Denník N

Prečo majú politici a političky sexuálne aféry? Lebo s mocou rastie chuť

Nemal som žiaden sexuálny vzťah s touto ženou, hovoril Bill Clinton o afére s Monicou Lewinskou. Neskôr sa priznal a nechýbalo veľa k jeho odvolaniu. Foto – TASR/AP
Nemal som žiaden sexuálny vzťah s touto ženou, hovoril Bill Clinton o afére s Monicou Lewinskou. Neskôr sa priznal a nechýbalo veľa k jeho odvolaniu. Foto – TASR/AP

Politici a političky na výslní sú nielen atraktívnejší, majú aj viac príležitostí. Zároveň sú však viac na očiach a na rozdiel od bežných ľudí ich môže zradiť ich klamný pocit beztrestnosti.

Milenky, milenci, nemanželské deti, inkriminujúce nahrávky, maily, videá, klamstvá, podvody, míňanie peňazí daňových poplatníkov na zametanie stôp, nechutné články v médiách. Niekedy dokonca aj trestné činy: sex s maloletými, (v niektorých krajinách) zakázané sexuálne aktivity, znásilnenie, klamanie pod prísahou, zneužívanie právomocí verejného činiteľa, vydieranie. Asi niet na svete krajiny, ktorá by o týchto veciach nepočula v súvislosti so svojimi politikmi či političkami.

Hlavne v posledných rokoch, keď sa neutají naozaj nič, médiá už nehrajú hru na džentlmenskú dohodu a napokon na to, aby sa niečo prevalilo, už ani nie sú primárne potrebné, by to mohlo vyzerať tak, že politici a političky sú na sexuálne aféry „nastavení“ viac ako obyčajní ľudia.

Hoci, netreba si klamať, podvádza sa vo všetkých relevantných vekových skupinách, vo všetkých sociálnych aj profesijných prostrediach a v každom kúte sveta. Prieskumy uvádzajú, že neveru zažila tretina párov a týkala sa buď jedného, alebo oboch partnerov.

Dopúšťajú sa teda nevery ľudia v politike častejšie ako ostatní? Odpoveď znie: nedá sa to jednoznačne povedať,  minimálne na to majú viac možností a aj viac nástrojov, aby to tutlali. Zároveň riskujú oveľa viac ako obyčajný smrteľník, ak aféra praskne. Oni sú však často takí odtrhnutí od reality, že si túto možnosť nepripúšťajú. A napokon, majú spin doktorov.

Arogancia moci

„V momente, keď ste pri moci, vaše možnosti mať aféru rastú závratne. Zároveň je prítomná arogancia, ktorá je priamo napojená na moc a tá vytvára dojem, že sa na vás nevzťahujú bežné normy správania a že sa zo všetkého vyvlečiete lepšie ako ostatní,“ povedal bývalý novinár, neskôr profesor žurnalistiky Thomas Fiedler.

Ešte v roku 1987 sa ako reportér Miami Herald podieľal na odhalení mimomanželského pomeru coloradského senátora Garyho Harta. Ten to najprv popieral, neskôr sa však vzdal kampane na získanie nominácie Demokratickej strany na prezidenta USA.

Príležitosť robí nielen zlodeja, ale aj neverníka. Aspoň tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie