Denník N

Hlávková vystúpila na proteste v Žiline: Z posledných dvoch týždňov som zhrozená, v depresii, je veľmi ťažké dostať to z hlavy

Foto – Marek Jančúch
Foto – Marek Jančúch

Zuzana Hlávková upozornila na problémy na ministerstve zahraničných vecí. Získala ocenenie Biela vrana a dnes pracuje v Transparency International. V piatok vystúpila na proteste Za slušné Slovensko v Žiline.

Aká bola atmosféra v Žiline?

Veľmi intenzívna. Prišlo nás viac, ako ktokoľvek očakával. Podľa odhadov tam bolo osem- až desaťtisíc ľudí, čo je asi toľko, čo chodí na Staromestské slávnosti – najväčšiu kultúrnu udalosť roka v Žiline. A podľa mňa, ako Žilinčanky, ktorá si zažila takéto zhromaždenia v Žiline, to bol výnimočný, ak nie maximálny občiansky výkon.

Pamätáte si akciu, kde by bolo toľko ľudí?

Nemyslím si, že by bolo v Žiline niekedy viac ľudí na nejakej akcii, ak išlo o spoločenské dianie.

Prečo ste sa rozhodli vystúpiť na proteste?

Organizátori ma ako Žilinčanku oslovili hneď na začiatku organizácie zhromaždenia. Pôvodne som si myslela, že pôjdem na pochod v Bratislave ako jedna z ľudí v dave. Potom som si povedala, že by bolo príjemné zažiť niečo také u mňa doma v Žiline.

Prekvapilo vás, koľko prišlo ľudí?

Áno, veľmi pozitívne ma to prekvapilo.

Čo ľudia v dave v Žiline žiadali?

Myslím, že to bolo pietne stretnutie, ale ľudia zároveň žiadali aj zmenu v spoločnosti. V Žiline sa až tak veľa neskandovalo. Bolo tam minimum takých momentov. Ale myslím, že ľudia, ktorí tam boli, boli stotožnení s požiadavkami organizátorov.

Aké to bolo pre vás, keď ste sa dozvedeli, že Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili?

Bol to obrovský šok. Pamätám si, že prvá vec, čo som si povedala, bola: „To kde sme?“ Veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie