trnave (2500 ľudí), v Liptovskom Mikuláši (2-tisíc ľudí) a napríklad v Žiari nad Hronom prišlo okolo 500 ľudí. Verejnosť sa celkovo zišla najmenej vo viac než 40 mestách. Také masové a také rozsiahle pochody Slovensko vo svojej modernej histórii ešte nezažilo.

Na bratislavskom Námestí SNP mohlo byť podľa odhadov Denníka N až 50-tisíc ľudí, ktorí žiadali okrem vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj vyvodenie politickej zodpovednosti. Vyslovili požiadavku novej dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

Plné bolo námestie aj priľahlé ulice. Množstvo ľudí obsadilo priestor pred budovou ministerstva kultúry, ďalšie tisíce sa na námestie nedostali cez preplnené bočné uličky. Zrejme najčastejšie skandovaným heslom večera sa stalo „Dosť bolo Fica,“ často sa námestím ozývalo aj „Nie je nám to jedno“.

Video: Prišlo 50-tisíc ľudí, vystúpili aj Bezák a sestra Jána Kuciaka
Autorka: Martina Koník

Dav siahal až ku Kamennému námestiu a prítomní redaktori Denníka N sa zhodli, že koncentrácia ľudí nebola výrazne menšia ako uprostred námestia.

Aj RTVS vo svojich večerných správach odhadla účasť na 50-tisíc. Horný odhad bol ešte o desaťtisíc vyšší.

Zhromaždenie tak počtom účastníkov prekonalo minulotýždňový spomienkový pochod. Vtedy sa podľa organizátorov na Námestí slobody zišlo približne 25-tisíc ľudí a ich odhady potvrdila aj internetová aplikácia na portáli MapChecking.

Všetko prebehlo pokojne, Bezák sa prihovoril Mostu

Demonštrácia prebehla pokojne a bez akýchkoľvek problémov. Na pódiu sa vystriedali zástupcovia rôznych profesijných a kultúrnych združení či neziskoviek.

„Usporiadatelia mi hovorili, aby som upokojil ľudí, ale ja tu nevidím nepokojných ľudí, ale rozhodných ľudí,“ povedal emeritný arcibiskup Róbert Bezák. Pozdravil predstaviteľov strany Most-Híd a jej šéfa Bélu Bugára, do ktorých vložil svoju dôveru a dal im svoj hlas za lepšie Slovensko. „Nech rozmýšľajú,“ povedal.

„Je v tom čosi hrozivé, biblické, že smrť v nás obnovuje túžbu po pravde a spravodlivosti,“ povedal emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Foto N – Tomáš Benedikovič

„Aby zabitie človeka prešlo pomedzi nás, vedľa nás, a stratilo sa v čase, to by bolo znakom, že sme morálne rozvrátení. Bolo by to znakom, že nám už na ničom nezáleží, ale my takí nie sme, nám na to záleží,“ odkázal Bezák.

Protest v hlavnom meste Slovenska podporila aj mama zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica, no nie osobne, vystúpila totiž na zhromaždení v Prešove. 

Na pódium do Bratislavy prišla sestra Jána Kuciaka Mária. „Nedá sa slovami opísať, aké chvíle teraz prežívame. Dúfam, že nikto z vás nebude musieť nič podobné zažiť. Mám pocit, že guľku priamo do srdca dostala celá naša rodina, a že všetci sme tak trochu zomreli,“ uviedla.

„Ďakujem, že ste tu a že vám to nie je jedno. Lebo ani Martinke a Jánovi to nebolo jedno, chceli urobiť lepšie miesto na život,“ dodala.

Štefan Hríb, šéfredaktor .týždňa, vystúpil za novinárov. Povedal, že za dva týždne od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odznelo priveľa slov a primálo činov. „A padlo aj veľa masiek. Už vieme, že extrém v tejto krajine nie je len Kotleba. Zistili sme, že k antisemitizmu a šíreniu nenávisti voči slobodnému svetu sa hanebnými konšpiráciami o Georgovi Sorosovi – a už aj bláznivými konšpiráciami o týchto občianskych zhromaždeniach – pridali aj viacerí ústavní činitelia. Je to desivé, je to hanba a je to nebezpečné.“

Hríb v prejave vyzdvihol prokurátora Vasiľa Špirka. „Je fantastické, že sa začínajú ozývať ľudia, ktorým nespravodlivosť prekáža. Chcem aj za nás novinárov veľmi oceniť včerajšie vystúpenie, odvahu a odhodlanie prokurátora Vasiľa Špirka. Ale chcem oceniť aj dlhodobú odvahu a odhodlanie tých umelcov, rešpektovaných osobností, predstaviteľov cirkví a áno, aj politikov, ktorí chcú už dlho iné, lepšie Slovensko.“

Organizátori počas zhromaždenia žiadali „novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie alebo prepojenia na organizovaný zločin“.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov varoval, že môže prísť očierňovanie.

„Tí mocní budú teraz očierňovať tých ľudí, ktorí to tu teraz organizujú, budú sa snažiť nás oslabiť, nás rozložiť, unaviť, musíme vydržať, nesmieme to vzdať. Ja chcem mojej dcére povedať, že to malo zmysel.“

Mária Jasenková, riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok, ktorá sa venuje hospicovej starostlivosti, povedala, že táto krajina potrebuje zmenu. „A ja chcem, a verím, že všetci, ktorí stoja za mnou, už chceme, aby túto krajinu viedli ľudia, ktorí stavajú život na hodnotách, na poctivosti, na čestnosti, na dôvere, na zodpovednosti, ktoré budú dôležitejšie ako moc, peniaze a osobný profit.“

Po hymne, ktorú po týždni na pódiu zopakoval spevák skupiny Korben Dallas Juraj Benetin, okolo 18:00 h organizátori vyzvali protestujúcich, aby sa pokojne rozišli.

„Nenechajme sa zneužiť nejakými výtržníkmi, pokojne sa rozíďme domov,“ povedala Karolína Farská.

Ako sme vypočítali počet účastníkov?

V aplikácii si možno ohraničiť plochu námestia a po odhadnutí hustoty davu sa dopracovať k približnému počtu účastníkov. Napriek tomu, že uprostred Námestia SNP stálo pódium a pred Starou tržnicou bol vyhradený priestor pre matky s kočíkmi, je zrejmé, že hustota davu presiahla počet dvoch ľudí na meter štvorcový, s ktorým médiá opatrne pracovali minulý týždeň.

Pri odhadovanej hustote troch ľudí na jeden meter štvorcový a ohraničení celého Námestia SNP, a to bez priľahlých ulíc, aplikácia potvrdila, že počet účastníkov mohol ľahko prekročiť 50-tisíc. Hustotu davu sme odhadovali pomocou nákresov britského analytika Keitha Stilla, ktoré ukazujú, ako možno zistiť hustotu roztrúseného davu.

Odhad počtu účastníkov na celom Námestí SNP pri hustote troch ľudí na štvorcovom metri. Foto N/MapChecking/GKStill.com

Počet účastníkov však mohol byť aj vyšší. Panoramatické fotografie z balkóna KC Dunaj, ktorý sa nachádza uprostred Námestia SNP, naznačujú, že priamo pri pódiu bola hustota davu vyššia. Pri odhadovanej hustote štyroch ľudí na štvorcový meter sa tak dostávame k počtu 50-tisíc účastníkov zhromaždenia už pri ohraničení menšej plochy, siahajúcej približne po Kunsthalle.

Odhad počtu účastníkov pri hustote štyroch ľudí na štvorcovom metri. Foto N/MapChecking/GKStill.com

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie