Denník N

Sila sestry Jána Kuciaka

Matúš Kostolný píše o stretnutí s Máriou Kuciakovou, ktorá vystúpila na Námestí SNP pred 50-tisíc ľuďmi.

Stála tam, nenápadná. Zrazu bolo plné námestie. Všetci sa báli, či sa to nezvrhne. Či sa niečo nestane. Vtedy vyšla na pódium. Sestra Jána Kuciaka Mária.

Pomáhal jej jej priateľ. Nesmelo prečítala odkaz od svojej rodiny. Ako zvažovala, či má prísť. Ako nevedela, či má opustiť rodičov, lebo teraz ju najviac potrebujú. Hovorila, že sa rozhodla kvôli ľuďom, ktorí aj dnes prišli na námestie. A ďakovala im. Potom zišla z pódia a skoro sa zrútila.

Plakala a jej priateľ ju objímal. Nikto sa nepokúšal ju vyrušiť. Ani novinári. Tých 50 000 ľudí tam bolo pre ňu. A ona plakala a triasla sa.

Benetin dospieval hymnu. Celé námestie svietilo mobilnými telefónmi. Ľudia sa začali rozchádzať. Vtedy sa na mňa náhodou otočila. Ruky som zatlačil ešte hlbšie do vreciek a vravím: „Obdivujem vás, že ste našli silu vystúpiť pred takou masou ľudí. Ďakujem vám, veľa to pre mňa a nás znamená. Kvôli vám to musí mať zmysel.“ Iba sa na mňa pozerala. A potom začala znovu plakať a on ju stisol ešte pevnejšie.

Bolo tam viac ako 50 000 ľudí. Viac ako v novembri ’89. Máriu odvádzali policajti aj s bratom a jeho priateľkou do auta.

Arcibiskup Róbert Bezák sa pozeral na plagáty obnaženej Márie Troškovej a hovoril, že všetko má svoje hranice. Nikto nehádzal kocky.

Video: Smútok za Jánom a Martinou aj hnev na vládu zaplnil námestie SNP
(autor: Martina Koník)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie