Denník N

Slnečné elektrárne, ktoré štartoval Vadala za vlády Smeru, dostávajú od štátu ročne 10 miliónov

Poslanec Smeru Robert Madej s Antoninom Vadalom
Poslanec Smeru Robert Madej s Antoninom Vadalom

Poslanec Smeru Madej pomáhal talianskemu podnikateľovi pri projektoch pri Lučenci, hoci teraz sa to snaží hodiť na svojho bývalého kolegu.

Talian Antonino Vadala a jeho známi sú teraz známi najmä ako ľudia, ktorí boli mimoriadne úspešní pri rozdeľovaní farmárskych dotácií na Zemplíne a mali z nich príjmy rádovo v státisícoch až miliónoch eur. Vadala však asistoval pri oveľa väčšom obchode. Nebolo to na východe Slovenska a nesúviselo to s agrodotáciami.

Pred ôsmimi rokmi pripravoval so spoločníkmi veľký projekt so solárnymi elektrárňami v Lučenci. Ich majiteľovi v súčasnosti prinášajú ročne okolo desať miliónov eur a celkovo sa na nich cez dotácie otočí za 15 rokov približne 150 miliónov eur so ziskovosťou v desiatkach percent.

Aj v tomto prípade sa k extra výnosnému biznisu so štátom mohli Vadala a jeho spoločníci dostať aj vďaka kontaktom na ľudí blízkych Smeru. Napríklad cez súčasného poslanca Smeru Róberta Madeja, ktorý robil právnika Vadalovej energetike.

Jeden z najväčších projektov

Projekt solárnych elektrární, ktorý pripravil Vadala so spoločníkmi v roku 2010 pri Lučenci, bol veľký aj na slovenské pomery. Rátalo sa s výkonom celkovo 34 megawattov, čo je približne sedem percent súčasného výkonu všetkej fotovoltaiky v krajine.

Vadala plánoval 34 malých solárnych polí, z ktorých každé dokáže vyrobiť ročne elektrinu v hodnote okolo 350- až 400-tisíc eur. Za 15 rokov tak ide o isté tržby za najmenej 150 miliónov.

Prevádzkovať dotované slnečné elektrárne je lukratívne, pretože náklady sú oveľa nižšie ako štátom na 15 rokov garantované príjmy. Napríklad prevádzka elektrárne, ktorú projektoval Vadala, si vyžiada „približne 5 až 15 zamestnancov“ a prípojku na „pult centrálnej ochrany“, písalo sa v podnikateľskom zámere. Podnikatelia rátali, že solárne technológie vyjdú sotva na polovicu štátom sľúbených príjmov – na 68 miliónov eur.

Projekt nazvali „Fotovoltaická elektráreň Ľadovo“ podľa malého jazera neďaleko Lučenca.

To, že sa pri takomto projekte objavil Vadala, ktorý vedel, ako na vec, môže súvisieť s tým, že aj v talianskej Kalábrii sa podarilo podsvetiu ovládnuť tento sektor.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie