Denník N

Ani zahraniční vyšetrovatelia Kuciakovej vraždy naše problémy nevyriešia

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fungovanie spoločného vyšetrovacieho tímu nemusí byť jednoduché a doterajšia prax ukazuje, že je nevyhnutné vyriešiť celý rad komplikácií.

Autor pôsobí na Katedre trestného práva a kriminológie
Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave

Ak je spáchaný akýkoľvek zločin, do spoločnosti vnesie zlo a naruší sa rovnováha hodnôt. Jej opätovné nastolenie nie je možné bez toho, aby bol zločin objasnený a aby bol jeho páchateľovi uložený spravodlivý trest. Nevyhnutným predpokladom uloženia spravodlivého trestu je však objasnenie zločinu, ktoré by malo byť rýchle, efektívne a, samozrejme, nezávislé a objektívne, pretože len tak možno zistiť skutočného páchateľa a dosiahnuť účel trestného konania.

A práve o nezávislosti a objektívnosti vyšetrovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa objavili pochybnosti v médiách aj u značnej časti verejnosti, ktorá svoj postoj dáva jednoznačne najavo, podobne ako novinárska obec.

Rozhorčenie verejnosti aj médií nad súčasným stavom rezortu vnútra a v širších súvislostiach aj celej vlády je pochopiteľné, rovnako ako sú pochopiteľné aj pochybnosti o objektivite vyšetrovania tejto dvojnásobnej úkladnej vraždy pod odchádzajúcim ministrom vnútra či súčasným vedením Policajného zboru.

Verejnosť sa právom dožaduje nezávislého a objektívneho vyšetrenia tohto ohavného zločinu. Vražda novinára nie je len útokom na hodnotu ľudského života. Ak by sa preukázala súvislosť medzi jeho prácou a zavraždením, tak by šlo aj o útok na hodnoty demokracie a právneho štátu, v ktorom médiá zohrávajú nezastupiteľnú úlohu. Takú úlohu, ktorú Ján Kuciak svojou prácou plnil.

Nezávislosť a objektívnosť vyšetrovania by sa podľa medializovaných informácií, potvrdených aj generálnym prokurátorom, mali dosiahnuť zriadením nezávislého medzinárodného vyšetrovacieho tímu. Podľa európskeho aj slovenského trestného práva ide o takzvaný spoločný vyšetrovací tím, ktorého súčasťou sú policajní príslušníci z dvoch alebo viacerých členských štátov Európskej únie.

No zrejme si málokto dokáže predstaviť, ako spoločné vyšetrovacie tímy vlastne fungujú. Pozrime sa preto v krátkosti na niektoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie