Denník N

Trošková a slušnosť

Trošková s premiérom na odovzdávaní českých štátnych vyznamenaní. Reprofoto z ČT - Denník N
Trošková s premiérom na odovzdávaní českých štátnych vyznamenaní. Reprofoto z ČT – Denník N

Fico dával najavo, že Trošková po boku je preňho statusová záležitosť, a preto ju treba ťahať k Merkelovej ako jeho slávne hodinky.

V posledných dňoch vznikajú debaty o tom, ako a či vôbec sa rozprávať o tom, čo sa mnohým ľuďom zdá evidentné – Mária Trošková sa na fajnový flek dostala jednoducho ako premiérova milenka. Dôkaz, akým je povedzme výpis z obchodného registra ukazujúci, s kým všetkým podnikala, predsa neexistuje. A čo vtipy?

Samozrejme, bavíme sa v medziach slušnosti. To, že si súčasné protesty dali do názvu slušnosť, je ich gigantickou devízou a z ľudí je aj cítiť, že to myslia vážne. To ich slušnosť je do hĺbky urazená prítomnosťou Troškovej na úrade vlády v kombinácii s jej dávno známymi fotkami, nedávno známymi kontaktmi s mafiánmi a neodpovedajúcim úradom. Slušní ľudia si jednoducho nemysleli, že je to také zlé. Dá sa im teraz vyčítať, že na úrade vidia starú osvedčenú schému madame de Pompadour? (Tá bola neobyčajne vzdelaná, mimochodom.)

Čím sa líši otázka, či je Trošková v úrade cez posteľ, od otázky, čo tam hľadá osoba s takýmito kvalifikačnými predpokladmi? Bulvárne by bolo, keby sme sa zaujímali o Ficovu posteľ ako takú, ale tak to nie je. Ľudí trápi, prečo prišla na miesto sekretárky/hlavnej štátnej radkyne práve ona. Prečo tam bola osoba bez bezpečnostnej previerky, prečo Slovensko posiela na stretnutia na určitej úrovni ľudí, proti ktorým druhá strana diplomaticky (a márne) protestuje.

Kde je výberové konanie, ktoré ju vynieslo na toto miesto, a pred kým všetkým ho vyhrala? (Na tieto otázky úrad vlády neodpovedal.)

Kto teda degraduje ženu?

Na tomto vidno, v akom stave sa dnes nachádza vzťah k ženám na Slovensku.

Nie človek, čo strúha sprosté vtipy o Troškovej, pestuje kultúru, v ktorej sa osoby ako ona dostávajú do vysokých pozícií. Taký človek tú kultúru kritizuje.

To Fico uráža ženy, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Trošková

Komentáre

Teraz najčítanejšie