Denník N

Kaliňák odstúpi z funkcie: Vidím, počujem a cítim, vysvetľoval to

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra Robert Kaliňák oznámil, že o niekoľko dní odstúpi z funkcie. Na to, či zostáva v politike, zatiaľ neodpovedá.

Dva týždne potom, čo sa verejnosť dozvedela o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) oznámil, že odstupuje z funkcie. Spravil tak štyri hodiny pred rokovaním Republikovej rady Mostu-Híd o tom, či zostáva so Smerom a SNS vo vládnej koalícii.

„Rozhodol som sa, že na funkciu rezignujem,“ oznámil Kaliňák. Vysvetľoval, že „vidí, počuje a cíti“ a že ide o jeho slobodné rozhodnutie, aby upokojil situáciu. Minister zopakoval, že s vraždou sa nevie vysporiadať a nemalo sa to nikdy stať. Zároveň však hovoril, že sa za ňu necíti zodpovedný.

Kaliňák nepovedal, či je jeho odchod jediným ústupkom, ktorý Smer ponúkne Mostu-Híd. O policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi vyhlásil, že nevidí dôvod na jeho odchod. „On v skutočnosti nikdy nezlyhal,“ povedal.

Video: Kaliňák oznamuje svoj odchod (od 13.30)

„Tibor Gašpar je najsilnejším a najlepším policajným prezidentom, najmä pre jeho výsledky. To, prečo sa o Tiborovi hovorí, je v súvislosti so mnou. Bol nominant ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, keď sa dostal do jednej z najvyšších pozícií policajného zboru.“ Kaliňák má na mysli to, že si Gašpara kedysi ešte Vladimír Palko vybral za riaditeľa Úradu boja proti korupcii.

Most rozhodne dnes

Most-Híd už pred týždňom povedal, že minimálne minister vnútra musí odísť z funkcie. Dnes to už strane nemusí stačiť, viacerých členov pobúrili minulý týždeň vystúpenia predsedu vlády Fica o Georgovi Sorosovi. Rokovať o politickej situácii začne Most-Híd o 14:00. Kaliňák nechcel povedať, či by bol teraz Smer ochotný prenechať ministerstvo vnútra Mostu-Híd.

Policajný zbor teraz podľa odchádzajúceho ministra potrebuje stabilitu. Gašpar je však kritizovaný, spolu so svojimi riaditeľmi jednotlivých jednotiek, za blízke prepojenia na Smer alebo nitrianskeho podnikateľa v oblasti bezpečnostných služieb Miroslava Bödöra.

Video: Bugár reaguje na Kaliňákov odchod
autorka: Veronika Prušová)

„Verím, že aj týmto mojím krokom prispejem k tomu, aby sa situácia na Slovensku stabilizovala,“ hovoril pri rozlúčke Kaliňák a poďakoval policajtom za ich prácu.

Nepovedal s určitosťou, či zostáva v politike ako poslanec Národnej rady. Hovoril však, že by to bolo prirodzené a má na to mandát, ktorý je podľa neho väčší, ako bol počet hlasov ktorejkoľvek opozičnej strany.

„Vám, novinárom, sa chcem poďakovať za spoluprácu, aj za emotívnejšie chvíle, aj za chvíle, keď sme si dobre rozumeli.“

foto N – Tomáš Benedikovič

Most-Híd reagoval na Kaliňákov odchod okamžite: „Náš postoj bol jasný a známy od začiatku.  Sme radi, že hlas Mosta-Híd bol vypočutý a Smer bol schopný pristúpiť na personálnu výmenu na takomto dôležitom poste. Bolo to nevyhnutné pre možnosť upokojenia situácie.“

SaS a OĽaNO: Je neskoro

SaS vyhlásila, že Kaliňák už dávno premárnil príležitosť na slušný odchod z funkcie. „Rezignácia Roberta Kaliňáka je z hľadiska očisty verejného života od korupcie a mafie absolútne nedostatočná. Kaliňákove pochvalné slová na adresu policajného prezidenta Tibora Gašpara sú veľavravné. Kaliňák síce odchádza, ale jeho ľudia a s nimi aj všetky deformácie v policajnom zbore zostávajú,“ píše sa v stanovisku strany.

Kriticky komentuje odchod Kaliňáka aj OĽaNO: „Odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom. Robert Fico mu do rúk zveril bezpečnosť ľudí na Slovensku a ten si z bezpečnostných zložiek urobil svoju súkromnú armádu. Robert Kaliňák umožnil ľuďom prepojeným na mafiu ovládnuť vedenie elitného policajného útvaru NAKA, ktorú celých 10 rokov zneužíval na boj voči bezbranným ľuďom ako Hedviga Malinová, voči statočným prokurátorom ako Vasil Špirko, opozičným politikom či policajtom.“

Prokurátor Špirko minulý týždeň oznámil podozrenia z toho, že Kaliňák a Počiatek brali úplatky a povedal, že ho mohli začať stíhať práve pre to, že to chcel vyšetrovať. Podáva tiež na oboch politikov Smeru trestné oznámenie pre sabotáž.

Kaliňák na tlačovej besede povedal, že „prokurátora Špirka považuje za fušera a to, že ho oslobodili, sa stalo len preto, že nedokázali, že sfalšoval zápisnicu „.

Špirko je podľa Kaliňáka „kandidát OĽaNO možno do budúcich volieb“ a o jeho politickej angažovanosti podľa neho svedčí to, že svoje vystúpenie urobil deň pred protestmi, ktoré boli v piatok na celom Slovensku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Prokurátor Špirko

Robert Kaliňák

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie